Life Science

Corona-nyt: Vi nærmer os en vaccine

Steen Albrechtsen

fredag 23. oktober 2020 kl. 18:01

Corona-nyt er her stadig, om end i lidt kortere form denne gang. Vaccinerne er tilbage i fokus, da vi nu nærmer os effektdata og en mulig godkendelse. Disclaimeren er den samme som altid, hvilket vil sige, at vi kort vil opdatere på udvalgte nyheder med forbindelse til corona. Ikke nødvendigvis toneangivende eller repræ-sentative nyheder, men blot nyheder der er kommet vores vej i de seneste par uger, og som vi synes kan være interessante at viderebringe, for i nogle tilfælde at give et lidt andet perspektiv end det gængse mediebillede.

Det begynder at snerpe til indenfor udviklingen af en covid-19 vaccine, og det ser nu ud til, at 1 eller 2 af vaccinerne har en mulighed for at blive godkendt i år. Sideløbende ser vi stigende smittetal i mange lande, og det øger naturligvis presset på at få nogle vacciner på markedet. Der er dog i første omgang stadig et problem ift. at producere nok doser, og det vil sandsynligvis i første omgang kun være meget begrænsede befolkningsgrupper, der får adgang til vaccinerne umiddelbart efter godkendelse.

For det aktuelt førende vaccineprojekt (Pfizer og BioNTech) er det bekræftet, at de første effektdata kan være lige om hjørnet indenfor de næste 1-2 uger, og at en ansøgning om nødgodkendelse kan indleveres i sidste halvdel af november. Ansøgningen afventer, at man i forventeligt 3. uge af november har passeret den 2 måneders grænse for evt. bivirkninger på halvdelen af studiedeltagerne, som FDA lagde frem i deres seneste guidelines. Guidelines som vi har omtalt de sidste par gange, og som gav anledning til store kontroverser mellem FDA og Det Hvide Hus. Sidste uges åbne brev fra Pfizer CEO Albert Bourla gav lidt mere info om processen det næste stykke tid, og det er også tydeligt, at han forsøger at betrygge befolkningen i, at processen foregår helt reglementeret med største mulig hensyntagen til sikkerhedsprofil og ifølge en seriøs godkendelsesproces.

Lige efter følger Moderna som nu synes at have overhalet AstraZeneca indenom og ser ud til at ligge som nr.2ikapløbet. Moderna’s franske CEO sagde i denne uge , at man vil kunne se data i næste måned, og at det på den baggrund kan være muligt med en godkendelse inden årets udgang. Naturligvis under forudsætning af at data er gode.

Efter en evt. godkendelse følger det næste problem, som vil være distributionen af vaccinerne, som for både Pfizer og Moderna’s vedkommende kræver meget lav frysetemperatur. Lige pt. synes dette dog at være et mere sekundært punkt i forhold til det store skub for at få vacciner godkendt.

AstraZeneca, som blev forsinket af det midlertidige stop i september, blev onsdag ramt af endnu en usikkerhed, da der blev rapporteret om et dødsfald af en frivillig studiedeltager i Brasilien. Til gengæld tyder noget på, at den amerikanske del af fase 3 studiet er på nippet til at blive genstartet efter en omfattende FDA-gennemgang siden stoppet i september.

Også Johnson & Johnson ser ud til at være på vej til at kunne genstarte deres studie, som også blev stoppet for nylig pga. en bivirkning hos en studiedeltager. I dag torsdag afholder FDA iøvrigt møde i den rådgivende komité indenfor vaccineudviklingen. Det var dette møde, som vi omtalte sidst, hvor komitéens formand ekskluderede sig selv pga. inhabilitet. Der var lidt oprejsning til AstraZeneca på behandlingssiden, da man tidligere på måneden kunne melde om opstarten af fase 3 studier med en langtidsvirkende antibody. Opstarten blev koblet med et støttebeløb på 486 mio. USD fra den amerikanske regering via BARDA.

På behandlingssiden har vi i denne uge set videnskabelige artikler på de fejlslagne studier med Roche’s tocilizumab. F.eks. her i The New England Journal of Medicine. Apropos Roche, så har selskabet netop satset stort på at blande sig i corona-behandlingen via partneraftalen med Atea Pharmaceuticals, hvor man betaler 350 mio. USD upfront for rettighederne udenfor USA til Ateas lægemiddelkandidat AT-527, der kun lige står overfor at starte fase 3 forsøg i ikke-hospitaliserede Covid-19 patienter, og som oprindeligt blev udviklet til og testet i Hepatitis C.

Fra den hjemlige verden har Bioporto afsluttet sin fortegningsemission på 106 mio. DKK, som skal sikre selskabets videre udvikling og forsøg på endelig at få et kommercielt gennembrud med NGAL-testen. Helt kortsigtet er der dog fokus på selskabets nye gRAD-test til brug for Covid-19, som ifølge selskabet selv kan opnå nødgodkendelse i USA allerede inden årets udgang. Med 267 mio. udestående aktier har selskabet nu en voldsom markedsværdi på henved 1 mia. DKK ved onsdagens slutkurs på 3,58 DKK.

Også ExpreS2ion er lige ved at afslutte deres fortegningsemission med et provenu på 131 mio. SEK i første omgang. Selvom kun en ganske beskeden del af provenuet (ca. 4%) skal bruges i relation til Covid-19 projektet, så er det alligevel relevant at nævne i disse spalter, fordi selskabets succes med Covid-19 vaccineprojektet i høj grad har muliggjort at gennemføre en emission af den størrelse, som kan understøtte arbejdet med selskabets øvrige pipeline (i særdeleshed brystkræft-projektet AV001).

Sluttelig er det også værd at nævne Virogates, som på onsdagens ØU Life Science investorkonference fortalte, at der var et mere bredt og internationalt investigator-drevet studie i gang mhp. brugen af selskabets suPARnostic test til at hjælpe med triageringen af Covid-19-patienter. Studiet er en videreførsel og udvidelse af det græske studie vi tidligere har omtalt i vor analyse af ViroGates i maj. Det er uvist, hvornår der kommer data, men positive data kan skabe en lille mulighed for at skyde genvej til det amerikanske marked via nødgodkendelsesproceduren. I første omgang er der dog hos myndighederne fokus på Covid-19 tests, og ikke på det man kunne kalde næste niveau eller led af produkter til i mere bred forstand at understøtte Covid-19 bekæmpelsen.

Steen Albrechtsen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Forretningsudvikler med erfaring indenfor fonds- og investeringsområdet
Ringkøbing
30-04-2021
Kreditmedarbejder til bankens hovedkontor i Ringkøbing
Ringkøbing
30-04-2021
Totalbanken A/S søger en Pensionsspecialist
Aarup
30-04-2021
Dansk Sygeplejeråd søger en erfaren økonomimedarbejder
København
18-04-2021
Frøs Sparekasse søger en ny skarp hvidvaskansvarlig
Syd- og Sønderjylland
30-04-2021
Finans

Mystik om Nationalbankens aktieafkast: Uklarhed om investeringer, strategi og mandat

Nationalbanken har fået en hård medfart på de 11 mia. samfundskroner, den har investeret i store europæiske og amerikanske aktier. Det er nemlig lykkedes Nationalbanken at komme bagud på…
Finans
Survey med 700 svar: Nykredit bedst til realkredit, Jyske Realkredit dumper
Samfundsansvar
GF: GN Store Nords ledelse blev nedstemt om skattepolitik
Finans
Q1-regnskaber: Bankerne foran rekordfremgang i førstekvartalsregnskaber
Samfundsansvar
Danske investorer skal stemme om systemisk racisme i USA
Formue
Teknisk analyse af C25: Demant nærmer sig højeste kurs i 2½ år
Finans
Efter rivegilde: Pensionssektoren enig om regler for værdiansættelse af alternativer, offentliggøres om få dage
Formue
ØU Trader: Sådan investerer vi 50 mio. kr. Følg investeringsfondens handler på SMS realtime
Finans
Den danske solidariske realkredit-model ved at krakelere
Formue
Langers Skarpe: Nu kommer 1. kvartalsregnskaberne, og de bliver gode
Finans
Survey med 700 svar: Massivt ønske om elektroniske valg hos Forenet Kredit
Kultur
Boganmeldelse: Tag opgøret med den ufattelige rigdom til én procent
Kultur
Medieanmeldelse: Coronaen og de moderne mose-ofringer
Samfundsansvar
Finanssektoren gør samlet status over bidrag til grøn omstilling
Finans
Nationalbankens enegang: Alle andre gør det. Pres for at støtte danske papirer i kriseperioder

Seneste nyt

Samfundsansvar
ESG-krav fra investorer giver analytikere mere arbejde
Ledelse
Analyse. Scandinavian Tobacco vil være modigere: Det er der brug for
Formue
Langers Skarpe. Aktierne boomer: For godt til at være sandt?
Samfundsansvar
Stor krise i ekspert gruppe om taksonomi (Sustainable Finance)
Samfundsansvar

Fremme af erhvervsdemokratiske virksomheder er en skelsættende beslutning

Regeringen og dens støttepartier har aftalt at nedsætte udvalg om fremme af erhvervsdemokratiske virksomheder. Der en skelsættende beslutning, der kan medvirke til at styrke dansk økonomi, fordi medarbejdernes deltagelse…

Aktuel artikelserie

Den Danske Pensionssektor

Hvad er danskernes pensionsopsparing egentlig værd? Når danskerne sparer op til pension gennem en aftale i ansættelsen eller

Andre artikelserier

Den Danske Pensionssektor
Dansk Forsikringsmafia?
ESG & A.P. Møller-Mærsk
ESG investeringer og analyser
KlimaBarometer for Dansk Økonomi
Sustainable Finance
Finans
Eksperter: Pensionssektorens unoterede aktier virker oppustede, hvad er danskernes pensionsopsparing egentlig værd?
Life Science
Analyse: En kindhest fra FDA; men også en mulig opjustering til Novo Nordisk
Finans
Polacks direktørstol i PFA varmere end nogensinde før jubilæum
Finans
Topholm: Grønt industrieventyr kan blive ufatteligt stort
Formue
Langers Skarpe: Så er der dømt aktierally
Formue
Stor analyse: Overvurderes Bavarian Nordics vaccinepotentiale?
Ledelse
CEO-skifte i Top 100 2021: Overraskende mange CEO-skift i turbulent coronaår, se oversigten
Ledelse
Her er Ugens overskrifter i ØU Ledelse Kasketforvirring: Formandens og CEO’ens roller flyder sammen
Samfundsansvar
Udkast til Taksonomi lækket – læs gennemgang her (Sustainable Finance)
Formue
Lav-vækst Rockwool værdiansættes som høj vækst
Formue
Investeringsfonden AktieUgebrevet Invest gav et afkast på 32% i 2020, i plus for 2021
Finans
Rating: Danske Bank generobrer position som bedst til Private Banking
Ledelse
Analyse Hartmann: Nu skal transformationen til vækstvirksomhed lykkes
Finans
Saxo Bank bider Nordnet i haserne – vil være størst i Danmark

Seneste nyt

Finans
Pensionssektorens ESG-produkter bunder, investorer utålmodige
Samfundsansvar
Akademikere fastholder milliardinvestering i oliesektoren

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Medhold i familieoverdragelse til offentlig ejendomsvurdering +/- 15%
Denmark will establish two energy islands and windfarms
Onlinekursus: Offentligt ansat A-Z
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]