Life Science

Coronanyt – flere vacciner på vej

Steen Albrechtsen

lørdag 27. februar 2021 kl. 23:07

Mens al fokus i disse dage herhjemme er på genåbningens perspektiver og de medfølgende risici, kigger vi her primært udover de danske grænser og har denne gang mest fokus på den næste række af vacciner, hvoraf den første måske allerede kan være godkendt indenfor et par dage i USA.

Lad os dog allerførst starte med den opdaterede vaccinationskalender (19. februar), som viser, at der forventeligt kommer næsten 1 mio. doser til landet i marts, hvilket er en omtrentlig fordobling fra februar, som også var en fordobling af januar. Vi kan endvidere se, at april byder på endnu en fordobling til over 2 mio. doser, sådan som udsigterne er lige nu. Det ændrer sig dog løbende, og kalenderen opdateres omtrent hver uge.

Hopper vi videre til de enkelte vacciner og ikke mindst vaccineprojekter, så har der meget længe været fokus på vaccinerne fra Pfizer/BioNTech, Moderna og AstraZeneca, men nu er det også ved være tid for, at den amerikanske mastodont Johnson & Johnson (J&J) træder ind i kampen. Selskabet har tidligere fremlagt fase 3 data for deres vaccinekandidat, som ikke var voldsomt imponerende i forhold til data fra f.eks. Pfizer/BioNTech og Moderna.

J&J’s vaccine har dog særligt én fordel, nemlig at vaccinen kun gives i en dosis. Det vil sige, at myndighederne kan nøjes med at give et stik per borger, og det letter naturligvis selve udrulningen og logistikken omkring den ganske betydeligt. Derudover skal man heller ikke glemme, at vaccinen kan opbevares ved almindelig køleskabstemperatur, og at bivirkningsprofilen også er ganske pæn og bedre end de godkendte vacciner.

Overordnet set har vaccinen en effektivitet på ca. 66% på tværs af de globale studier i forhold til at forebygge ”moderate-til-alvorlige” tilfælde af covid-19. I en verden med mangel på vacciner har mindre effektive vacciner også sin plads på markedet, og J&J’s vaccine ligger lige nu til nødgodkendelse hos FDA. Vaccine-ansøgningen skal behandles af FDA’s rådgivende komité i morgen fredag, og ser vi på erfaringen fra Pfizer og Moderna, kan en godkendelse komme indenfor få dage. Der spekuleres allerede i, at en godkendelse måske kan foreligge allerede lørdag. Komité-mødet kan følges live her . Udover doseringsfordelen er der også andre forhold, som kan hjælpe med at løfte dens anseelse. J&J’s studie kom lidt senere i gang end andre selskabers fase 3 studie, og det var også stoppet undervejs. Det betyder, at studiet er gennemført, mens de velkendte mutationer har været mere udbredt og i kraftigere vækst end det var tilfældet for Pfizer og Moderna. F.eks. fremhæves det, at vaccinen viste en effektivitet på 57% i Sydafrika, hvor en farligere mutation i særlig grad er udbredt – her har vi tidligere set, at AstraZeneca har haft problemer med at udvise stor effektivitet ift. infektion, mens Novavax’s effektivitet droppede til lige under 50% i Sydafrika. I den amerikanske del af studiet viste J&J-vaccinen en effektivitet på 72%, hvilket er et stykke over den vejledende bundgrænse på 50% effektivitet, som FDA oprindelig satte for en nødgodkendelse af vacciner. Der meldes også om 86% effektivitet ift. at forhindre alvorlig (”severe”) covid-19 infektion i USA, og det er bestemt også værd at tage med, når der nu er mangel på vacciner. For Sydafrika er det tilsvarende tal 82%.

Hopper vi til Novavax’s vaccinekandidat NVX-CoV2373, så udviste den i øvrigt en effektivitet på 89,3% i et stort fase 3 studie i England. NVX-CoV2373 bliver dermed sandsynligvis den næste vaccine i rækken af godkendte vacciner. Ansøgningen i Europa er påbegyndt, og den forventes påbegyndt i USA i april. Dybere analyser af fase 3 studiet viste i øvrigt også, at vaccinen var hele 95,6% effektiv overfor den originale coronavirus og 85,6% overfor den ”engelske variant/mutation”. Bliver vi i området med effektivitet, så peger de første indikationer fra Israel , som er langt fremme med deres vaccinationsprogram, på, at Pfizer-vaccinen i øvrigt også er ganske effektiv allerede efter 1. dosis. Et studie publiceret i ansete The Lancet med 7.214 hospitalsansatte viser således, at vaccinen er 75% effektiv allerede 2-4 uger efter den første dosis. Der figurerer et tal i de fleste medieomtaler af studiet på 85%. Det tal hidrører fra samme studie, men det fremkommer, når man zoomer ind på de patienter, der udviser symptomer, og altså udelader de asymptomatiske patienter, som jo fra et behandlings- og mortalitetsperspektiv i stort omgang må anses som irrelevante.

Franske Sanofi, som fejlede med sin vaccinekandidat i samarbejde med GSK og efterfølgende har stillet dele af sin produktionskapacitet til rådighed for Pfizer, har meddelt, at de er klar med en modificeret vaccinekandidat, som starter direkte i fase 2 studier i disse dage. Vaccinekandidaten har en forfinet antigen-formulering baseret på erfaringerne fra de fejlede fase 1/2 studier med den første kandidat. Det er håbet at forbedre immunresponsen – også i den ældre del af befolkningen. Hvis alt går vel, kan der startes et globalt fase 3 studie i løbet af 2. kvartal, og hvis det også er succesfuldt, kan der ansøges i løbet af 2. halvår 2021, og vaccinen kan være helt klar til brug i 4. kvartal 2021.

Sanofi nævner også i deres pressemeddelelse, at de – ikke uventet – også sideløbende arbejder med en vaccine, der skal kunne være effektiv mod de nyere varianter af corona-virus. Sanofi har for nylig også indgået en produktionsaftale med J&J, hvor man vil kunne producere op til 12 mio. doser per måned fra sin franske fabrik.

Reduktion i forventet levealder
Fra den mest alvorlige side begynder coronaen nu at afspejle sig i de amerikanske statistikker.

Nye data for ”life expectancy” (forventet levealder) viser et fald på et helt år i USA i løbet af 1. halvår 2020. Corona er den primære årsag, men også en stigning i overdoser spiller ind, og her skal forklaringen nok findes i bl.a. den opiod-misbrugsbølge, som vi også har omtalt nogle gange her i ØU Life Science i forbindelse med vores analyser af svenske Orexo. Går man et spadestik dybere, fremgår det, at sorte og latinamerikanske indbyggere er hårdere ramt, og der er her observeret et fald på 2-3 år i mænds forventede levealder.

Hvis vi skal slutte mere positivt i den modsatte ende af livets cyklus, så faldt vi over en mindre amerikansk undersøgelse, der viser, at hver femte kvinde i alderen 34-45 har planer om at få flere børn nu, end det var tilfældet før corona. Det er en relativt lille undersøgelse, som man nok ikke skal lægge alt for meget konkret i, men tendensen er dog interessant, hvis den holder i et bredere perspektiv. Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget.

Steen Albrechtsen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Energinet søger Analysestærk økonom med talent for formidling
Fredericia
14-04-2021
Dansk Sygeplejeråd søger en erfaren økonomimedarbejder
København
18-04-2021
Forretningsudvikler med erfaring indenfor fonds- og investeringsområdet
Ringkøbing
30-04-2021
Kreditmedarbejder til bankens hovedkontor i Ringkøbing
Ringkøbing
30-04-2021
Totalbanken A/S søger en Pensionsspecialist
Aarup
30-04-2021
Frøs Sparekasse søger en ny skarp hvidvaskansvarlig
Syd- og Sønderjylland
30-04-2021
Finans

Survey med 700 svar: Nykredit bedst til realkredit, Jyske Realkredit dumper

Tema: Rating af realkreditinstitutter. Efter Jyske Realkredit i sidste års udgave af Økonomisk Ugebrevs Realkredit Rating toppede som landets bedste realkreditinstitut, har Nykredit/Totalkredit i år overtaget førertrøjen. Ekspert vurderer,…
Finans
Q1-regnskaber: Bankerne foran rekordfremgang i førstekvartalsregnskaber
Samfundsansvar
GF: GN Store Nords ledelse blev nedstemt om skattepolitik
Samfundsansvar
Danske investorer skal stemme om systemisk racisme i USA
Formue
Teknisk analyse af C25: Demant nærmer sig højeste kurs i 2½ år
Finans
Efter rivegilde: Pensionssektoren enig om regler for værdiansættelse af alternativer, offentliggøres om få dage
Formue
ØU Trader: Sådan investerer vi 50 mio. kr. Følg investeringsfondens handler på SMS realtime
Finans
Den danske solidariske realkredit-model ved at krakelere
Formue
Langers Skarpe: Nu kommer 1. kvartalsregnskaberne, og de bliver gode
Finans
Survey med 700 svar: Massivt ønske om elektroniske valg hos Forenet Kredit
Kultur
Boganmeldelse: Tag opgøret med den ufattelige rigdom til én procent
Kultur
Medieanmeldelse: Coronaen og de moderne mose-ofringer
Samfundsansvar
Finanssektoren gør samlet status over bidrag til grøn omstilling
Finans
Nationalbankens enegang: Alle andre gør det. Pres for at støtte danske papirer i kriseperioder
Samfundsansvar
ESG-krav fra investorer giver analytikere mere arbejde

Seneste nyt

Ledelse
Analyse. Scandinavian Tobacco vil være modigere: Det er der brug for
Formue
Langers Skarpe. Aktierne boomer: For godt til at være sandt?
Samfundsansvar
Stor krise i ekspert gruppe om taksonomi (Sustainable Finance)
Finans
Eksperter: Pensionssektorens unoterede aktier virker oppustede, hvad er danskernes pensionsopsparing egentlig værd?
Finans

Nationalbanken ejer aktier for 10 mia., gemmer sig bag lov fra 1936

Lars Rohde har i al ubemærkethed placeret godt 10 mia. kr. kroner i aktiemarkedet og 3 mia. kr. i erhvervsobligationer, viser den nye årsrapport. Banken vil dog ikke fortælle…

Aktuel artikelserie

Den Danske Pensionssektor

Hvad er danskernes pensionsopsparing egentlig værd? Når danskerne sparer op til pension gennem en aftale i ansættelsen eller

Andre artikelserier

Den Danske Pensionssektor
Dansk Forsikringsmafia?
ESG & A.P. Møller-Mærsk
ESG investeringer og analyser
KlimaBarometer for Dansk Økonomi
Sustainable Finance
Life Science
Analyse: En kindhest fra FDA; men også en mulig opjustering til Novo Nordisk
Finans
Polacks direktørstol i PFA varmere end nogensinde før jubilæum
Finans
Topholm: Grønt industrieventyr kan blive ufatteligt stort
Formue
Langers Skarpe: Så er der dømt aktierally
Formue
Stor analyse: Overvurderes Bavarian Nordics vaccinepotentiale?
Ledelse
CEO-skifte i Top 100 2021: Overraskende mange CEO-skift i turbulent coronaår, se oversigten
Ledelse
Her er Ugens overskrifter i ØU Ledelse Kasketforvirring: Formandens og CEO’ens roller flyder sammen
Samfundsansvar
Udkast til Taksonomi lækket – læs gennemgang her (Sustainable Finance)
Formue
Lav-vækst Rockwool værdiansættes som høj vækst
Formue
Investeringsfonden AktieUgebrevet Invest gav et afkast på 32% i 2020, i plus for 2021
Finans
Rating: Danske Bank generobrer position som bedst til Private Banking
Ledelse
Analyse Hartmann: Nu skal transformationen til vækstvirksomhed lykkes
Finans
Saxo Bank bider Nordnet i haserne – vil være størst i Danmark
Finans
Pensionssektorens ESG-produkter bunder, investorer utålmodige

Seneste nyt

Samfundsansvar
Akademikere fastholder milliardinvestering i oliesektoren
Samfundsansvar
Topdanmarks og Nykredits porteføljer har flest kontroverser

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Nye momsregler i forbindelse med fjernsalg til forbrugere
Iværksætter, virker dit virksomhedsnavn?
Ny svensk lov pålægger danske arbejdsgivere at betale skat i Sverige, hvis ansatte bosiddende i Sverige arbejder hjemmefra
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]