Life Science

Asbjørn Mørk fra Danske Bank vinder aktieanalytiker-rating

Sten Kristensen

søndag 11. april 2021 kl. 17:53

Sidste år bragte vi dele af Økonomisk Ugebrevs rating af Danmarks bedste Aktieanalytikere, da der er flere navne, som også dækker Life Science sektoren. Vi bringer her ratingen for 2021, selvom det er bankanalytikerne, der er i fokus. Asbjørn Mørk fra Danske Bank indtager førstepladsen og fortrænger dermed Nordeas efterhånden navnkundige pharma-analytiker, Michael Novod, til en andenplads.

Nordeas farma-analytiker Michael Novod har indtaget førstepladsen i Økonomisk Ugebrevs rating af aktieanalytikere ni gange fra og med 2010. Samme år startede en ung Asbjørn Mørk oplæringen som finansanalytiker hos Carnegie. I år skubber han Novod af pinden, og det endda ganske eftertrykkeligt med 11 point. Det har i det hele taget været et godt år for Asbjørn Mørk, der i februar blev udnævnt til global aktieanalysechef i Danske Bank, som han skiftede til for fem år siden.

Gennem de fleste år har Asbjørn Mørk været højt ratet. Men i henseende til at nå den absolutte top har det været en ulempe for ham, at han skulle konkurrere om stemmerne fra de finansielle virksomheder med især Per Grønborg fra SEB Equities, der også har også et særdeles godt navn i branchen. De seneste år er den interne konkurrence mellem de to dog faldet ud til Asbjørn Mørks fordel. ”Han er i stand til at skære igennem en masse af den støj, der er i markedet. Som markedsdeltager kigger man på mange forskellige ting hver eneste dag, og Asbjørn Mørk er god til at skelne mellem det vigtige og det, som bare er overflødigt. Og så er han enormt produktiv,” lyder skudsmålet fra en investor. ”Han har et enormt detailkendskab, og så er han meget grundig og velargumenteret, både i sine analyser og når man møder ham,” lyder det fra en anden investor, der bl.a. fremhæver Asbjørn Mørks evne til at beskrive forskelle i forretningsmodeller og strategier i de selskaber inden for bank- og forsikringssektorerne, han dækker.

Også Michael Novod bliver fremhævet for sin flid og sin grundighed. Men han er i højere grad forbundet med et enkelt selskab – nemlig det største af dem alle: Novo Nordisk. Over årene har man således også set, at Michael Novod får bedre rating, jo bedre Novo Nordisk-aktien har klaret sig. Over det seneste år har den ligget stort set fladt. Til næste år kan der dog være en faktor mere, der trækker Novods rating op eller ned. Ifølge Børsen er en analyse fra hans hånd en stor del af baggrunden for, at Bavarian Nordics aktie er tordnet i vejret de seneste uger. I analysen har han angiveligt estimeret, at selskabets aktiekurs kan blive firdoblet, hvis det lykkes at få COVID-19-vaccinen til markedet samtidig med, at de kliniske test bekræfter de forventninger, der er til denne vaccine. Går det sådan, vil der givetvis være mange investorer, der er Michael Novod taknemmelige. Omvendt er han – retfærdigt eller ej – en oplagt syndebuk, hvis vaccineprojektet skulle mislykkes.

Tredjepladsen går til forrige års vinder, Lars Topholm fra Carnegie. Han er især berømt for sin dækning af Pandora. Han etablerede sit eget kildenet af forhandlere af selskabets smykker, og var på den måde tidligt i stand til at se de eskalerende problemer under den gamle ledelse. På den måde reddede han mange investorer fra tab, og hans arbejde og vedholdende kritik var nok også en væsentlig faktor bag udskiftningen af ledelsen for to år siden.

Under CEO Alexander Lacik og CFO Anders Boyer har Pandora genvundet tilliden fra markedet, herunder fra Lars Topholm, og det seneste år er aktiekursen mere end tredoblet. Måske bliver han i ratingen belønnet for det på samme måde, som Michael Novod bliver belønnet i gode år for Novo Nordisk. Men selv om Topholm er mest kendt for sin dækning af Pandora, har han også en række andre selskaber i porteføljen, og dem dækker han ud fra samme principper. Det er ofte et højdepunkt i telekonferencerne efter regnskabsaflæggelserne, når Lars Topholm får ordet. Han stiller skarpe spørgsmål, og der bliver ikke spildt tid på høflige fraser, hvis der ikke er noget i regnskabet, der indbyder til høflighed.

DANSKE BANK SUVERÆN I HOLDKONKURRENCEN
Blandt de øvrige 15 navne på listen har de fleste mange års erfaring. Enkelte af dem, bl.a. Danske Banks tech-analytiker Poul Ernst Jessen, har været med på listen i alle de over 20 år, vi har ratet aktieanalytikere (i begyndelsen blev den dog offentliggjort i daværende Børsens Nyhedsmagasin). Det er en branche, hvor det går meget langsomt med at få nye navne på banen. To nye er dog med på listen i år: Alexander Borreskov fra Carnegie og Magnus Thorstholm Jensen fra SEB Equities.

I holdkonkurrencen, hvor der tælles point sammen for alle analytikere hos de enkelte mæglere, er Danske Bank nu suveræn i toppen. Det kan ikke være anderledes, når halvdelen af analytikerne i top ti arbejder i banken. Den sædvanlige rival til førstepladsen er Nordea. Men her har man, som omtalt i BørsmæglerRatingen for to uger siden, valgt at lægge linjen om, i lyset af især MiFID 2 og nye krav til analyse af ESG-parametre. Nordea ligger dog stadig på en klar andenplads. Foruden Michael Novod er det især finansanalytikeren Jacob Brink, der trækker point hjem til Nordea.

Forspringet ned til Carnegie, der er avanceret til tredjepladsen, er dog ikke større, end at der kan blive kamp om andenpladsen næste år. Endnu er det chefen, Lars Topholm, der står for over halvdelen af pointhøsten. Men han tror selv stærkt på, at det unge hold, investeringsbanken satser på, er tæt på et gennembrud.

På den anden side får Carnegie også konkurrence nedefra. I år er SEB Equities avanceret en placering, og banken har ændret strategisk fokus, så den appellerer til en bredere kreds af investorer. Det skulle alt andet lige også gøre dens analytikere mere kendte. ABG Sundal Collier har netop været igennem en større personaleudskiftning, og den norskejede mægler kan håbe, at de unge analytikere, den har ansat, stille og roligt arbejder sig frem mod et gennembrud.

Sådan har vi gjort
Økonomisk Ugebrevs rating af børsmæglernes aktieanalytikere er baseret på input fra 25 porteføljemanagerne med ansvar for danske aktier, og tillige fra IR-ansvarlige i 27 børsnoterede selskaber. Hver respondent har haft mulighed for at give henholdsvis 3, 2 og 1 point til de tre analytikere, de mener, gør arbejdet bedst. I tabellerne er kun nævnt de analytikere, der har fået mindst tre point. I analytikernes holdkonkurrence er dog også point til øvrige talt med. Ved pointlighed i den individuelle rating af analytikere er den, der har fået flest point fra porteføljemanagere, placeret højest.

Sten Thorup Kristensen

 

 

 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

SEGES søger specialist i ejendomsbeskatning
Aarhus
31-05-2021
Forsyningstilsynet søger analytisk økonom til udvikling, overvågning og regulering af elmarkederne
Frederiksværk
25-05-2021
SEGES søger Skattespecialist
Aarhus
31-05-2021
Orifarm Group A/S søger Finance Process Specialist
Odense
31-05-2021
Compliance Officer til Compliance i Sydbank
Aabenraa
16-05-2021
Obligationsanalytiker til Sydbank i Aabenraa
Aabenraa
21-05-2021
Sparekassen Kronjylland søger virksomhedsanalytiker
Randers
17-05-2021
Landbrug & Fødevarer søger CHEFØKONOM
København
20-05-2021
Kreditmedarbejder til bankens hovedkontor i Ringkøbing
Ringkøbing
31-05-2021
ATP søger leder med juridiske kompetencer til Udbetaling Danmark & helhedsorienteret kontrol
Hillerød
09-05-2021
SAGRO søger dygtig og topmotiveret skatte- og selskabsspecialist
Holstebro, Herning, Billund, Esbjerg
31-05-2021
Finanstilsynet søger økonom til krisehåndtering
København
10-05-2021
Kreditanalytiker med fokus på creditscore til Sparekassen Kronjylland
Randers
17-05-2021

Mere fra ØU Life Science

Seneste nyt

Aktuel artikelserie

Tax Governance

Virksomhedernes skattebetalinger er under stigende offentlig bevågenhed. En række spektakulære sager om skatteunddragelse har intensiveret offentlighedens opmærksomhed på ...

Andre artikelserier

Tax Governance
Den Danske Pensionssektor
Dansk Forsikringsmafia?
ESG & A.P. Møller-Mærsk
ESG investeringer og analyser
KlimaBarometer for Dansk Økonomi

Seneste nyt

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]