Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Life Science

Corona-nyt: Vacciner i fokus

Steen Albrechtsen

lørdag 30. januar 2021 kl. 14:03

Vaccinerne og deres udrulning er stadig i fokus, mens nedlukningerne fortsætter i stor stil i mange lande for i særlig grad at dæmme op for de nyere mutationer, som synes at være mere smitsomme. Det ser dog ud til at de nuværende vacciner også i stor stil kan håndtere de mutationer, der omtales pt.

Pfizer kom i vælten tidligere på måneden, da opgraderinger på partnerskabets belgiske fabrik medførte forsinkelser i leveringerne de næste par uger og en række omlægninger og prioriteringer, som ikke alle var lige glade for. Man må dog omvendt have for øje at hensigten er at øge fabrikkens kapacitet, således at der kan leveres at højere output efterfølgende. Det er også værd at nævne at franske Sanofi har indgået aftale om at levere 125 mio. af Pfizer/ BioNTech-vaccinen fra deres egen fabrik til EU henover sommeren. Muligheden må antages at være opstået efter at Sanofi/GSK-vaccinen floppede i de første kliniske studier og måtte reformuleres forud for nye kliniske forsøg. Det er en betydelig forsinkelse og Sanofi/GSK når derfor næppe at spille nogen stor rolle med deres egen vaccine.

Det amerikanske big pharma selskab Merck har helt skrottet deres to vaccinekandidater efter skuffende kliniske forsøg. I stedet vil man nu fokusere sin kræfter på terapeutiske kandidater, som skal bruges i behandlingen af Covid-19. For den førende kandidat MK-7110 indikerer interim data at der er en reduktion på mere end 50% i risikoen for død eller ”respiratory failure”. Der ventes fulde fase 3 data allerede i første kvartal og man har allerede indgået en leveringsaftale med de amerikanske myndigheder lige før jul på 60-100.000 doser mod en betaling på 356 mio. USD til produktion og levering af doserne.

AstraZeneca er også i vælten, da man også måtte melde om forsinkelser i leveringerne til bl.a. EU. I praksis bliver der tale om reduktion i de aftalte leveringer for første kvartal på ca. 60%. Det er i øvrigt værd at huske på at AstraZenecas vaccinen endnu ikke er godkendt i EU – det forventes dog, at den kan blive godkendt d. 29. januar. Den er allerede godkendt i UK og her bliver den produceret lokalt på en fabrik i Wales. Nu udestår der en politisk kamp (se også mest læste artikler i linkets højre side) om prioriteringen af leverancerne, og her er AstraZeneca og EU bestemt ikke enige, ligesom det selvsagt også bringer lidt ekstra kulør på den politiske brexit-scene, at EU taler om, at AstraZeneca må omdirigere vacciner fra UK til EU. AstraZeneca har særligt ét godt kort på hånden, og det er, at deres vaccine er markant billigere end de øvrige vacciner.

Også hos den amerikanske J&J er der tilsyneladende problemer med produktionen af doser. J&J er på rygteplanet meldt forsinket med deres produktion af doser. Data fra deres fase 3 forsøg kan forventes i næste uge, og J&J’s vaccine udmærker sig ved kun at benytte sig af én indsprøjtning. Det forenkler og hurtiggør naturligvis udrulningen såfremt vaccinen viser sig at være rimelig effektiv, og selvfølgelig allerhelst på niveau med de andre vacciner, dvs. i niveauet 90-95%.

Omvendt bliver udrulningen forsinket, såfremt man ikke kan producere de lovede doser. Oplysningerne er endnu på rygteplanet, omend det dog er anerkendte New York Times, der er med til at bringe nyheden til torvs.

Vaxart forventes også levere kliniske data i næ-ste uge på deres covid-19 vaccine. Men her er der dog kun tale om fase 1 data, og de har således ikke umiddelbart stor interesse for mange andre end selskabets investorer og aktiekursen.

Hvis vi bliver i området med kliniske data fra vaccineudviklingen, så ser de nyere mutationer ud til at være dækket ind af både Pfizer og Moderna -vaccinen. I et dansk perspektiv er det på sin plads at nævne, at vi i januar endelig fik den lovede publikation i Nature af de prækliniske data fra det danske vaccineprojekt, som Bavarian Nordic løfter videre efter ExpreS2ion Biotech og Adaptvac’s indledende arbejde. Et fase 1/2 studie er der også indsendt ansøgning om til de hollandske myndigheder mhp. igangsættelse i 1. kvartal. Det er senere end ventet, og vi ser det som en konsekvens af at der fortsat ikke er fundet ekstern finansiering til den videre udvikling i fase 2/3 og opbygning af produktionskapacitet. Det er måske passende at afslutte vaccineomtalen med at linke til de opdaterede planer for vaccineudrulningen i Danmark. Der findes både en simpel kalenderoversigt og en mere udførlig excel-kalender for de 12 vaccinationsgrupper og 2 vacciner. Kalenderen er senest opdateret d. 28. januar, og man må nok forvente en ny version, når den forventede godkendelse af AstraZeneca vaccinen i denne uge er faldet på plads. Uagtet de nævnte leveringsproblemer, bør det give flere vacciner til rådighed.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Finance Manager
Region Nordjylland
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Life Science

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank