Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

VL-døgn om Verdensmål med stor udsigt – og mindre indsigt

Joachim Kattrup

mandag 17. juni 2019 kl. 1:51

Anmeldelse: VL-Døgnets mest opsigtsvækkende præ-sentation blev fremført af nuværende CEO i SAS og Dansk Industris kommende adm. direktør, Lars Sandahl Sørensen. Han talte konkret om SAS’ bæredygtige visioner og gjorde det klart, at SAS’ investeringer i nye fly alene baseret på el og biofuel bygger på at tage kunder og samarbejdspartnere alvorligt. VL-døgnet leverede stor udsigt til muligheder men ikke ret meget ny indsigt i, hvordan det skal ske.

VL-Døgnet fokuserede i år på FN’s 17 verdensmål, og hvordan dansk erhvervsliv kan bidrage til at indfri verdens største udfordringer. Og ikke mindst fokuserede de mere end 600 deltagere på, hvordan danske virksomheder samtidig kan tjene penge på at gøre verden til et bedre sted.

Grundpræmissen for dagen var, at Verdensmålene for de fleste erhvervsledere er en lang liste af forretningsmuligheder. Derfor var VL-Døgnets præsentationer også præget af visioner med udsigt til nye globale muligheder, markeder og opfordringer til at tage verdensmål-agendaen til sig og se optimistisk ind i en hel ny fremtid.

Som deltager fik man dermed stor udsigt til potentielle nye vækstmuligheder og optimistiske bud på, hvor den strategiske retning bevæger sig henad. Til gengæld fik man knap så meget indsigt i erhvervsledernes egne organisationer og ledelsesmodeller, der som motoren bag det hele skal drive værket.

Det var nu heller ikke meningen fra arrangørernes side. Men netop i et Verdensmålsperspektiv kunne det have været interessant med lidt kritiske perspektiver på og indsigt i fx de stigende toplederlønninger, de manglende ikke-finansielle incitamentsstrukturer, industriens fortsat stigende CO2-emissioner, den manglende repræsentation af diversitet i topledelserne, det katastrofalt dårligt virkende CO2-kvotesystem samt den finansielle sektors fastholdelse af investeringer i fossile energikilder. Altså for blot at nævne et par konkrete udfordrende temaer fra maskinrummet, som ikke helt flugter med Verdensmålene.

På sin vis berørte de fleste præsentationer dog de nævnte områder. Men det skete på en meget indirekte måde, hvor netop styrepinden og ledelsesmodellerne henslængt agerede som en helt tavs forudsætning om, at det virker naturligvis på det hele.

”Vi skal længere ind,” ville satirikerne fra Rytteriet nok have gjort opmærksom på. Det er nok for meget at forlange, at topcheferne havde sat deres lys under en skæppe i forhold til Verdensmålene. Så langt er erhvervslivets top endnu ikke nået, at de eksplicit fra en scene i FN-bygningen reflekterer egne begrænsninger og problemer ind i Verdensmålene. Der er kun muligheder og knap så mange barrierer.

”Er det en god investering? Jeg ved det ikke.”

Alligevel var det nok egne problemer og udfordringer, der på dagens mest opsigtsvækkende præsentation lå bag noget af budskabet. I hvert tilfælde må det konstateres, at CO2-kvoteprisen på omkring 25 euro pr. ton er begyndt at kradse lidt på næsen i en flybranche, der kæmper hårdt for sine marginer.

CO2-udslippet skal reduceres, ellers kommer det til at koste både penge og kunder, var det engagerede budskab fra Lars Sandahl Sørensen, der til september tiltræder som administrerende direktør for Dansk Industri.

Måske netop derfor kunne Lars Sandahl Sørensen præsentere flere store interessante visioner for flyselskabets fremtid. Ifølge Lars Sandahl Sørensen er SAS nemlig det eneste flyselskab i verden, som sammen med Airbus er i gang med at udvikle den næste generation af fly, der alene benytter biofuel og el til at forsyne sig med energi.

”Er det en god investering? Hvad er ROIC?” spurgte Lars Sandahl Sørensen retorisk. ”Jeg ved det ikke, men vi har ikke noget valg.” svarede han selv. Pointen fra Lars Sandahl Sørensen var, at det er den eneste rigtige forretningsbeslutning, hvis man skal tage kunder, samarbejdspartnere og leverandører alvorligt.

Lars Sandahl Sørensen målte befriende succesen op på andre størrelser end de traditionelle finansielle nøgletal. ”Danske og udenlandske virksomheder har meldt til os, at de gerne vil samarbejde. Det er præcis sådan vi ser os selv og gerne vil arbejde. Klimakrisen er ikke kun er problem. Den er også et problem, vi kan løse og Danmark kan være førende,” sagde Lars Sandahl Sørensen.

Det tegner godt for Dansk Industris fremadrettede visioner for den bæredygtige dagsorden, hvis Lars Sandahl Sø-rensen med samme engagement og tillid vil reformere DI’s normale lidt stive holdninger til ikke-finansielle spørgsmål.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Manager
Region Nordjylland
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank