Life Science

Corona-nyt: Trump-smitte giver rygstød til ny antistof-behandling

Steen Albrechtsen

fredag 09. oktober 2020 kl. 19:46

Corona-nyt er her stadig, og denne gang er der lidt mere fokus på udviklingen af nye behandlinger, hvor der begynder at ske fremskridt. Vi kan heller ikke undlade at berøre det politiske aspekt, som jo blev højaktuelt med corona-udbruddet i Det Hvide Hus. Disclaimeren er den samme som altid, hvilket vil sige, at vi kort vil opdatere på udvalgte nyheder med forbindelse til corona. Ikke nødvendigvis toneangivende eller repræsentative nyheder, men blot nyheder der er kommet vores vej i de seneste par uger, og som vi synes kan være interessante at viderebringe, for i nogle tilfælde at give et lidt andet perspektiv end det gængse mediebillede.

Som altid starter vi på vaccine-fronten og denne gang i det regulatoriske felt. Formanden (-kvinden) for FDA’s rådgivende komité indenfor vaccine-området, har trukket sig i forhold til behandlingen af corona-vacciner. Hun er nemlig involveret i Modernas vaccineudvikling, og der ville derfor kunne opstå tvivl om habiliteten, når de 3 førende vaccineprojekter (herunder Modernas) ville skulle behandles.

På det regulatoriske område har FDA også offentliggjort og iværksat de guidelines , som vi nævnte sidst. Guidelines som betyder, at der skal genereres opfølgningsdata på patienten 2 mdr. efter den sidste vaccination for bl.a. at sikre bivirkningsprofilen yderligere. Dermed bliver godkendelsen af en ny vaccine nærmest med garanti udskudt til efter det amerikanske valg, da 2 mdr. opfølgningsdata simpelthen ikke er tilgængelige før i tilstrækkelig stort opfang.

Man skal huske på at fase 3 studierne blev opstartet i slutningen af juli med den væsentligste del af rekrutteringen i august og september. Det Hvide hus har tilsyneladende resigneret i guideline-kampen med præsidentens twitter-kommentar om, at det var et ”politisk lejemord”.

Præsident Trump har i høj grad taget fokus på det seneste i forlængelse af hans corona-infektion. Forløbet omkring diagnosticering og symptom-udvikling er fortsat lidt uklart, men det er til gengæld klart, at der på behandlingssiden blev givet fuld gas med både Remdesivir, steroider og en eksperimental og ikke godkendt antistof-cocktail fra Regeneron. Ovenpå den succesfuld behandling har Regeneron indleveret ansøgning om nødgodkendelse til FDA, uden at der naturligvis er bevis for, at det var lige netop Regenerons cocktail der kurerede præsidenten.

egeneron har naturligvis andre data som ligger til grund for ansøgningen. I en sidebemærkning er det pudsigt at notere, at Det Hvide Hus i øvrigt ikke kunne stave til Regeneron i et memo , der skulle uddybe den forvirring der var skabt om Trumps sygdomsforløb.

Det har længe haltet lidt på behandlingsfronten, men der begynder nu at ske lidt i takt med at flere og flere af de indledende studier begynder at kunne rapportere data. F.eks. så vi også opmuntrende data fra israelske Enlivex Therapeutics som i et studie med Allocetra viste at 5 patienter oplevede complete recovery.

Det er naturligvis et lille studie, når der kun er 5 deltagere, så et større fase 2 studier skal skabe bedre statistisk bevis for, at man har en mulig behandling i Allocetra. På behandlingssiden har Eli Lilly også påbegyndt processen for nødgodkendelse af sin anti – body LY-CoV555. Der vil dog først blive indleveret en egentlig ansøgning om nødgodkendelse til myndighederne i november måned.

Også mellem CDC (Center for Disease Control) og Det Hvide Hus er der kurrer på tråden i forhold til corona-indsatsen. CDC’s leder Robert Redfield sagde for nylig, at et af medlemmerne i Trumps covid-19 task force videregav vildledende data til præsidenten. Bemærkningen blev ikke sagt i offentlighed, men på et fly under en samtale med en kollega, men Dr. Redfield har efterfølgende bekræftet at konversationen fandt sted på flyet.Vi slutter i det politiske område med endnu et tegn på det politiske kaos i USA.

New Yorks guvernør Andrew Cuomo, som under pandemien har haft mange meningsudvekslinger med Trump og regeringen i Washington, sagde for nylig, at staten New York ville foretage sin egen videnskabelige undersøgelse af vaccinerne og deres effekt og kliniske studier, af den simple grund, at han ikke stoler på de føderale myndigheders proces, og det pres for godkendelse som Trump har lagt på myndighederne.

På vaccineudviklingsfronten er Novavax gået i gang med sit fase 3 studie af NVX-CoV2373 i UK med mindst 10.000 patienter. Senere følger opstart af studiet i USA i formentlig denne måned.Konkurrenten Inovio er til gengæld løbet ind i problemer, da deres fase 2/3 studie blev stoppet af FDA kort før det skulle være sat i gang.

Det kostede et stort kursfald til aktien, og forsinkelsen betyder, at studiet muligvis først kan sættes i gang i november. Inovio vil indlevere deres svar på FDA’s spørgsmål i oktober, hvorefter FDA har op til 30 dage til at svare. Både AstraZeneca og Pfizer/BioNTech har på-begyndt en rullende ansøgning til de europæiske myndigheder.

Der er fortsat usikkerhed om, hvem der kommer først i mål med en vaccine, men aktuelt ligner det stadig, at Pfizer der er i front, bl.a. fordi AstraZeneca endnu ikke har kunnet genoptage deres studie i USA. Pfizers CEO har i en intern mail til medarbejderne sagt, at man ikke ligger under for et politisk pres og udviklingen tager den tid som videnskaben/processen kræver. Det er stadig forventningen, at man ultimo oktober har de første dataindikationer på om Pfizer-vaccinen virker.

En oversigt over de aktuelle vaccineprojekter kan f.eks. findes her hos WHO , som er opdateret per 2. oktober. Vi er også stødt på denne oversigt fra Danske Banks research-afdeling, som også kan være et sted at kigge, hvis man vil lidt dybere ned i vaccineprojekter.

Vi kigger ikke på dødstal og smittetal m.v. i Corona-nyt, men vi gør dog en undtagelse denne gang, idet det ansete tidsskrift The Economist har en interessant statistik, der handler om de reelle dødstal som er relateret til corona og sætter dem i forhold til de officielle tal. Tilgangen fra The Economist er egentlig ganske simpel, idet man kigger på de historiske dødstal fra et givent land og derudfra beregnes et forventet dødstal, som så sættes i forhold til det aktuelle dødstal.

Dermed får man også en indikation af hvordan rapporteringen og dataopsamlingen ift. corona er i de enkelte lande. Danmark ligger i øvrigt nr. 1 på oversigten med færrest dødsfald udover normalen tillagt corona-rapporterede dødsfald.

Steen Albrechtsen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Formue

Børsnotering af HusCompagniet ved at udvikle sig til gigantfiasko

Ifølge eb børsmeddelse har Danske Bank som stabilisetringsagent i nynoterede HusCompagniet ved nødsaget til at foretage massive støtteopkøb for at undgå, at aktiekursen styrtdykkede under noteringskursern, på grund af…
Formue
Langers Skarpe: Aktiehistorien er nu lige ud af landevejen. Eller er den?
Formue
ØU Trader: Porteføljen fortsætter opad, slutter ugen i + 36% i 2020
Samfundsansvar
Nordisk pensionssektor en af de mest transparente i EU
Samfundsansvar
Usikkerhed om EU Green Deal gift for Rockwools potentiale
Samfundsansvar
Intelligent skideballe til erhvervslivets CSR-indsatser
Samfundsansvar
Klimaplan skaber tvivl om aftale med Aalborg Portland
Samfundsansvar
EU Ombudskvinde: Kommissionen fejlede ved at hyre BlackRock som ESG-rådgiver
Finans
Genetablerede KPMG kan snart være tilbage i dansk Big Four
Finans
Store revisionshuse får flere kunder, trods øget fravalg af revision
Finans
Ekspertforslag: Sådan undgås skæve værdier på pensionssektorens alternativer
Finans
Hvornår løber Waturus pengekasse tom?
Samfundsansvar
Regeringens udspil til Grøn Skatterefom
Finans
Parken høster stort skjult sommerhus-guldæg næste år
Samfundsansvar
Podcast fra P4: ØU-redaktør om ny database for kontroversielle investeringer

Seneste nyt

Formue
Langers Skarpe Aktietips: Nu skal man tænke både kortsigtet og langsigtet
Samfundsansvar
Nasdaq køber firma til afsløring af finansiel kriminalitet og hvidvask
Finans
Slemme røde tal i Vækstfondens ventureportefølje
Samfundsansvar
EU-strategi for vedvarende offshoreenergi
Formue

S&P Future står foran megastærkt aktierally – eller en flad udvikling med rotation

Kursgraf: Stiger S&P Future yderligere et par procent herfra, kan der ligge 10-20 % stigninger de næste måneder. Men vi mangler det afgørende købssignal. Kommer det ikke ser vi…

Aktuel artikelserie

Trænger First North vækstbørsen til en opstramning?

Chefredaktør Morten W. Langer har i en artikelserie påpeget en stribe huller i NasdaqOMX’s arbejde med at skabe en dansk vækstbørs, investorerne kan have tillid til. Selskaber som Conferize og NPinvestor har fra start været baseret på ekstremt svage forretningsmodeller og overvurderede værdiansættelser. Aktuelt viser sagen om Waturu, at institutionen med Certified Advisors ikke fungerer godt nok, når det gælder sikring af fyldestgørende information til investorerne. Baggrunden for ØU’s fokus på First North er, at en velfungerende dansk vækstbørs er samfundsmæssig vigtig som formidler af risikovillig kapital til små vækstvirksomheder.

Andre artikelserier

Dilemmaer i det aktive ejerskab
Finansiering af den grønne omstilling
Sustainable Finance: Nye spilleregler for den finansielle sektor
Nye krav til bestyrelsen i kølvandet på Coronakrisen
Hvilke strategier sikrer den bedre performance under coronakrisen?
Den danske banksektors lange vej mod konsolidering?
Ledelse
Andelen af kvindelige ledere vokser, men ikke i topledelsen
Samfundsansvar
Kun et dansk selskab på nyt Dow Jones Sustainability Index
Ledelse
Kapitalismen skal tæmmes, ikke slås ihjel
Formue
Børshandel startet i Huscompagniet: Emissionsbanker holder hånden under aktien
Samfundsansvar
Analyse: ESG ratings forvirrer investorer om reel bæredygtighed
Formue
Aktieanalyse: Spirende optimisme hos Novo Nordisk
Finans
Qudos: Aarhusianske finansfolk stod bag kæmpe forsikringskonkurs med milliardtab
Samfundsansvar
Investeringsdirektør i PFA: Med Joe Bidens valgsejr i USA vil den grønne transformation tage fart
Finans
Optræk til stærkt comeback til SAS, efter mere corona
Finans
HusCompagniet klemmer citronen med slap vækststrategi
Formue
S&P Future: Så kom startsignalet til det næste aktierally
Samfundsansvar
ATP kræver mere specifikke skattepolitikker af virksomheder
Formue
MSCI: Europæiske aktier har givet minus 5% i afkast i år, Danmark +30%
Samfundsansvar
Investorer opfordrer europæiske virksomheder til at vise ‘manglende’ klimaomkostninger

Seneste nyt

Samfundsansvar
Læger uden Grænser: Aftaler om vacciner skal lægges frem for offentligheden
Ledelse
En verden til forskel: 20 år med god selskabsledelse

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

EU-Domstolen: TV2 skal betale ulovligheds­renter for statsstøtte
Har du styr på din prismarkedsføring til Black Friday?
Aftale på plads: Lagerbeskatning af løbende avancer for ejendomsselskaber indføres
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X