I de seneste fem år har NGO’en OXFAM Ibis drevet et dialogsamarbejde med en række store danske investorer og virksomheder om ansvarlig skattepraksis. Nu gør OXFAM status, og en rapport om resultaterne af arbejdet viser fremskridt. Men også, at 39 procent af virksomhederne ikke mener, at de har et skatteansvar, som rækker ud over lovens rammer, og som tager hensyn til den offentlige mening om fair skat.
Med invitationen til dialog med erhvervslivet og den finansielle sektor har NGO’en OXFAM skabt mere synlighed og været en vigtig primus motor i at en bredere offentlighed er begyndt at kigge ind i erhvervslivets skatterapporteringer, incitamenter, adfærd og politikker.
Mange investorer og virksomheder har de sidste fem år udarbejdet nye skattepolitikker, og generelt skærpet ansvarligheden i skattespørgsmål, konkluderer statusrapporten fra Oxfam. Det understøttes af Økonomisk Ugebrev Samfundsansvars årlige Tax Governance Rating, der i år viste et markant kvalitetsløft blandt de 100 største virksomheder i Danmark.
“Vi ser, at der er sket en stor bevægelse mod mere ansvarlighed i skatteforhold blandt deltagerne i Tax Dialogue projektet. Det er ikke kun projektets fortjeneste, men især drevet af en vilje til at agere mere ansvarligt, end det vi gentagende gange har set ved skattelækager og afsløringer i pressen. Det viser rapportens resultater også. Mange flere virksomheder og investorer har i dag en skattepolitik end for fem år siden”, siger Christian Hallum.
Rapporten fra OXFAM viser også, at mediedækningen de seneste tre år er øget betragteligt. Af mere konkrete resulter konkluderer OXFAM, at 13 af de 15 undersøgte virksomheder, og 11 af de 13 undersøgte investorer, har en formel skattepolitik. Det er solid fremgang siden 2013, hvor kun henholdsvis fire virksomheder og én investor havde en formuleret skattepolitik.
OXFAM har både gennem spørgeskema og interviews indsamlet information. 17 af 28 virksomheder og investorer tilkendegiver, at de har skattemæssige forpligtelser, der rækker længere end blot at holde sig indenfor lovens rammer. 61 procent mener således, at de har et ansvar i forhold til at møde offentlighedens forventninger om ansvarlig skatteadfærd.
Det er på sin vis positivt, at et overvejende flertal blandt de største investorer og erhvervsvirksomheder mener, at ansvarlig skat betyder mere end blot at følge gældende lovgivning. Men det betyder også, at 39 procent ikke ser ansvarlig skat som andet end compliance og opfyldelse af lovmæssige regler.
Omverdenens forventninger og den offentlige mening om etiske grænser om en fair skatteplanlægning tæller altså ikke som faktor for mere end hver tredje virksomhed. Det er alarmerende ikke mindst i forhold til, at OECD’s retningslinjer for multinationale selskaber eksplicit appellerer til, at virksomheder også skal følge ånden i loven.
”En virksomhed overholder ånden i skattelovgivningen og reglerne, hvis den tager de nødvendige skridt til at afkode intentionen med lovgivningen”, skriver OECD. Her forlanges det, at virksomheder læser igennem paragrafferne og ser på hensigterne i loven – altså hvad der er i offentlighedens interesse. Hvis det står til OECD skal virksomheder og investorer kigge på mere end den rene lovtekst, og vurdere hvilke samfundsansvarlige hensigter skattereglerne desuden sigter mod.
”Der er nuancer til billedet af, at 39 procent ikke tror på, at den offentlige mening skal være en del af politikken for ansvarlig skat. Det handler måske om, at mange virksomheder føler, at komplekse offentlige skatteinformationer mudrer debatten.
Det er ikke det samme som, at virksomhederne ønsker at være lukkede. Men de seneste sager om skattely (fx Lagkagehuset og Babysam, Red.) viser i hvert fald, at virksomhederne skal være forberedte på at møde offentlighedens mening, og at åbenhed om ens skatteforhold er afgørende for at håndtere den skepsis, som nemt kan opstå, hvis man først forsøger at udvise åbenhed, efter pressen fanger interesse for ens skatteforhold.”
Et afgørende stridspunkt i skattedebatten er kravet om offentlige land-for-land skatterapporteringer. Spørgsmålet deler investorerne, der generelt støtter op om forslaget, og virksomhederne, som afviser.
”Man kan sige, at virksomhederne var først med ansvarlige skatteprincipper, imens investorerne har udviklet sig mest. Det gælder for eksempel på spørgsmålet om offentlige land-for-land rapporteringer, hvor langt de fleste virksomheder stadig tøver”, siger Christian Hallum.
Joachim Kattrup
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.