Log ind
Log ind
Life Science

SOBI-salget faldt til jorden med Astra Zeneca som dealbreaker

Lars Hatholt

torsdag 23. december 2021 kl. 7:49

SOBI får ikke nye ejere i denne omgang. I september lagde Advent og Aurora bud på SOBI, men handlen kunne ikke gennemføres pga. blokering fra en af aktionærerne, Astra Zeneca. Astra Zenecas manglende lyst til at sælge sin ejerandel var begrundet i strategiske interesser. Siden vores seneste update før købstilbuddet er aktien oppe med 20%, og vi genoptager hermed dækningen og fastholder anbefalingen.

I december meddelte SOBI, at salget af selskabet til Advent og Aurora gik i vasken. Kapitalfondenes bud på SOBI med en ganske attraktiv præmie svarende til 35 % i forhold til aktiekursen dagen før buddet blev offentliggjort.

Meget tydede da også på, at buddet ville blive accepteret med opbakning fra SOBIs bestyrelse og en række institutionelle investorer. Astra Zeneca blev imidlertid dealbreakeren, som ville det anderledes. Astra Zeneca ser ikke nogen interesse i, at SOBI kommer på andre hænder. Det skyldes tilsyneladende, at Astra Zeneca bl.a. ser en risiko for, at SOBIs Synagis ved et efterfølgende industrielt videresalg kommer i hænderne på en konkurrent til Astra Zeneca.

Det gør også handlen spektakulær set med Astra Zeneca øjne, at SOBI/Apellis’ produkt Aspaveli/Empavelii skal konkurrere med Astra Zeneca om det attraktive marked for behandling af den sjældne blodsygdom PNH.          

Hæmofilisalget under pres
Salget indenfor hæmatologi er vigende primært pga. et nedadgående salg af hæmofili A produktet Elocta, hvor vi estimerer 2021-salget til 4.061 mio. SEK svarende til et fald på 11 %. SOBI har dog det langtidsvirkende hæmofili A produkt efanesoctocog/BIV001 i fase 3, som kan styrke SOBI i konkurrencen med Roches Hemlibra.          

Vi forventer, at Elocta/Eloctate salget forbliver under pres. På sigt står SOBIs hæmofili A forretning imidlertid til at blive styrket i konkurrencen med Roche, hvis selskabet i samarbejde med Sanofi lykkes med efanesoctocog. Det er et nøgleprodukt for SOBI, fordi trenden i hæmofilibehandlingen går imod langtidsvirkende præparater. Efanesoctocog-data er indtil videre meget lovende. Vi forventer data fra efanesoctocog fase 3 studiet i 1. halvår 2022, og hvis data er positive, er der udsigt til en FDA BLA registreringsansøgning i 2023. Ovenpå 3. kvartalsregnskabet har vi justeret salgsestimaterne, herunder nedjusteret Elocta/Eloctate estimaterne.

Nye produkter skal sikre væksten
SOBI har i de seneste år være særdeles aktiv på tilkøbsfronten. Tilkøbene har dog ikke alle været lige heldige. Bl.a. var overtagelsen af Dova primært begrundet ved Dovas Doptelet (avatrombopag). Doptelet er godkendt i USA og EU til behandling af kronisk leversygdom (CLD). Efter SOBIs køb af Dova fejlede Doptelet fase 3 studiet i indikationen trombocytopeni (sænket blodpladetal) i forbindelse med kemoterapi, hvor Doptelet ikke viste statistisk signifikant behandlingseffekt i forhold til placebo.

SOBIs køb af rettighederne til kommercialisering af pegcetacoplan på markederne udenfor USA fra Apellis tegner imidlertid interessant. Pegcetacoplan er i udvikling i 5 forskellige indikationer indenfor hæmatologi, nyresygdomme og neurologi. Især potentialet indenfor den sjældne blodsygdom PNH tegner interessant. SOBI skal markedsføre produktet under navnet Aspaveli i Europa, mens samarbejdspartneren Apellis har lanceret det i USA under navnet Empaveli. Produktet skal konkurrere med Astra Zeneca/Alexion PNH-produkterne Soliris og det nyere Ultomiris. Det årlige salg af Soliris og Ultomiris på næsten 6 mia. USD siger noget om Aspaveli/Empavelis potentiale. I første omgang bliver det dog et behandlingstilbud til de PNH-patienter, hvor Soliris og Ultomiris ikke har effekt.

Da de netop offentliggjorte Aspaveli/Empaveli studiedata i december imidlertid viser, at produktet også er effektivt i PNH-patienter, der ikke tidligere har fået behandling med en C5 hæmmer, bliver produktet dog formentlig også med tiden godkendt som 1. valgsbehandling og ikke alene 2. valgsbehandling. Vi forventer, at Aspaveli får snarlig europæisk godkendelse som 2. valgsbehandling efter CHMP-anbefalingen om EU-godkendelse.

SOBI er en langsigtet investering
SOBI er i en transformationsfase, hvor flere års satsning på akkvisitioner og R&D skal veksles til toplinevækst. Efanesoctocog og Aspaveli skal give hæmatologi-produktsalget et løft. Efanesoctocog fase 3 data kan forventes i første halvår 2022, og de bliver meget afgørende for SOBIs forsvar af sin stærke position på hæmofili A markedet. Vi tror som sagt, at Aspaveli, som har et betydeligt potentiale, får EU godkendelse i 2022.

Den aktive tilkøbsstrategi har medført en betydelig gældsætning, men SOBI har allerede høvlet betydeligt af på gælden, så den nu er 11,1 mia. SEK. Investeringscasen understøttes af prisfastsættelsen med en DCF nutidsværdi på 183 SEK pr. aktie og P/E-2022 på 17,1.

Det giver grundlag for et vist kursstigningspotentiale på 12 måneders sigt understøttet af de vigtige kurstriggere efanesoctocog og Aspavel. Også en evt. EMA godkendelse af Kineret (anakinra) til behandling af Covid 19 betinget lungebetændelse kan komme spil. Men vi ser først og fremmest SOBI som den langsigtede investeringscase.

Lars Hatholt

Kurs på anbefalingstidspunkt:         180 SEK

Kursmål:         210 SEK

Analysedato :   15. december 2021

OBS! Efter redaktionens slutning har Kineret fået en positiv udtalelse fra CHMP-komitéen. Næste skridt er da den egentlige godkendelse, som EU-Kommisionen står for, og som principielt skal ske indenfor 67 dage efter CHMP’s udtalelse/anbefaling. Da der er tale om en covid-19 behandling vil godkendelsen sandsynligvis komme hurtigere.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Nyt job
Økonomichef til Hjemrejsestyrelsen
Formuerådgiver til Sparekassen Kronjylland
Udviklingsorienteret financial controller til Vejdirektoratet
Energinet søger Seniorøkonom til Energiøer
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Nyt job
Business Controller for International Afdeling i Røde Kors
ARGO søger kulturbærende økonomichef
Vendor Finance Manager til Danish Agro
Vi søger endnu en produktionsmedarbejder med opgaver inden for pension og særlig indlån
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser
Økonomichef til en vild kommune
Økonomichef med ansvar for HR ARKEN Museum for Moderne Kunst
Gorrissen Federspiel søger Compliance Seniorkonsulent – med primært fokus på forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering

Mere fra ØU Life Science

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Salg: salg@ugebrev.dk
Jobannoncer: jobannoncer@ugebrev.dk
Redaktion: redaktion@ugebrev.dk
Annonce materialer: annonce-mat@ugebrev.dk
Bogholderi: bogholderi@ugebrev.dk

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.
Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]