Life Science

Corona-nyt: Tests, hunde og myokarditis

Steen Albrechtsen

tirsdag 08. juni 2021 kl. 11:48

Corona-nyt holder stand denne gang også, omend lidt kortere end tidligere gange. Disclaimeren er den samme som altid, hvilket vil sige, at vi kort vil opdatere på udvalgte nyheder med forbindelse til corona. Ikke nødvendigvis toneangivende eller repræsentative nyheder, men blot nyheder, der er kommet vores vej de seneste par uger, og som vi synes kan være interessante at viderebringe, for i nogle tilfælde at bringe lidt andre historier end det gængse danske mediebillede.

Hvis vi starter på test-fronten, så er der i øjeblikket stort fokus på de store omkostninger til det danske testsystem, som beløber sig til op imod 2 mia. DKK om måneden. Seneste nyt er, at de lidt langsommere og mere omstændige PCR-tests er på vej ned i antal, og nu begynder det også at se ud til at de hurtigere quick–tests er ved at have toppet og indenfor kort tid vil falde i antal. I hvert fald hvis man skal tro udmeldingerne fra den store testcenter-operatør Copenhagen Medical.

Vi er naturligvis ikke ene om at se denne tendens. En af de store testproducenter – Abbott – nedjusterede sin forventning til salget af tests i år i denne uge. Den oplagte forklaring er, at vaccinerne begynder at have effekt hurtigere end ventet, og dermed bliver behovet for tests også mindre.

Apropos tests, så faldt vi over en ny testmulighed , som er både interessant og fascinerende samtidig med at den nok er umulig at skalere tilstrækkeligt i praksis. Det viser sig, at gode sporhunde med over 95% sandsynlighed kan sniffe sig frem til personer med corona ifølge et studie fra University of Pennsylvania. Hunde er i øvrigt allerede sat på corona-arbejde i bl.a. flere lufthavne rundt omkring i verden.

På vaccinefronten er der nu et mindre problem under opsejling ift. mRNA-vaccinerne, som indtil nu er blevet anset som effektive, sikre og uden nævneværdige bivirkninger. Israel bekræfter , at man er i gang med at undersøge om mRNA-vaccinerne øger risikoen for Myokarditis (inflammation i hjertemuskulaturen) blandt unge mænd

Udmeldingen fra Israel kommer i øvrigt i kølvandet på en udmelding fra de amerikanske myndigheder (CDC) i sidste måned omkring netop samme observation blandt vaccinerede amerikanere.

Smittedata viser tydeligt at vaccinerne nu begynder at have effekt flere steder. F.eks. har vi set, at UK i denne uge kunne rapportere om én dag uden covid-dødsfald. Den første dag siden pandemien brød ud. UK har nu færdigvaccineret 25,7 mio. indbyggere, men hele 39,5 mio. har fået første stik. Det modsvarer ca. 75% af den voksne befolkning i UK, som altså pt. har en eller anden form for beskyttelse. Vi ved, at vaccinerne allerede virker i nogen grad efter 1. stik, og måske særlig vigtigt har de allerede efter 1. stik en effekt på, hvor alvorligt covid kan udvikle sig.

I USA har man krydset 50% , som har fået 1. dosis, hvilket modsvarer næsten 63% af den voksne befolkning. 41% er færdigvaccinerede. I Danmark er der nu 37%, der er påbegyndt vaccination, mens kun 22% er færdigvaccinerede, svarende til 1,3 mio. borgere.

Vaccinationer handler om immunitet, og der er – ikke overraskende – tegn på, at immuniteten hos smittede ser ud til at være langvarig. Det kan måske få en betydning for nødvendigheden for de såkaldte booster-shots, der har været på agendaen det seneste stykke tid. De store vaccineselskaber er begyndt at tale om muligheden for årlige booster-shots, og de første ordrer fra regeringer er ticket ind. Vi noterer også, at Moderna nu forbereder produktionens-setup’et hos den store kontraktproducent Lonza, så man er klar til at levere booster-shots allerede i 2022. Det ser ud til, at Moderna’s booster-shot kun behøver halv dosis (50-µg vs. 100-µg) i forhold til vaccinen. Et booster-shot vil forventeligt være en marginalt forbedret version af den oprindelige vaccine, som kan beskytte mod nyere mutationer, der er kommet frem siden pandemiens start.

Vi omtalte sidst de nyere teorier omkring spredningen af virus i luften, og her er der lidt fra The Economist om samme emne med udgangspunkt i spredningen på en kinesisk restaurant meget tidligt i pandemien.

Sidst nævnte vi også teorierne omkring selve virussens opståen i Wuhan – om det var på et madmarked eller om den undslap fra et forskningslaboratorium. Teorien omkring forskningslaboratoriet har fået fornyet fokus det sidste stykke tid, hvor en række medier har indrømmet, at man måske afviste den teori alt for brutalt og hurtigt i sin tid.

Steen Albrechtsen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Finanstilsynet søger økonom eller erhvervsjurist til kontoret for investorbeskyttelse
København
18-06-2021
København
18-06-2021
Ringkjøbing Landbobank søger medarbejder til bekæmpelse af hvidvask og operationel risiko
Ringkøbing
30-06-2021
Ringkøbing
30-06-2021
Økonomichef til Lolland Kommune
Maribo
11-08-2021
Maribo
11-08-2021
Business Controller til koncernøkonomistyring til energikoncern midt i en forandringsproces
Svinninge
21-06-2021
Svinninge
21-06-2021
Kan du være faglig sparringspartner i skattespørgsmål, for stor energikoncern?
Svinninge
30-06-2021
Svinninge
30-06-2021
Handelsbanken søger Finansrådgiver til Transaction Banking Sales
Aarhus, Trekantområdet eller København
30-06-2021
Aarhus, Trekantområdet eller København
30-06-2021
Djurslands Bank søger en selvstændig og ansvarsbevidst controller
Grenaa
15-06-2021
Grenaa
15-06-2021
Advokat til Sydbank i Aabenraa
Aabenraa
20-06-2021
Aabenraa
20-06-2021
Finance Business Partnere med kommercielt mindset søges til energikoncern midt i en forandringsproces
Svinninge, Virum, Haslev
30-06-2021
Svinninge, Virum, Haslev
30-06-2021

Mere fra ØU Life Science

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]