Life Science

Corona Nyt: Masker, medicin og patientudgifter

Steen Albrechtsen

lørdag 13. februar 2021 kl. 14:14

Disclaimeren for Corona-nyt er den samme som altid, hvilket vil sige, at vi kort vil opdatere på udvalgte nyheder med forbindelse til corona. Ikke nødvendigvis toneangivende eller repræsentative nyheder, men blot nyheder der er kommet vores vej i de seneste par uger, og som vi synes kan være interessante at viderebringe, for i nogle tilfælde at bringe lidt andre historier end det gængse danske mediebillede.

På sygdomsfronten er der stadig store restriktioner de fleste steder. Tyskland har forlænget deres lockdown, og spørgsmålet er hvad der sker i Danmark, når februar måned er gået, og der skal tages stilling til marts måned.

Den engelske variant er stadig i fremdrift herhjemme, og den begynder nu f.eks. også at kunne ses i statistikkerne i USA. Her dobles den i løbet af 10 dage ifølge et nyt studie, og det er forventningen, at den vil være den mest dominerende corona-variant i marts måned. Det fremgår også, at den anslås at være ca. 30-40% mere smitsom med de nuværende data. Disse tal kan dog ændre sig betydeligt i takt med at mere data genereres og kommer ind.

Den britiske regering oplyst om varianten d. 20. december, og det førte som bekendt til mange nedlukninger – også i Danmark. Det første tilfælde i USA blev bekræftet d. 29. december, men på baggrund af genom-undersøgelser anslås det, at den blev bragt til USA allerede i november – sandsynligvis som en del af Thanksgiving-besøg.

Masker har til tider været et ømtåleligt emne, selvom det synes åbenlyst og logisk, at de yder beskyttelse i en eller anden form. De amerikanske myndigheder CDC har netop offentliggjort et studie , som viser at korrekt brug af maske og evt. dobbeltmaske sænker sandsynligheden for smitte betydeligt. Der er dog tale om laboratorie-forsøg, og selvom det næppe bliver en praktisk og stort udbredt mulighed i samfundet, så viste forsøget, at man kunne sænke den luftbårne smitterisiko med ca. 96%, hvis både den smittede og den raske person brugte enten dobbeltmaske eller sørgede for at masken ved enkeltbrug sluttede helt tæt og stram til huden – ved dobbeltmaske forstås her, at en tekstilmaske (”cloth”) blev brugt udenpå standardmasken.

En undersøgelse fra den amerikanske sundhedsforsikringsverden (Blue Cross Blue Shield) har kastet lidt lys over omkostningerne ved corona på patientniveau. Den gennemsnitlige omkostning til behandling af patienter, der ikke kommer på hospitalet (”outpatient”) er 500-1.000 USD. Prisen stiger 45 gange, så snart patienten ryger på hospitalet og med yderligere 2,5 gang, hvis patienten får brug for at komme på intensiv-afdelingen. Bliver vi indenfor sygesikringen og påvirkningen fra corona, så er vi faldet over en nylig undersøgelse af den offentlige sygesikring Medicaids tilskudsansøgninger fra tiden omkring corona-udbruddet. Den viser lidt om hvor stor en effekt corona-udbruddet havde på sygdomsbehandlingen både på og udenfor hospitalsregi, og dermed er det også en indikation af de mere afledte konsekvenser af de mange nedlukninger. For april 2020 er konklusionen f.eks., at ”outpatient claims” faldt 51% ift. 2019, mens ”inpatient fee-for-service claims” faldt 42% og sluttelig sås der et fald på 23% drop for professional and physician service claims. For maj var tallet for outpatient 32% lavere, mens det for inpatient var 25% lavere.

behandlingsfronten har FDA netop godkendt en antibody-cocktail fra Eli Lilly til milde og moderate tilfælde af covid-19 i højrisiko-patienter. Cocktailen (bamlanivimab and etesevimab) ser ud til at forbedre overlevelseschancerne betydeligt og reducere risikoen for at ende med et svært tilfælde af corona. Data fra mere end 1.000 forsøgspatienter viser, at kun 11 patienter endte på hospitalet og der var ingen dødsfald. I placebo-gruppen var det tilsvarende tal 36 hospitalsindlæggelser og 10 dødsfald. Eli Lilly har 100.000 doser klar allerede og forventer at have yderligere 150.000 klar ved udgangen af marts.

Produktionen foregår i samarbejde med biopharma-giganten Amgen. Antibody-cocktailen er i dag allerede godkendt i Italien også. Bamlanivimab blev nødgodkendt særskilt i november af FDA og har siden da genereret 871 mio. USD i omsætning, og for 2021 venter Eli Lilly en omsætning på 1-2 mia. USD herfra.

vaccinefronten er der stadig problemer med at levere nok doser. Pfizer/BioNTech har nu fået gang i endnu en fabrik i Europa , som forventes at kunne producere op mod 250 mio. doser herfra i 1. halvår og 750 mio. årligt, når fabrikken er i fulde omdrejninger. De første doser ventes til april.

AstraZeneca, som også har problemer med at få produktionen i omdrejninger, er nu hastigt i gang med at booste produktionen, og har i denne uge indgået en forhåndsaftale med tyske IDT Biologika . Derudover kom det frem i forbindelse torsdagens årsregnskab, at man forventer at kunne fordoble produktionen allerede i april og nå 200 mio. doser per måned.

AstraZeneca viste også i torsdagens regnskabsmeddelelse, at deres antibody-bud på en behandling af covid-19, AZD7442, ventes at kunne levere fase 3 resultater i 1. halvår i år. Det har således potentiale til at blive endnu et værktøj i sygdomsbekæmpelsen. Selskabet tester yderligere 4 eksisterende lægemidler i fase 2 eller 3 studier i relation til corona. Også her kan der forventes data i 1. halvår 2021.

Apropos AstraZeneca så har studier vist, at vaccinen ikke er effektiv imod smitte af den sydafrikanske version af corona. Til gengæld, og måske mere vigtigt i den nuværende situation, hvor vacciner er en stor mangelvare, så ser det ud til at vaccinen forhindrer, at smittede med den sydafrikanske variant ender med svær covid-19. Indenfor 6 til 9 måneder håber man i øvrigt at kunne få skala på produktionen af en forbedret (”adapted”) version af vaccinen.

Steen Albrecthsen

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Kreditmedarbejder til bankens hovedkontor i Ringkøbing
Ringkøbing
30-04-2021
Totalbanken A/S søger en Pensionsspecialist
Aarup
30-04-2021
Energinet søger Analysestærk økonom med talent for formidling
Fredericia
14-04-2021
Dansk Sygeplejeråd søger en erfaren økonomimedarbejder
København
18-04-2021
Forretningsudvikler med erfaring indenfor fonds- og investeringsområdet
Ringkøbing
30-04-2021
Frøs Sparekasse søger en ny skarp hvidvaskansvarlig
Syd- og Sønderjylland
30-04-2021
Finans

Survey med 700 svar: Nykredit bedst til realkredit, Jyske Realkredit dumper

Tema: Rating af realkreditinstitutter. Efter Jyske Realkredit i sidste års udgave af Økonomisk Ugebrevs Realkredit Rating toppede som landets bedste realkreditinstitut, har Nykredit/Totalkredit i år overtaget førertrøjen. Ekspert vurderer,…
Samfundsansvar
GF: GN Store Nords ledelse blev nedstemt om skattepolitik
Finans
Q1-regnskaber: Bankerne foran rekordfremgang i førstekvartalsregnskaber
Samfundsansvar
Danske investorer skal stemme om systemisk racisme i USA
Formue
Teknisk analyse af C25: Demant nærmer sig højeste kurs i 2½ år
Finans
Efter rivegilde: Pensionssektoren enig om regler for værdiansættelse af alternativer, offentliggøres om få dage
Formue
ØU Trader: Sådan investerer vi 50 mio. kr. Følg investeringsfondens handler på SMS realtime
Finans
Den danske solidariske realkredit-model ved at krakelere
Formue
Langers Skarpe: Nu kommer 1. kvartalsregnskaberne, og de bliver gode
Finans
Survey med 700 svar: Massivt ønske om elektroniske valg hos Forenet Kredit
Kultur
Boganmeldelse: Tag opgøret med den ufattelige rigdom til én procent
Kultur
Medieanmeldelse: Coronaen og de moderne mose-ofringer
Samfundsansvar
Finanssektoren gør samlet status over bidrag til grøn omstilling
Finans
Nationalbankens enegang: Alle andre gør det. Pres for at støtte danske papirer i kriseperioder
Samfundsansvar
ESG-krav fra investorer giver analytikere mere arbejde

Seneste nyt

Ledelse
Analyse. Scandinavian Tobacco vil være modigere: Det er der brug for
Formue
Langers Skarpe. Aktierne boomer: For godt til at være sandt?
Samfundsansvar
Stor krise i ekspert gruppe om taksonomi (Sustainable Finance)
Finans
Eksperter: Pensionssektorens unoterede aktier virker oppustede, hvad er danskernes pensionsopsparing egentlig værd?
Finans

Nationalbanken ejer aktier for 10 mia., gemmer sig bag lov fra 1936

Lars Rohde har i al ubemærkethed placeret godt 10 mia. kr. kroner i aktiemarkedet og 3 mia. kr. i erhvervsobligationer, viser den nye årsrapport. Banken vil dog ikke fortælle…

Aktuel artikelserie

Den Danske Pensionssektor

Hvad er danskernes pensionsopsparing egentlig værd? Når danskerne sparer op til pension gennem en aftale i ansættelsen eller

Andre artikelserier

Den Danske Pensionssektor
Dansk Forsikringsmafia?
ESG & A.P. Møller-Mærsk
ESG investeringer og analyser
KlimaBarometer for Dansk Økonomi
Sustainable Finance
Life Science
Analyse: En kindhest fra FDA; men også en mulig opjustering til Novo Nordisk
Finans
Polacks direktørstol i PFA varmere end nogensinde før jubilæum
Finans
Topholm: Grønt industrieventyr kan blive ufatteligt stort
Formue
Langers Skarpe: Så er der dømt aktierally
Formue
Stor analyse: Overvurderes Bavarian Nordics vaccinepotentiale?
Ledelse
CEO-skifte i Top 100 2021: Overraskende mange CEO-skift i turbulent coronaår, se oversigten
Ledelse
Her er Ugens overskrifter i ØU Ledelse Kasketforvirring: Formandens og CEO’ens roller flyder sammen
Samfundsansvar
Udkast til Taksonomi lækket – læs gennemgang her (Sustainable Finance)
Formue
Lav-vækst Rockwool værdiansættes som høj vækst
Formue
Investeringsfonden AktieUgebrevet Invest gav et afkast på 32% i 2020, i plus for 2021
Finans
Rating: Danske Bank generobrer position som bedst til Private Banking
Ledelse
Analyse Hartmann: Nu skal transformationen til vækstvirksomhed lykkes
Finans
Saxo Bank bider Nordnet i haserne – vil være størst i Danmark
Finans
Pensionssektorens ESG-produkter bunder, investorer utålmodige

Seneste nyt

Samfundsansvar
Akademikere fastholder milliardinvestering i oliesektoren
Samfundsansvar
Topdanmarks og Nykredits porteføljer har flest kontroverser

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Nye momsregler i forbindelse med fjernsalg til forbrugere
Iværksætter, virker dit virksomhedsnavn?
Ny svensk lov pålægger danske arbejdsgivere at betale skat i Sverige, hvis ansatte bosiddende i Sverige arbejder hjemmefra
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]