Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Life Science

Cantargia-fald rammer modelporteføljen

Steen Albrechtsen

lørdag 13. marts 2021 kl. 16:11

Der var skiftedag på pladsen som porteføljens største position i tirsdags. Pladsen indtages nu af Zealand Pharma, og den forklarende årsag var af den mere kedelige slags, som egentlig ikke havde noget konkret med Zealand Pharma at gøre. Det var nemlig et stort fald i Cantargia, som hidtil har været den tungeste position i porteføljen, der forårsagede rokaden på de øverste pladser. Cantargia er nu helt nede på 4. pladsen, uden at vi har solgt eller reduceret i aktien.

Cantargia er uden tvivl periodens store skuffelse i porteføljen. Og forklaringen på kursfaldet er egentlig ret enkel og lige til ved første øjekast, idet big pharma selskabet Novartis offentliggjorde resultaterne fra et fase 3 studie med relevans for Cantargia. Men spørgsmålet er naturligvis, om resultatet kan overføres direkte til Cantargia og dermed, om reaktionen er overgjort eller undergjort?

Vor analytiker David Mygind har følgende kommentar, som vi bringer her i Modelporteføljen, og samtidig vil vi gerne fremhæve sidste afsnit, hvoraf det fremgår, at der i næste udgave kommer en mere uddybende kommentar på sagen.

”Cantargia er faldet noget tilbage efter, at canakinumab fra Novartis snublede tæt på målstregen i fase III-delen af det store CANOPY-2 studie i senstadie-lungekræft (NSCLC). Når Cantargia også falder, skyldes det, at nidailimab (CAN04), der er nært beslægtet med canakinumab, også testes i lungekræft. Og man skal heller ikke glemme, at Cantargia selv har nævnt, at man også skulle holde øje med Novartis’ resultater. Det er naturligvis negativt, at Novartis fejler, men vi ser en klar differentiering i CAN04, som gør, at vi fortsat er meget optimistiske. CAN04 er baseret på IL1RAP, der regulerer IL1B, men også IL1A samt IL33. Da canakinumab kun rammer IL1B, har CAN04 altså bredere virkningsmekanismer, som kan være med til at skabe en mere favorabel farmakodynamik.

Novartis vælger desuden at forsætter udviklingen af canakinumab i de tidligere NSCLC-behandlingslinjer. CAN04 testes faktisk allerede i en mindre syg patientpopulation, hvor der i modsætning til, hvad der gør sig gældende for canakinumab, allerede foreligger tidligere resultater, som indikerer effektivitet.
Den 08/10/20 nedgraderede vi Cantargia fra køb til neutral. Set i bagklogskabens klare lys var det den korrekte beslutning, idet aktien i skrivende stund nu er faldet med cirka 33% siden nedgraderingen. 
Årsagerne til faldet er dog forskellige fra de trusler, vi identificerede, og netop derfor kommer vi med en større opdatering i næste udgave, hvor vi også ser nærmere på, om aktien måske igen fortjener en købsanbefaling.”
(David Mygind, 11. marts 2021) 
Afkastmæssigt kostede faldet i Cantargia fra 54 til 36 SEK omkring 60.000 DKK, eller hvad der modsvarer omkring 4% af porteføljens værdi. Det er et stort tab for porteføljen, men dog overkommeligt. Det hjælper naturligvis på sagen, at Cantargia har leveret et fremragende afkast til porteføljen – selv efter det store fald. Og nu drager porteføljen fordel af, at vi af risikomæssige hensyn solgte ud af positionen i både oktober og november, som det fremgår af tabellen. Salgskurserne på 50 SEK hhv. 60 SEK ser nu ganske fornuftige ud, og det bekræfter igen, at man i denne sektor hele tiden skal have et øje på sin risiko, for de store kurspåvirkende begivenheder kan komme mere eller mindre uventet.
Der var ikke væsentlige positive nyheder, som rykkede ved aktierne i porteføljen. Regnskaberne fra bl.a. InDex Pharmaceuticals har, som man nok kunne vente, ikke rykket nævneværdigt ved kursen. Det samme var tilfældet for Orphazyme, og det helt aktuelle regnskab fra Zealand Pharma i dag torsdag gav heller ikke anledning til nogen stor ændring i første omgang.
Blandt de små positioner var der lidt nyt fra Allarity (tidl. Oncology Venture), som kunne melde om fremskridt på den kliniske front, med prækliniske data for Dovitinib i en ny indikation og opstart af et fase 2 studie med Ixempra i metastatic breast cancer. Det er ikke noget, der for alvor bør være kurspåvirkende, omend det kan hjælpe lidt med at bibeholde den begyndende positive stemning, der synes at være i aktien.
Elektas regnskab er behandlet andetsteds i denne udgave, og det giver ikke anledning til, at vi ændrer på positionen, som udover at have potentiale på afkastsiden også har et vist risikomindskende element i porteføljen. Med andre ord bringer aktien også lidt stabilitet til porteføljen qua sin igangværende forretning og investeringscase, der på ingen måder har det delvist binære udfaldsrum, som flere af porteføljens andre positioner har.

Her tæller vi selvsagt Asarina, Xsprya, Orphazyme, Immunovia, Nordic Nanovector og Allarity. Selvom selskaberne næppe vil se sig selv som delvist binære, så er det ud fra et risikoperspektiv den måde, vi ser på disse aktier i porteføljen.

Facit for hele porteføljen er en tilbagegang på ca. 25.000 i perioden eller omkring det halve af faldet i Cantargia. Den resterende portefølje har altså indhentet lidt af det tabte, og her er det især Immunovia og Orphazyme, vi skal sende vores tak til samt en smule valutamedvind.

Begge selskaber ser dog fortsat ud til at være fanget i et kursinterval, som for Orphazymes vedkommende har top omkring 80 DKK, mens det for Immunovia er her i 120’erne. Begge selskaber står overfor meget interessante måneder, hvor mange års udviklingsarbejde skal stå sin kliniske og/eller kommercielle prøve. Og vi forventer – eller ser en overvejende sandsynlighed for – fortsat fremgang her fra det nuværende niveau – ellers lå aktierne naturligvis ikke i porteføljen med så høj en vægt, som det er tilfældet.

År-til-dato er porteføljen nu skuffende nede med 7,4%, mens de to benchmark ligger noget bedre. Nordic Health Care Index kan akkurat præstere et positivt afkast på 1%, hvilket er stort set uforandret siden sidst. Det brede Nordic-40 indeks ser igen ud til at have haft god gavn af den sektorrotation, der i øjeblikket synes at pågå på aktiemarkederne helt overordnet set. Nordic-40 ligger nu 5,3% oppe for året mod 2,8% ved opdateringen sidste gang.

Vi har ikke handlet siden sidst, og kontantandelen er på 13-14 % og drives pt. kun af ændringer i porteføljens samlede værdi.

Steen Albrechtsen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Life Science

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank