Tidens paradoks: Børsnoterede danske virksomheder udsender på stribe positive meldinger og opjusteringer af forventningerne til indeværende regnskabsår. Økonomiske autoriteter advarer imidlertid om tilbageslag: Inflationen har været stigende, og Ruslands overfald på Ukraine skaber forøget usikkerhed. Men signalerne fra markederne er faktisk – og i stigende grad – blandede til positive, fordi centralbankerne ses lette foden fra bremsen, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen i denne analyse.
Scenen er sat til økonomisk opbremsning, men forestillingen er ikke rigtigt gået i gang. Eller som adm. direktør Gregers Wedell-Wedellsborg udtrykker det i den nyligt udsendte melding for regnskabsåret 2022/23: ”Scenen er skiftet brat i makroøkonomien. Indtil videre har det ikke påvirket forretningen i væsentlig grad, og året er startet fornuftigt.” Scenen er ikke mindst sat af en række økonomisk autoriteter: Deutsche Bank Research har således udsendt en rapport, der hedder ” Why the coming recession will be worse than expected ”, mens verdens måske mest indflydelsesrige bankleder, Jamie Dimon fra amerikanske JPMorgan Chase, netop har forudsagt en ” økonomisk orkan ”.
Det er på den baggrund påfaldende, at langt de fleste meddelelser, som danske børsnoterede selskaber har udsendt siden midten af maj, er rimeligt fortrøstningsfulde – som Matas’ – eller decideret optimistiske.
Opjusteringer og mange nye ordrer
Danmarks største entreprenør- og anlægsvirksomhed, Aarsleff, har opjusteret forventningen til omsætningsvæksten i indeværende regnskabsår til 12 procent fra tidligere 8,5 procent. Rockwool har opjusteret sin salgsforventning for 2022 til plus 20-25 procent mod tidligere 15-20 procent, og indtjeningen følger med op. Sanistål har opjusteret forventningerne 9. maj for 2022. Og hos Rias, der også leverer komponenter til industri og byggeri, har salg og finansiel performance i første halvår af 2021/22 ligget over det forventede, og det forventede driftsresultat er opjusteret.
Blandt de bygge- og boligrelaterede virksomheder, er det dog værd at nævne HusCompagniet, som i modsætning til ovenstående virksomheder i april har nedjusteret sin omsætnings- og resultatforventning til 2022 på grund af pristillæg fra leverandørerne side. Det kan måske ses som en slags early bird – signal fra en virksomhed, der er meget direkte eksponeret overfor en afkøling på dette marked og åbenbart vanskeligere kan sende prisforhøjelser videre til kunderne.
I andre brancher går det tilsyneladende godt frem: Tank- og bulkrederiet DS Norden har i maj opjusteret sin forventning til resultatet for hele 2022 markant til 340-420 mio. dollar mod tidligere 270-350 mio. dollar på baggrund af et ”fortsat stærkt handelsmiljø”. Royal Unibrew har i maj opjusteret sin omsætnings- og indtjeningsforventning som følge af overtagelsen af norske Hansa Borg og prisforhøjelser, som vil blive gennemført i de kommende måneder. Ligesom Carlsberg hjælpes Unibrew tilsyneladende af en solid pricing power.
Ordrerne strømmer desuden stadig ind i mange virksomheder: NKT har netop modtaget en ny, meget stor, ordre på 700 mio. euro, og maskinvirksomheden SKAKO har i året frem til ultimo marts øget ordrebeholdningen 81 procent. Den lille IT-virksomhed cBrain har i maj fået adskillige nye ordrer, og i IT-virksomheden Simcorp er ordreindgangen i første kvartal 2022 blevet mere end fordoblet, mens IT-virksomheden Trifork har opjusteret den forventede omsætning og indtjening i 2022.
Der har været meget langt mellem nedjusteringerne af prognoser fra børsnoterede selskaber i maj. Adskillige topchefer siger, at de ikke ser tegn på aktuel afmatning.
Disse eksempler betyder naturligvis ikke, at alle virksomheder helt aktuelt udvikler sig som forventet eller bedre. Den positive udvikling kan også være udtryk for et slags sidste hurra, før udviklingen vender. Verdens største detailhandelsorganisation, den amerikanske National Retail Federation konstaterer per 1. juni, at ”in general, the data suggests that we remain in an ongoing expansion”. Men organisationen er alligevel usikker på udviklingen i de kommende måneder.
Den seneste tids stigende aktiemarkeder kan hænge sammen med, at analytikerne nu forventer en mindre hård økonomisk opbremsning end tidligere. For blot en måned siden var der udsigt til en flodbølge af amerikanske renteforhøjelser fra centralbanken, men det er betydeligt nedtonet efter opbremsningstendenser i økonomien.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.