Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Zealand Pharma i voldsomt kursfald før vigtige kurstriggere

Lars Hatholt

fredag 18. marts 2022 kl. 10:30

Zealand aktien har mistet 44 procent siden vores seneste update i november sidste år. Uden væsentlige nyheder er hovedårsagen nok de kraftige kursfald i biotekaktierne og Zegalogue-salget. Det går fortsat trægt med lanceringen, så kommercialiseringskapaciteten er en usikkerhedsfaktor. Analysen er udarbejdet i samarbejde med ØU Life Science, der i torsdagens udgave bringer en større gennemgang af udsigterne for Zealand Pharma.

Når mindre biotekselskaber skal forsøge at slå mønt af flere års forskning og udvikling, så går det tit galt. Også selvom man har folk med kommerciel erfaring i organisationen. Det skyldes, at de mindre biotekselskaber ikke har de ressourcer som de store pharmaselskaber råder over, når det gælder salg og marketing, produktion og distribution. Derfor er det ikke ualmindeligt, at selvom et mindre biotekselskab har et på papiret bedre lægemiddel på hånden end det konkurrerende pharmaselskab, så sælger sidstnævntes lægemiddel bedre. Den væsentligste årsag til Zealands voldsomme kursfald er dog nok de markante kursfald på biotekaktier generelt det seneste år. Biotekaktier med langsigtede udsigter til en positiv indtjening har ikke været i kridthuset hos investorerne siden 1. kvartal 2021.

Kursudviklingen under viruskrisen, med først en meget stor stigning efterfulgt af et stort kursfald for biotekaktier, har været løsrevet fra regnearkenes værdiansættelse. På kommercialiseringsfronten har Zealand noget at skulle bevise med nødpennen Zegalogue, som er selskabets første produkt på markedet, og debuten har ikke været overbevisende.

Nødpennen solgte for beskedne 0,5 mio. USD (3,1 mio. DKK) i 3. kvartal efterfulgt af 0,3 mio. USD i 4. kvartal, men det er dog stadig alt for tidligt at dømme produktet ude. Markedsdækningen er allerede blevet styrket væsentligt i år i forhold til 4. kvartal sidste år med en 70 procent dækning af det kommercielle marked og 95 procent dækning Medicaid-patientsegmentet.

I Zealands 2022 guidance forventes en stigning i produktsalget på 51 mio. DKK. Da væksten i V-Go salget er beskedent, kan guidance for væksten i salget derfor overvejende tilskrives Zegalogue salget. Det kan derfor udledes, at Zealand ikke har forventning om, at Zegalogue salget vokser væsentligt allerede i år. Vi har følgelig nedjusteret Zegalogue estimaterne for de nærmeste år, men fastholder peaksalgs-estimatet på 213 mio. USD i 2030. V-Go salgsestimaterne har også undergået en nedjustering efter det lidt skuffende salg på 179 mio. DKK i 2021.

De forventede glepaglutide fase 3 data i 3. kvartal i år er særdeles vigtige for hele investeringscasen. Glepaglutide er Zealands vigtigste aktiv og står for 41 procent af det estimerede produktsalg i 2030.

Den statistiske styrke er dermed reduceret, men stadig høj med 95 procent. Salget af GLP-2 konkurrentproduktet Gattex på 670 mio. USD i 2021 indikerer SBS glepaglutides kommercielle potentiale, da de kliniske data hidtil tyder på, at produktet er mere effektivt virkende end Gattex. På udviklingsfronten er konkurrencen begrænset.

De fleste SBS-produkter i udvikling er bagud i forhold til glepaglutide. Schweiziske Vectivbio, som er i fase 3 med apraglutide, kan imidlertid blive en væsentlig konkurrent. Apraglutide har på flere parametre været overbevisende, når man ser på de tidligere kliniske data på farmakokinetik og farmakodynamik. I de sammenlignende data på behandingseffekten målt ved tyndtarmens vægtforøgelse står apraglutide tilsyneladende stærkere end glepaglutide.

Ikke desto mindre og apropos den negative kursudvikling i biotekaktierne har Vectivbio-aktien tabt 73 procent det seneste års tid. SBS-markedet er kraftigt voksende og vil formentlig blive yderligere stimuleret af glepaglutide og apraglutide pga. den forbedrede behandlingseffekt.Vores glepaglutide 2030-salgsestimat er uændret 340 mio. USD. Der var udsigt til, at Zealand løb tør for penge i løbet af i år, men det problem er nu løst på den korte bane. Selskabet har indgået aftale med Oberland Capital om tilførsel af op til 200 mio. USD i fremmedkapital, som løber over 7 år. Upfront er bevilget et lån på 100 mio. USD.

Investeringscasens negative side er kommercialiseringsrisikoen, som kan hæmme kursudviklingen på 12 måneders sigt. På trods af den seneste kapitaltilførsel er der også risiko for aktieudvanding i 2023 med den høje burnrate på godt 1 mia. DKK årligt. Zegalogue-salget bliver sandsynligvis ikke den store valuedriver på den korte bane, men flere vigtige kurstriggere i 2022 kan imidlertid give aktiemarkedets interesse for aktien et løft.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank