Selvom tabellen umiddelbart viser en fremgang, så synes sektoren fortsat at være lidt under pres. Et salgspres, der særligt for den amerikanske bioteksektor, bygger på flere faktorer.
Det mest oplagte er stadig en hvis risk-offstemning og bevægelse over mod value-aktier. Herudover er markedet stadig ved at justere sig efter det fornyede fokus på medicinpriser i USA. En kamp som Bernie Sanders har genoptaget nu, hvor præsidentvalget er overstået, og der måske med den nye kongres er en bedre chance for, at demokraterne kan få en reform igennem. Her skal man dog også huske på, at sektoren generelt har forbedret sit image ovenpå den hurtige vaccine-udvikling og -udrulning, hvilket selvsagt gør det lidt sværere at slå ned netop nu. Vi ved også, at en sådan reform vil tage lang tid at få igennem, og at effekten i sidste ende nok er tvivlsom. Det ændrer dog ikke på at investorerne i udgangspunktet vil indarbejde risikoen upfront, og det koster på værdierne og dermed også på aktiekurserne lige nu.
Sluttelig er der også en stigende frygt hos investorerne for, at FDA måske er ved at stramme lidt på godkendelsesprocessen, så det bliver lidt sværere at komme igennem nåleøjet. Det er i hvert fald blevet noteret, at der i år er kommet flere afvisninger af ansøgninger, udskydelser og længere behandlingstider. Det er givet, at nogle forsinkelser eller udskydelser må have corona-relation, ikke mindst i forhold til f.eks. svære betingelser for at gennemføre fysiske inspektioner af produktion, fabrik, m.v.
Fra et dansk udgangspunkt har vi f.eks. set Orphazymes afgørelse blive udskudt 3 mdr., og vi har set Novo Nordisk helt få afvist sin ansøgning. Omvendt har vi dog også set, at Zealand Pharmas ansøgning blev behandlet indenfor deadline og ligeså med Oncopeptides.
Der er altså ikke noget klart mønster endnu, og FDA afviser naturligvis alle “anklager”. Fagfolk peger på den kommende afgørelse om Aducanumab fra Biogen som en lidt mere valid indikator på, om der er strammet op eller ej. Stoffet blev klart afvist af den rådgivende komité, men den behøver FDA ikke at rette sig efter, og en godkendelse vil understøtte, at det ikke er blevet sværere at få en godkendelse end tidligere. Aducanumab har pdufa-dato d. 7. juni. Med undtagelse af Next Biotech blev det til en fremgang på 1-2% for de fleste indeks i perioden. Alle ligger dog fortsat i et mere sidelæns interval og har ikke rigtigt besluttet sig for, om den næste bevægelse skal være op eller ned. Det har med andre ord været lidt af en dans på stedet, og både NBI og Nordic Health Care ligger stadig indenfor de kursintervaller eller -ranges, som vi omtalte sidst.
Der har siden sidste opdatering været en kort påskeuge og dermed færre handelsdage, og qua påsken har nyhedsfronten været lidt fattig. På bund-10 er det helt oplagt, at vi lægger særligt mærke til Orphazyme med et fald på 27%.
På top-10 er vi i den lidt mindre ende af sektoren (small-/midcap) på de øverste pladser og først på 5. pladsen finder vi CellInk, som efter påskeferien fik medvind fra en ny børsmægleranalyse med kursmål 625 NOK. Aktien har nu nået en milepæl med en markedsværdi på hele 25 mia. SEK. Længere nede finder vi Acarix, hvor vi noterer et insiderkøb fra et bestyrelsesmedlem på 0,9 mio. SEK.
Steen Albrechtsen
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.