Corona-nyt holder stand denne gang også, omend lidt kortere end tidligere gange. Disclaimeren er den samme som altid, hvilket vil sige, at vi kort vil opdatere på udvalgte nyheder med forbindelse til corona. Ikke nødvendigvis toneangivende eller repræsentative nyheder, men blot nyheder, der er kommet vores vej de seneste par uger, og som vi synes kan være interessante at viderebringe, for i nogle tilfælde at bringe lidt andre historier end det gængse danske mediebillede.
Hvis vi starter på test-fronten, så er der i øjeblikket stort fokus på de store omkostninger til det danske testsystem, som beløber sig til op imod 2 mia. DKK om måneden. Seneste nyt er, at de lidt langsommere og mere omstændige PCR-tests er på vej ned i antal, og nu begynder det også at se ud til at de hurtigere quick–tests er ved at have toppet og indenfor kort tid vil falde i antal. I hvert fald hvis man skal tro udmeldingerne fra den store testcenter-operatør Copenhagen Medical.
Vi er naturligvis ikke ene om at se denne tendens. En af de store testproducenter – Abbott – nedjusterede sin forventning til salget af tests i år i denne uge. Den oplagte forklaring er, at vaccinerne begynder at have effekt hurtigere end ventet, og dermed bliver behovet for tests også mindre.
Apropos tests, så faldt vi over en ny testmulighed , som er både interessant og fascinerende samtidig med at den nok er umulig at skalere tilstrækkeligt i praksis. Det viser sig, at gode sporhunde med over 95% sandsynlighed kan sniffe sig frem til personer med corona ifølge et studie fra University of Pennsylvania. Hunde er i øvrigt allerede sat på corona-arbejde i bl.a. flere lufthavne rundt omkring i verden.
På vaccinefronten er der nu et mindre problem under opsejling ift. mRNA-vaccinerne, som indtil nu er blevet anset som effektive, sikre og uden nævneværdige bivirkninger. Israel bekræfter , at man er i gang med at undersøge om mRNA-vaccinerne øger risikoen for Myokarditis (inflammation i hjertemuskulaturen) blandt unge mænd
Udmeldingen fra Israel kommer i øvrigt i kølvandet på en udmelding fra de amerikanske myndigheder (CDC) i sidste måned omkring netop samme observation blandt vaccinerede amerikanere.
Smittedata viser tydeligt at vaccinerne nu begynder at have effekt flere steder. F.eks. har vi set, at UK i denne uge kunne rapportere om én dag uden covid-dødsfald. Den første dag siden pandemien brød ud. UK har nu færdigvaccineret 25,7 mio. indbyggere, men hele 39,5 mio. har fået første stik. Det modsvarer ca. 75% af den voksne befolkning i UK, som altså pt. har en eller anden form for beskyttelse. Vi ved, at vaccinerne allerede virker i nogen grad efter 1. stik, og måske særlig vigtigt har de allerede efter 1. stik en effekt på, hvor alvorligt covid kan udvikle sig.
I USA har man krydset 50% , som har fået 1. dosis, hvilket modsvarer næsten 63% af den voksne befolkning. 41% er færdigvaccinerede. I Danmark er der nu 37%, der er påbegyndt vaccination, mens kun 22% er færdigvaccinerede, svarende til 1,3 mio. borgere.
Vaccinationer handler om immunitet, og der er – ikke overraskende – tegn på, at immuniteten hos smittede ser ud til at være langvarig. Det kan måske få en betydning for nødvendigheden for de såkaldte booster-shots, der har været på agendaen det seneste stykke tid. De store vaccineselskaber er begyndt at tale om muligheden for årlige booster-shots, og de første ordrer fra regeringer er ticket ind. Vi noterer også, at Moderna nu forbereder produktionens-setup’et hos den store kontraktproducent Lonza, så man er klar til at levere booster-shots allerede i 2022. Det ser ud til, at Moderna’s booster-shot kun behøver halv dosis (50-µg vs. 100-µg) i forhold til vaccinen. Et booster-shot vil forventeligt være en marginalt forbedret version af den oprindelige vaccine, som kan beskytte mod nyere mutationer, der er kommet frem siden pandemiens start.
Vi omtalte sidst de nyere teorier omkring spredningen af virus i luften, og her er der lidt fra The Economist om samme emne med udgangspunkt i spredningen på en kinesisk restaurant meget tidligt i pandemien.
Sidst nævnte vi også teorierne omkring selve virussens opståen i Wuhan – om det var på et madmarked eller om den undslap fra et forskningslaboratorium. Teorien omkring forskningslaboratoriet har fået fornyet fokus det sidste stykke tid, hvor en række medier har indrømmet, at man måske afviste den teori alt for brutalt og hurtigt i sin tid.
Steen Albrechtsen
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.