Life Science

Novozymes er tilbage som premium-aktie

Steen Albrechtsen

fredag 03. september 2021 kl. 7:00

Med en stigning på 40 % i år er Novozymes ved at have kæmpet sig tilbage til den stadig eksklusive gruppe af store danske modne aktier med en P/E på over 40.

Flere divisioner skilte sig særligt ud i Novozymes kvartalsregnskab, men væksten på 54 % i Bionergy tiltrak sig naturligvis lidt opmærksomhed, men også tilbagegangen på hele 6 % i den tunge vaskemiddelforretning tog fokus. Tilbagegangen her ser dramatisk ud, men forklaringen var vi inde på allerede i sidste analyse, hvor 1. kvartal var præget af en stor lageropbygning, og at man da i 2. og 3. kvartal kalkulerede med den modsatte effekt.

En flot stigning i Bioenergy var ventet, især fordi sammenligningstallet for 2. kvartal 2020 var stærkt præget af den amerikanske nedlukning, som holdt mange biler i ro og dermed også sænkede bioethanol-produktionen gevaldigt. Vi kan se af nationale statistikker, at produktionen i juni nåede over 1 mio. tønder om dagen, og dermed er man tilbage på 2019-niveauet. Den tilbagevendte produktion og de mere stabile udsigter er to af flere forklaringer på, at Novozymes ikke helt overraskende kunne præcisere det lidt brede interval for årets organiske vækst fra 2-6% til 4-6% i regnskabet.

Stabiliteten og den høje P/E er tilbage
Novozymes-aktien er nu igen blevet en af de aktier, der konstant ligger foran næsten samtlige analytikeres kursmål. Kursmål som inden regnskabet lå omkring 400 kr. per aktie, men som at dømme ud fra de første rapporter nu ser ud til at blive løftet med 5-10 % på tværs af analytikergruppen. Koblet med aktiens seneste kursudvikling er det dog ikke noget, der for alvor vil kunne rykke ved de mange salgsanbefalinger, simpelthen fordi aktien kursmæssigt stadig ligger pænt over kursmålene.

Ud af de små 20 analytikere der dækker aktien, er der kun 2 købsanbefalinger at finde. Resten er ligeligt fordelt mellem salg og hold. Det endnu mere interessante er, at Novozymes målt på P/E for 2022 og 2023 faktisk nu har nået en værdiansættelse, som er en smule højere end Chr. Hansen, der ellers længe har ligget klart i front blandt de store danske C25-selskaber med en ”tilsyneladende stabil vækstprofil”.

Forklaringen er den næsten liniære stigning, som Novozymes har præsteret i år fra 350 DKK til 500 DKK per aktie, svarende til en stigning på 40 %. Aktiens P/E har nu krydset 40 igen i opadgående retning, og dermed har den faktisk genvundet fordums styrke – og meget interessant er det sket uden, at man tilnærmelsesvis har udsigt til at levere en høj encifret vækst, som det var tilfældet tidligere. I dag er det snarere et niveau på 4-5 % der kigges efter i konsensusestimaterne.

Investorerne har dog igen tiltro til, at Novozymes er lig med eksponering mod den grønne omstilling indenfor mange forskellige områder, og at stabiliteten er tilbage. Det er tilsyneladende nok for investorerne i disse lavrentetider.

Selskabets seneste investering på 2 mia. i en udvidelse af fabrikken i USA blev offentliggjort på regnskabsdagen og vil løbe frem til 2023. Udvidelsen sker i takt med en indgået langtidskontrakt med en stor spiller indenfor den plantebaserede fødevareindustri, som ikke overraskende har høje vækstudsigter til området. Som sådan har investeringen på 2 mia. DKK og en forventet omsætning på mindst 1 mia. DKK i slutningen af dette årti ikke den store indflydelse på værdiansættelsen lige nu, men det bekræfter dog, at Novozymes forsøger at være med helt fremme med løsningerne til fremtidens klimavenligere samfund.

Det kan godt være, at de enkelte divisioner fortsat svinger lidt i deres præstationer, men overordnet set ligger der en meget stabil vækstforventning til omsætningen indbygget i konsensusestimaterne på mellem 4 og 5 % for de kommende 3 regnskabsår. På bundlinjen aflejrer det sig også i en vækst på 5-9 % i perioden, som en konsekvens af en lille stigning af EBIT-marginen og sandsynligvis også et fortsat faldende aktieantal fra aktietilbagekøb.

Når det er sagt, så er vi også at finde på den vogn, hvor aktien fundamentalt set nok er for dyr, når væksten ikke er højere. Det har ikke helt været billedet i år, men historisk har aktien haft en tendens til at skuffe ved et kvartalsregnskab, når forventningerne/kursen har været drevet for højt op på forhånd. Den efterfølgende periode frem til næste kvartal har aktien så brugt på at kæmpe sig tilbage. Bliver det tilfældet ved f.eks. 3. kvartalsregnskabet i oktober, så bør man nok bare lægge Novozymes i den kategori af langsigtede aktier, som bare skal være i porteføljen, og hvor man må lukke øjnene lidt for den aktuelle værdiansættelse og have den langsigtede og mangeårige vækst for øje. Det vil vi tage stilling til til den tid og om nødvendigt løfte vores anbefaling og kursmål i erkendelse af, at investorerne har taget Novozymes ud af skammekrogen efter de seneste håndfuld års problemer med at præstere stabil vækst.

På helt kort sigt kigger vi frem mod selskabets kapitalmarkedsdag d. 28. september, som med aktiekursen i baghovedet er nødt til at betrygge investorerne i, at støvet er børstet af, og væksten er tilbage.

Steen Albrechtsen

Kurs på anbefalingstidspunkt:       505 DKK

Kursmål:         420 DKK (6 mdr)

Analysedato:         24. august 2021

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Afdelingsleder til nøglerolle inden for økonomistyring i Vejdirektoratet
Wonderful Copenhagen søger en dygtig business controller
Finanstilsynet søger Teamleder til kontor på kapitalmarkedsområdet – prospektområdet
Nysgerrig kollega søges til tilsyn med pengeinstitutter
Pensam søger udviklingsorienteret økonom til product management
Direktør for Job og Økonomi Favrskov Kommune
Dansk Energi søger konsulent til at arbejde med den grønne omstilling
International shipping company seeks ambitious Group Financial Controller
Økonom søges til EjendomDanmark
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Finansiel Stabilitet søger ny kollega til afdelingen Kredit og Interne Advokater
Finansiel Stabilitet søger dygtig og engageret økonom
To dygtige akademikere søges til spændende økonomiopgaver vedrørende de videregående uddannelsesinstitutioner
Senior Financial Controller til Sparekassen Sjælland-Fyn
Socialtilsyn Syd søger en konsulent med stærk økonomisk forståelse
Student til Forhandlingsafdelingen i Dansk Sygeplejeråd
Ergoterapeutforeningen søger teamleder til økonomi
Regnskabschef i Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
Ny kollega til stærkt regnskabsteam i Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
Nationalbanken søger sektionschef for international økonomi, relationer & strategi
Business analyst til myndighedsrapporterings-teamet
Energinet søger Finansiel Business Partner til Koncernøkonomi
Udviklingsorienteret talknuser til håndtering af driftsbudgetter for det danske el-net
Professionel leder med strategisk overblik og økonomisk indsigt
Kalundborg Kommune søger Teamleder til Team løn, ejendomsskat og opkrævning (LEO)

Mere fra ØU Life Science

Seneste nyt

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]