Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Zigzag-kurs på flydende havvind kan blive dyr for Ørsted

Carsten Steno

mandag 28. marts 2022 kl. 8:30

Ørsted overvinder modstand, mens to andre falder

Henrik Poulsen nedprioriterede flydende havvind. Den nye topchef Mads Nipper har revideret forgængerens beslutning, men Ørsted risikerer alligevel at komme for sent ind på det nye boomende marked. En række stærke aktører er langt foran på feltet. Samtidig er Ørsteds topchef presset af en vigende aktiekurs, skriver fagredaktør Carsten Steno. Ørsted afviser, at der skulle være en problemstilling omkring flydende havvind.

Mens en lang række andre aktører på markedet for havvind har kastet sig over flydende havvind som fremtidens energiform, besluttede den fhv. Ørsted-topchef Henrik Poulsen for år tilbage at nedprioritere dette forretningsområde. Hans efterfølger Mads Nipper, der tiltrådte 1. januar 2021, har siden omgjort beslutningen. Men stadigt flere iagttagere i branchen spørger nu sig selv, om Ørsted er kommet for sent i gang.

Flydende havvindmøller har mange fordele sammenlignet med bundfaste, hvor Ørsted er markedsleder. Allerede nu er der ifølge analysefirmaet Renewable UK en pipeline af projekter med flydende havvind på 54 gigawatt, og pipelinen vokser dag for dag. Men indtil videre er Ørsted og to norske partnere kun med i et enkelt projekt i Skotland, hvor en park på en gigawatt skal være færdig i 2030.

Økonomisk Ugebrev erfarer fra aktører indenfor flydende havvind, at en lang række virksomheder i dag er længere fremme end Ørsted. Kilderne ønsker ikke at stå frem med navn. Norske Equinor (tidligere Statoil) har etableret flere pilotprojekter og er samtidig involveret i det foreløbig eneste fuldt færdige flydende havmølleprojekt, Hywind, ud for Skotland.

Også portugisiske EDPR, franske EDF, Copenhagen Infrastructure Partners (C.I.P. – de fhv. DONG-guldfugles selskab) og skotske Scottish and Southern er langt fremme indenfor flydende havvind. Australske Macquarie, som samarbejder med Ørsted om bundfaste vindmølleprojekter, er også meget aktiv indenfor flydende havvind.

Iagttagere og aktører udenfor Ørsted erkender, at Ørsted som førende på bundfaste vindmøller har en erfaring som multicontractor, der principielt gør det muligt for det danske vindmølleflagskib at indhente konkurrenterne. Men det kræver, at Ørsted rent faktisk beslutter at satse målrettet på flydende havvind og er villig til at tage nogle af de initialomkostninger, som det medfører at blive ledende på området. Selvom flydende vind nu indgår som en komponent i Ørsteds generelle strategi for havvindmøller, risikerer tempoet at blive for langsomt.

Derved gør Ørsted sig sårbar overfor rekrutteringsfirmaer og konkurrenter på jagt efter erfarne Ørsted-medarbejdere, der med stor interesse følger udviklingen omkring flydende havvind. I forvejen har en lang række ledende medarbejdere forladt Ørsted indenfor det seneste år.

Selv afviser Ørsted, at koncernen risikerer at komme bagud. Ørsteds presseafdeling henviser overfor Ugebrevet til udtalelser fra Mads Nipper, der flere gange ved investormøde har påpeget, at Ørsted nu for alvor går ind i flydende havvind i takt med, at det begynder at blive kommercielt interessant. Mads Nipper mener dog ikke, at flydende havvind bliver konkurrencedygtig med bundfast havvind før i 2035. Men han påpeger, at statstilskud, accelereret af behovet for grøn omstilling, kan ændre billedet. Flydende havvind producerer i dag strøm til priser, der er 60 til 70 procent højere end strømprisen fra bundfast havvind. Men der er et stort industrialiseringspotentiale og dermed mulighed for at sænke prisen.

Udfordringen for Mads Nipper er at få opprioriteret flydende vind samtidig med, at Ørsted skal leve op til sine indtjeningsmål. P.t. har selskabet masser at gøre med bundfast havvind, men også på dette område er konkurrencen skærpet, fordi de store klassiske energiselskaber nu går fuldtonet ind i projekter til lave priser.

I Henrik Poulsens CEO-tid skete der en kraftig ”djøfisering” af Ørsted. Men det har gjort beslutningsprocesserne lange til frustration for projektledere og frontlinje-medarbejdere, der har en erfaringsbaseret reservation overfor nye udefrakommende finansfolk, der er gode til powerpoint, men ikke ved noget om, hvordan vindmølleparker fungerer.

Mads Nippers udfordringer skærpes af, at flere af de store udenlandske finanshuse på det seneste har downgradet Ørsted-aktien. Det gælder bl.a. Jeffries og Credit Suisse, der i nye analyser karakteriserer Ørsted-aktien som stærkt overvurderet. Siden Mads Nipper tiltrådte 1. januar 2021, er Ørsteds aktiekurs da også faldet fra 1.243 kr. til i omegnen af 800 kr.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Teamleder og medarbejdere til Koncernstyring og Tilsyn i Fødevareministeriet
København

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank