Life Science

ALK – Et stærkt selskab med en ren spilleplade foran sig

Morten Larsen

fredag 26. februar 2021 kl. 14:20

Allergi-selskabet ALK leverede endnu engang et pænt regnskab trods udfordringer på corona-fronten. Aktien har gjort det godt gennem længere tid, og vi begynder at skulle kigge hen forbi 2025 for at kunne berettige den nuværende værdiansættelse og ikke mindst yderligere kursstigninger. Men med en ren og stor spilleplade foran sig har ALK mange muligheder for at stå godt efter 2025.

ALK leverede 16% organisk omsætningsvækst i 4. kvartal, drevet af 55% vækst i tabletterne, mens de gamle SCIT/SLIT-produkter faldt 2%. Den samlede omsætning nåede 991 mio. DKK og lå ca. 1% under markedets forventninger med en ca. 3% modvind fra portefølje “rationalisering” af gamle produkter og en 4% modvind fra valuta. Det europæiske marked fortsætter på skinner med 17% vækst (lokal valuta) imens USA fortsat leverer svagt med -2% vækst.

Vi noterer dog, at tablet-forretningen i USA stadig viser fin vækst (37%), hvilket understøtter casen for fremtidig succes på det amerikanske marked. Bruttomarginen var uændret 58%, mens EBITDA nåede 64 mio. DKK, hvilket var marginalt over markedsforventningen på 56 mio. DKK.

For helåret nåede ALK 8% organisk vækst, trukket ned med ca. 3%-point fra produktrationalisering, hvilket må siges at være ganske fint i et corona-år, hvor problemer med adgang til læger har vist sig at være et problem på tværs af regioner.

Den store spilleplade
Kigger vi på ALK og de store linjer, så ser vi en fortsat stærk udvikling i selskabet. Vi peger bl.a. på, at selskabet har formået at flytte tabletsalget markant med +37% CAGR-vækst i perioden 2018-20. Denne gruppe udgør nu 39% af omsætningen og dermed er produktporteføljen repositioneret mod vækst og væk fra énpatient-et-produkt og henimod klinisk validerede og høj-margin én-tablet-til-mange-patienter produkter. Repositioneringen af produktporteføljen accelerer ALKs allerede eksisterende markedslederskab og tvinger små leverandører ud af markedet. F.eks. på det vigtige tyske marked, hvor hastigt accelererende regulatoriske ændringer har drevet ændringer i tilskud over mod registrerede produkter. I Tyskland efterlader dette ca. 100 mio. EUR i omsætning “up for grabs”, og med ALK i “Pole position” til at udnytte dette.

Tager ALK 50% af denne markedsmulighed, da adderer dette til en 10% gruppevækst alene fra denne ene blandt de mange vækstmuligheder for selskabet. Samtidigt har ALK styrket selskabet igennem en ny salgsstrategi henimod en mere tidssvarende og far-ahead-of-the-curve onlinemarkedsføring, gennemgribende styrket sit produktions- og supply chain- setup, kommet tættere på markante kommercielle gennembrud i USA og Asien, og i stigende grad lagt grundsten til den næste vækstrejse ud over tabletvæksten via f.eks. en fremtidig indgang på det amerikanske adrenalinpen-marked og den netop annoncerede satsning på fødevareallergier.

ALK har igennem sit markedslederskab indenfor allergi-immunterapi en åben spilleplade foran sig, og selskabet har vist, at man troværdigt leverer hvad man lover. Dette giver grobund for en tro på, at selskabet over tid kan flytte sig fra at være et niche-allergiselskab til at blive “The Allergy Company”, som selskabet selv er begyndt at titulere sig. Aktien er dyr på nøgletal, men selskabets markedsværdi på ca. 29 mia. DKK reflekterer fortsat ikke, hvad selskabet kan drive det til over de næste mange år. Og den rejse vil vi fortsat gerne tage del i, og hvis man som investor tror på denne rejse for ALK, da bør man eje aktien.

2021 ligner endnu et stærkt år
ALK går ind i 2021 med et stærkt momentum (16% organisk vækst i 4. kvartal) og kan kigge ind i et år, hvor Covid-19 bliver en mindre komponent. Det kan styrke ALKs mulighed for at komme ind til amerikanske læger med sit tablet-budskab.

ALK antager en fortsat mærkbar Covid-19 på-virkning i 1. halvår 2021, dog mest i 1. kvartal, dvs. spilleplade er ren fra 2. halvår.

For helåret 2021 kigger ALK imod 8-12% organisk vækst og en EBITDA i niveauet 325-425 mio. DKK (395 mio. DKK i 2020). Profitabiliteten i 2021 holdes tilbage af en R&D ekspansion på ca. 135 mio. DKK i løbet af 2020 til bl.a. globale studier af husstøvmidetabletterne.

Opjusteret langsigtet margin-guidance
ALK har tidligere indikeret, at man forventede en langsigtet EBITDA-margin på mindst 25% (11% i 2020). I helårsrapporten tydeliggjorde ALK forventningerne ved nu at sige “omkring 25%” i EBIT-margin i 2025. Dvs. en implicit opjustering, da ”DA”-komponenten (”Depreciation & Amortization”, afskrivninger og amortisering af goodwill m.m.) ligger på ca. 4-5 %-point, og EBITDA-marginen ses dermed på henved 30%.

Vi har længe argumenteret for en mulig ca. 30% langsigtet EBITDA-margin, og som sådan er det nye mål ikke nogen stor overraskelse, men det styrker tilliden til, at ALK i stigende grad tør stille sig så tydeligt på mål for dette niveau.

Driverne for at nå ca. 25% EBIT-margin, trods ekspansion ind i nye tablet-områder, er en ca. 10 %-point bruttomargin forbedring, fortsat omkostningstilbageholdenhed og at tabletportefløjen indenfor sæson-allergier begynder at være på plads indenfor få år.

Selvom ca. 30% EBITDA-margin er højt for et selskab med ALKs relativt beskedne (i pharma-industriel kontekst) omsætningsniveau, så kan vi begynde at ane konturerne af endnu højere marginer på sigt f.eks. drevet af stærke bruttomarginer på tabletterne og de nye forretningsområder som eksempelvis den amerikanske adrenalinpen.

Ny fokus på fødevareallergi er glasur på kagen
En af de væsentligste nyheder i 4.kvartalsrapporten var annonceringen af beslutningen om at gå ind i fødevareallergi. Initielt begynder ALK med et klinisk udviklingsprogram indenfor jordnødallergi, men følger senere op med et program rettet imod nødder fra træer. Disse vil være fulde kliniske tablet-udviklingsprogrammer med en omkostning på ca. 50 mio. EUR, og som ifølge CEO Carsten Hellmann skal addere til væksten om “5-10 år”.

ALK har tidligere droppet små hints om at gå ind i fødevareallergi, og selvom det er et uprøvet område med allerede etablerede konkurrenter, ser vi ALK havende en fin sandsynlighed for at kunne levere et kommercielt attraktivt produkt for brugerne.

Vi noterer også, at jordnøddeallergi er et højværdi-område, hvor bl.a. fødevaregiganten Nestlé købte Aimmune Therapeutics for 2,6 mia. DKK i august 2020. Aimmune fik FDA-godkendt jordnødallergi produktet Palforzia i januar 2020 og opnåede i 1. halvår 2020 en beskeden omsætning på 575.000 USD. Nestlé betalte en take-out pris på 2,6 mia. USD svarende til cirka halvdelen af ALKs nuværende markedsværdi.

Kursmål løftes markant
Hvis vi tager ALKs 25% EBIT-margin i 2025 for troende, og tillægger en ca. 10% salgsvækst om året, da ligger ALK til at generere en omsætning på ca. 5,5 mia. DKK i 2025, ca. 1,4 mia. DKK i EBIT og ca. 100 DKK i EPS. Dette giver en 2025-P/E på ca. 26 gange, hvilket allerede er pænt over aktiemarkedets nutidige værdiansættelse (f.eks. forward P/E 22,3 for S&P 500 og 16,3 for Health Care-sektoren). Det indikerer for os, at der allerede er bagt meget af forventningsdannelsen til selskabets indtjening ind i aktien, og at vi skal kigge på perioden efter 2025 eller i højere estimater for at kunne retfærdiggøre aktiekursstigninger på kort sigt.

Hvis vi tror på, at ALK i perioden efter 2025 også er en +10% vækster (hvilket vi gør), da er 26 gange P/E i 2025 ikke dyrt, men spørgsmålet ser mest ud til at være, hvornår aktiemarkedet er villig til at prise dette ind i aktien?

Vi sætter vores tillid til at fortsatte ”beat & raise” kvartalsrapporter og et fortsat stærkt momentum i den underliggende forretning og i de kliniske studier, vil få aktiemarkedet til allerede at prise dele af 2025 ind her i 2021 – derfor vælger vi at fastholde vores købsanbefaling og hæve kursmålet.

Selvom selskabet og aktien kan blive holdt tilbage i 1. halvår 2021 grundet Covid-19, så ser vi god mulighed for accelererende vækst i 2. halvår 2021, når læ-gerne kommer tilbage, hvilket bør understøtte aktien.

Vi fastholder vores KØBSANBEFALING på aktien og løfter kursmålet fra 2.350 til 3.000 DKK, reflekterende det stærke momentum og fremdriften i vækstcasen.

Morten Larsen

Analysedato: 24. februar 2021

Kurs på anbefalingstidspunkt: 2.626 DKK

Kursmål: 3.000 DKK (12 mdr)

 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Totalbanken A/S søger en Pensionsspecialist
Aarup
30-04-2021
Energinet søger Analysestærk økonom med talent for formidling
Fredericia
14-04-2021
Dansk Sygeplejeråd søger en erfaren økonomimedarbejder
København
18-04-2021
Forretningsudvikler med erfaring indenfor fonds- og investeringsområdet
Ringkøbing
30-04-2021
Kreditmedarbejder til bankens hovedkontor i Ringkøbing
Ringkøbing
30-04-2021
Frøs Sparekasse søger en ny skarp hvidvaskansvarlig
Syd- og Sønderjylland
30-04-2021
Finans

Survey med 700 svar: Nykredit bedst til realkredit, Jyske Realkredit dumper

Tema: Rating af realkreditinstitutter. Efter Jyske Realkredit i sidste års udgave af Økonomisk Ugebrevs Realkredit Rating toppede som landets bedste realkreditinstitut, har Nykredit/Totalkredit i år overtaget førertrøjen. Ekspert vurderer,…
Finans
Q1-regnskaber: Bankerne foran rekordfremgang i førstekvartalsregnskaber
Samfundsansvar
GF: GN Store Nords ledelse blev nedstemt om skattepolitik
Samfundsansvar
Danske investorer skal stemme om systemisk racisme i USA
Formue
Teknisk analyse af C25: Demant nærmer sig højeste kurs i 2½ år
Finans
Efter rivegilde: Pensionssektoren enig om regler for værdiansættelse af alternativer, offentliggøres om få dage
Formue
ØU Trader: Sådan investerer vi 50 mio. kr. Følg investeringsfondens handler på SMS realtime
Finans
Den danske solidariske realkredit-model ved at krakelere
Formue
Langers Skarpe: Nu kommer 1. kvartalsregnskaberne, og de bliver gode
Finans
Survey med 700 svar: Massivt ønske om elektroniske valg hos Forenet Kredit
Kultur
Boganmeldelse: Tag opgøret med den ufattelige rigdom til én procent
Kultur
Medieanmeldelse: Coronaen og de moderne mose-ofringer
Samfundsansvar
Finanssektoren gør samlet status over bidrag til grøn omstilling
Finans
Nationalbankens enegang: Alle andre gør det. Pres for at støtte danske papirer i kriseperioder
Samfundsansvar
ESG-krav fra investorer giver analytikere mere arbejde

Seneste nyt

Ledelse
Analyse. Scandinavian Tobacco vil være modigere: Det er der brug for
Formue
Langers Skarpe. Aktierne boomer: For godt til at være sandt?
Samfundsansvar
Stor krise i ekspert gruppe om taksonomi (Sustainable Finance)
Finans
Eksperter: Pensionssektorens unoterede aktier virker oppustede, hvad er danskernes pensionsopsparing egentlig værd?
Finans

Nationalbanken ejer aktier for 10 mia., gemmer sig bag lov fra 1936

Lars Rohde har i al ubemærkethed placeret godt 10 mia. kr. kroner i aktiemarkedet og 3 mia. kr. i erhvervsobligationer, viser den nye årsrapport. Banken vil dog ikke fortælle…

Aktuel artikelserie

Den Danske Pensionssektor

Hvad er danskernes pensionsopsparing egentlig værd? Når danskerne sparer op til pension gennem en aftale i ansættelsen eller

Andre artikelserier

Den Danske Pensionssektor
Dansk Forsikringsmafia?
ESG & A.P. Møller-Mærsk
ESG investeringer og analyser
KlimaBarometer for Dansk Økonomi
Sustainable Finance
Life Science
Analyse: En kindhest fra FDA; men også en mulig opjustering til Novo Nordisk
Finans
Polacks direktørstol i PFA varmere end nogensinde før jubilæum
Finans
Topholm: Grønt industrieventyr kan blive ufatteligt stort
Formue
Langers Skarpe: Så er der dømt aktierally
Formue
Stor analyse: Overvurderes Bavarian Nordics vaccinepotentiale?
Ledelse
CEO-skifte i Top 100 2021: Overraskende mange CEO-skift i turbulent coronaår, se oversigten
Ledelse
Her er Ugens overskrifter i ØU Ledelse Kasketforvirring: Formandens og CEO’ens roller flyder sammen
Samfundsansvar
Udkast til Taksonomi lækket – læs gennemgang her (Sustainable Finance)
Formue
Lav-vækst Rockwool værdiansættes som høj vækst
Formue
Investeringsfonden AktieUgebrevet Invest gav et afkast på 32% i 2020, i plus for 2021
Finans
Rating: Danske Bank generobrer position som bedst til Private Banking
Ledelse
Analyse Hartmann: Nu skal transformationen til vækstvirksomhed lykkes
Finans
Saxo Bank bider Nordnet i haserne – vil være størst i Danmark
Samfundsansvar
Akademikere fastholder milliardinvestering i oliesektoren

Seneste nyt

Finans
Pensionssektorens ESG-produkter bunder, investorer utålmodige
Samfundsansvar
Topdanmarks og Nykredits porteføljer har flest kontroverser

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Nye momsregler i forbindelse med fjernsalg til forbrugere
Iværksætter, virker dit virksomhedsnavn?
Ny svensk lov pålægger danske arbejdsgivere at betale skat i Sverige, hvis ansatte bosiddende i Sverige arbejder hjemmefra
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]