Life Science

Corona-nyt: Vi nærmer os en vaccine

Steen Albrechtsen

fredag 23. oktober 2020 kl. 18:01

Corona-nyt er her stadig, om end i lidt kortere form denne gang. Vaccinerne er tilbage i fokus, da vi nu nærmer os effektdata og en mulig godkendelse. Disclaimeren er den samme som altid, hvilket vil sige, at vi kort vil opdatere på udvalgte nyheder med forbindelse til corona. Ikke nødvendigvis toneangivende eller repræ-sentative nyheder, men blot nyheder der er kommet vores vej i de seneste par uger, og som vi synes kan være interessante at viderebringe, for i nogle tilfælde at give et lidt andet perspektiv end det gængse mediebillede.

Det begynder at snerpe til indenfor udviklingen af en covid-19 vaccine, og det ser nu ud til, at 1 eller 2 af vaccinerne har en mulighed for at blive godkendt i år. Sideløbende ser vi stigende smittetal i mange lande, og det øger naturligvis presset på at få nogle vacciner på markedet. Der er dog i første omgang stadig et problem ift. at producere nok doser, og det vil sandsynligvis i første omgang kun være meget begrænsede befolkningsgrupper, der får adgang til vaccinerne umiddelbart efter godkendelse.

For det aktuelt førende vaccineprojekt (Pfizer og BioNTech) er det bekræftet, at de første effektdata kan være lige om hjørnet indenfor de næste 1-2 uger, og at en ansøgning om nødgodkendelse kan indleveres i sidste halvdel af november. Ansøgningen afventer, at man i forventeligt 3. uge af november har passeret den 2 måneders grænse for evt. bivirkninger på halvdelen af studiedeltagerne, som FDA lagde frem i deres seneste guidelines. Guidelines som vi har omtalt de sidste par gange, og som gav anledning til store kontroverser mellem FDA og Det Hvide Hus. Sidste uges åbne brev fra Pfizer CEO Albert Bourla gav lidt mere info om processen det næste stykke tid, og det er også tydeligt, at han forsøger at betrygge befolkningen i, at processen foregår helt reglementeret med største mulig hensyntagen til sikkerhedsprofil og ifølge en seriøs godkendelsesproces.

Lige efter følger Moderna som nu synes at have overhalet AstraZeneca indenom og ser ud til at ligge som nr.2ikapløbet. Moderna’s franske CEO sagde i denne uge , at man vil kunne se data i næste måned, og at det på den baggrund kan være muligt med en godkendelse inden årets udgang. Naturligvis under forudsætning af at data er gode.

Efter en evt. godkendelse følger det næste problem, som vil være distributionen af vaccinerne, som for både Pfizer og Moderna’s vedkommende kræver meget lav frysetemperatur. Lige pt. synes dette dog at være et mere sekundært punkt i forhold til det store skub for at få vacciner godkendt.

AstraZeneca, som blev forsinket af det midlertidige stop i september, blev onsdag ramt af endnu en usikkerhed, da der blev rapporteret om et dødsfald af en frivillig studiedeltager i Brasilien. Til gengæld tyder noget på, at den amerikanske del af fase 3 studiet er på nippet til at blive genstartet efter en omfattende FDA-gennemgang siden stoppet i september.

Også Johnson & Johnson ser ud til at være på vej til at kunne genstarte deres studie, som også blev stoppet for nylig pga. en bivirkning hos en studiedeltager. I dag torsdag afholder FDA iøvrigt møde i den rådgivende komité indenfor vaccineudviklingen. Det var dette møde, som vi omtalte sidst, hvor komitéens formand ekskluderede sig selv pga. inhabilitet. Der var lidt oprejsning til AstraZeneca på behandlingssiden, da man tidligere på måneden kunne melde om opstarten af fase 3 studier med en langtidsvirkende antibody. Opstarten blev koblet med et støttebeløb på 486 mio. USD fra den amerikanske regering via BARDA.

På behandlingssiden har vi i denne uge set videnskabelige artikler på de fejlslagne studier med Roche’s tocilizumab. F.eks. her i The New England Journal of Medicine. Apropos Roche, så har selskabet netop satset stort på at blande sig i corona-behandlingen via partneraftalen med Atea Pharmaceuticals, hvor man betaler 350 mio. USD upfront for rettighederne udenfor USA til Ateas lægemiddelkandidat AT-527, der kun lige står overfor at starte fase 3 forsøg i ikke-hospitaliserede Covid-19 patienter, og som oprindeligt blev udviklet til og testet i Hepatitis C.

Fra den hjemlige verden har Bioporto afsluttet sin fortegningsemission på 106 mio. DKK, som skal sikre selskabets videre udvikling og forsøg på endelig at få et kommercielt gennembrud med NGAL-testen. Helt kortsigtet er der dog fokus på selskabets nye gRAD-test til brug for Covid-19, som ifølge selskabet selv kan opnå nødgodkendelse i USA allerede inden årets udgang. Med 267 mio. udestående aktier har selskabet nu en voldsom markedsværdi på henved 1 mia. DKK ved onsdagens slutkurs på 3,58 DKK.

Også ExpreS2ion er lige ved at afslutte deres fortegningsemission med et provenu på 131 mio. SEK i første omgang. Selvom kun en ganske beskeden del af provenuet (ca. 4%) skal bruges i relation til Covid-19 projektet, så er det alligevel relevant at nævne i disse spalter, fordi selskabets succes med Covid-19 vaccineprojektet i høj grad har muliggjort at gennemføre en emission af den størrelse, som kan understøtte arbejdet med selskabets øvrige pipeline (i særdeleshed brystkræft-projektet AV001).

Sluttelig er det også værd at nævne Virogates, som på onsdagens ØU Life Science investorkonference fortalte, at der var et mere bredt og internationalt investigator-drevet studie i gang mhp. brugen af selskabets suPARnostic test til at hjælpe med triageringen af Covid-19-patienter. Studiet er en videreførsel og udvidelse af det græske studie vi tidligere har omtalt i vor analyse af ViroGates i maj. Det er uvist, hvornår der kommer data, men positive data kan skabe en lille mulighed for at skyde genvej til det amerikanske marked via nødgodkendelsesproceduren. I første omgang er der dog hos myndighederne fokus på Covid-19 tests, og ikke på det man kunne kalde næste niveau eller led af produkter til i mere bred forstand at understøtte Covid-19 bekæmpelsen.

Steen Albrechtsen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Finans

Hvornår løber Waturus pengekasse tom?

Ved halvåret var der 4,4 mio. kr. i kassen, plus 7 mio. kr. i et datterselskab indskudt af eksterne aktionærer. Med opsætning af produktion af basisproduktet samt ansættelse af…
Samfundsansvar
Regeringens udspil til Grøn Skatterefom
Finans
Parken høster stort skjult sommerhus-guldæg næste år
Samfundsansvar
Podcast fra P4: ØU-redaktør om ny database for kontroversielle investeringer
Formue
Langers Skarpe Aktietips: Nu skal man tænke både kortsigtet og langsigtet
Samfundsansvar
Nasdaq køber firma til afsløring af finansiel kriminalitet og hvidvask
Finans
Slemme røde tal i Vækstfondens ventureportefølje
Formue
ØU Trader: Porteføljen har har nu indhentet benchmark indeks, + 30,3% i 2020
Samfundsansvar
EU-strategi for vedvarende offshoreenergi
Ledelse
Andelen af kvindelige ledere vokser, men ikke i topledelsen
Samfundsansvar
Kun et dansk selskab på nyt Dow Jones Sustainability Index
Ledelse
Kapitalismen skal tæmmes, ikke slås ihjel
Formue
Børshandel startet i Huscompagniet: Emissionsbanker holder hånden under aktien
Samfundsansvar
Analyse: ESG ratings forvirrer investorer om reel bæredygtighed
Finans
Qudos: Aarhusianske finansfolk stod bag kæmpe forsikringskonkurs med milliardtab

Seneste nyt

Formue
Aktieanalyse: Spirende optimisme hos Novo Nordisk
Samfundsansvar
Investeringsdirektør i PFA: Med Joe Bidens valgsejr i USA vil den grønne transformation tage fart
Finans
HusCompagniet klemmer citronen med slap vækststrategi
Finans
Optræk til stærkt comeback til SAS, efter mere corona
Samfundsansvar

PKA og PenSam går sammen med norske Storebrand om ny klima- og infrastrukturfond på op til 30 milliarder kroner

PKA og PenSam går sammen med norske Storebrand, en af Nordens største institutionelle investorer, og etablerer en ny klima- og infrastrukturfond på op til 30 milliarder kroner i regi…

Aktuel artikelserie

Trænger First North vækstbørsen til en opstramning?

Chefredaktør Morten W. Langer har i en artikelserie påpeget en stribe huller i NasdaqOMX’s arbejde med at skabe en dansk vækstbørs, investorerne kan have tillid til. Selskaber som Conferize og NPinvestor har fra start været baseret på ekstremt svage forretningsmodeller og overvurderede værdiansættelser. Aktuelt viser sagen om Waturu, at institutionen med Certified Advisors ikke fungerer godt nok, når det gælder sikring af fyldestgørende information til investorerne. Baggrunden for ØU’s fokus på First North er, at en velfungerende dansk vækstbørs er samfundsmæssig vigtig som formidler af risikovillig kapital til små vækstvirksomheder.

Andre artikelserier

Dilemmaer i det aktive ejerskab
Finansiering af den grønne omstilling
Sustainable Finance: Nye spilleregler for den finansielle sektor
Nye krav til bestyrelsen i kølvandet på Coronakrisen
Hvilke strategier sikrer den bedre performance under coronakrisen?
Den danske banksektors lange vej mod konsolidering?
Formue
S&P Future: Så kom startsignalet til det næste aktierally
Formue
MSCI: Europæiske aktier har givet minus 5% i afkast i år, Danmark +30%
Samfundsansvar
ATP kræver mere specifikke skattepolitikker af virksomheder
Samfundsansvar
Investorer opfordrer europæiske virksomheder til at vise ‘manglende’ klimaomkostninger
Samfundsansvar
Læger uden Grænser: Aftaler om vacciner skal lægges frem for offentligheden
Ledelse
En verden til forskel: 20 år med god selskabsledelse
Formue
Finanshus går mod uberbullish udsigt: “Reopning Rotation Story is bearish”
Formue
S&P Future står foran megastærkt aktierally – eller en flad udvikling med rotation
Samfundsansvar
Nordea overvejer JP/Politikens sexannonce-forretning
Samfundsansvar
ATP skærper investeringsstrategi overfor kulindustri
Samfundsansvar
Moraløkonomien stærkt på vej i dansk erhvervsliv
Samfundsansvar
Private fondsinvestorer sender 30% af midlerne til ”bæredygtige” eller ”grønne” fonde
Ledelse
COVID-19: Sverige har nu dobbelt så mange smittede som Danmark, per million
Formue
SAS: En af fondsbørsens mest perpektivrige aktier lige nu

Seneste nyt

Finans
Ny CEO udstikker ny vej: Her er ISS’ nye strategiske retning
Formue
SAS aktien stiger 16 % torsdag, vi ser fortsat en højere ny balancepris

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Defensive foranstaltninger på vej mod landene på EU’s sortliste
Lægemiddelstyrelsen åbner nyt dataanalysecenter
Konsekvenser efter aflivning af minkbesætninger
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X