Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Walther Thygesen: Aktiemarkedet må vænne sig til lavere ROIC

Sten Thorup Kristensen

fredag 15. maj 2020 kl. 18:01

Royal Unibrew er ikke blandt de hårdest ramte af coronakrisen. Men den har styrket opfattelsen hos selskabets bestyrelsesformand af, at det er vigtigt at være velpolstret. Og så er der kommet nye erfaringer til den dagsorden om samfundsansvar, som selskabet nylig har givet højere prioritet. Fagredaktør Sten Thorup Kristensen har talt med Walther Thygesen, som er højdespringer i årets formandsrating.

”Man skal være langt fra og tæt på samme tid.” Det er det motto, Walther Thygesen, formand for Royal Unibrew, har for sit arbejde i bestyrelser, og i år bliver det tilsyneladende værdsat, for Thygesen er årets højdespringer i Økonomisk Ugebrevs formandsrating. Hans karakter er stort set uændret i forhold til sidste år.

Men i et år, hvor karaktererne for de fleste er faldet, som følge af den ekstraordinært usikre situation, rækker det til en fremgang fra 18. til femtepladsen. Walther Thygesen antager selv, at det har en del at gøre med den usædvanlige måde, man håndterer topchefskiftet på. Det er åbent meldt ud, at man leder efter en afløser til den nuværende CEO, Johannes F.C.M. Savonije, der har siddet på posten i tre år.

”Vi tager meget hånd om den situation, at vi skal have en ny CEO. Savonije har gjort et godt stykke arbejde, men hverken han eller jeg er helt unge længere. Så det er ikke en hovsa-løsning. Hvis jeg var aktionær – hvilket jeg jo også er – ville jeg mene, at det er vigtigt. Det har været meget bevidst for mig og resten af bestyrelsen, at vi skal have en god overgang”, siger Walther Thygesen. Han hæfter sig også ved, at Royal Unibrew har en historik med at levere de resultater, man stiller markedet i udsigt.

Lige nu står verden i en meget speciel situation, og I har bl.a. suspenderet jeres guidance. Er du blevet overrasket over de opgaver, der ligger på dit bord under coronakrisen? ”Nej. Vi har selvfølgelig mange flere møder – telefonmø-der – og vi diskuterer situationen meget. Jeg har stor, stor respekt for de selskaber, der overnight er kommet ud i en alvorlig krise. Det gælder ikke bare store selskaber, men også hvis man f.eks. har en restaurant. Selv er vi ikke så hårdt ramt. Men jeg er glad for, at coronakrisen ikke kom for ti år siden. Vi lærte meget af finanskrisen. Vi har altid kørt lidt konservativt med en god kapitalstruktur. Det er jeg ikke i tvivl om, at flere vil kigge på efter coronakrisen. Man vil ikke i samme grad gå efter at have en lille egenkapital. Hvis man gearer virksomheden, har man chance for et hø- jere afkast, men risikoen er også meget større.”

Hvis den forudsigelse holder, skal aktiemarkedet vel også fremover forvente sig mindre af ROIC (return on investment), som ellers har været meget i fokus de seneste år? ”Det er klart. Man kan ikke på samme tid have en høj egenkapital og et højt afkast i procent.”

I de senere år har der været en trend med bæredygtighed, og man har talt om, at virksomheder skal have et samfundsnyttigt formål. Hvor meget fylder det hos jer? ”Det er kommet meget op det seneste år. Vi bruger rigtigt meget tid på det. Men vi er ydmyge om det, og tager det skridt for skridt. En virksomhed af vores størrelse må gøre noget for klima, miljø og så videre. Det fylder mere, end jeg ville have troet for nogle år siden.”

Har coronakrisen også været en aha-oplevelse i den henseende? Under den har der jo vist sig et behov for samfundsnyttighed i andre dimensioner, f.eks. ved at give henstand til kriseramte restauranter? ”Ja, det er klart. Der er også en grænse, for vi har selvfølgelig ikke samme pengekasse, som staten har. Men vi skal hjælpe, hvor vi kan, og vi vil f.eks. også hellere beholde medarbejdere end at sende dem hjem. Det er også en god ting, der kommer ud af den her krise. Det bliver ikke sådan noget halleluja, hvor alle går og klapper hinanden på skuldrene. Men man skal heller ikke tryne hinanden. Det bedste, vi kan gøre, ud over at opføre os pænt, er at være med til at holde gang i hjulene.”

Da aktiemarkedet var længst nede i marts, var der en del fra Royal Unibrews bestyrelse, der købte aktier i selskabet. Du købte selv for ca. 2,4 mio. kr. Var det noget, I havde aftalt, for at sende et signal til aktiemarkedet? ”Nej. Vi havde ikke talt om det. På det tidspunkt købte jeg selv aktier for adskillige mio. kr., også i andre danske og tyske selskaber ud fra devisen, at de forskellige gode virksomheder havde fået urimeligt mange klø. Jeg tror ikke på, at det går så slemt (som aktiemarkedet på det tidspunkt afspejlede, red.). Hvis coronakrisen trækker ud i tre eller fire år, så fejler jeg nok på min investering. Men hvis det bliver af kortere varighed, vinder jeg. Vi har ikke nogen regel om, at bestyrelsesmedlemmer skal eje aktier i selskabet.”

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Manager
Region Nordjylland
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Økonom til Almen Analyse – Landsbyggefonden
Region Hovedstaden
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank