Life Science

Corona Nyt: Masker, medicin og patientudgifter

Steen Albrechtsen

lørdag 13. februar 2021 kl. 14:14

Disclaimeren for Corona-nyt er den samme som altid, hvilket vil sige, at vi kort vil opdatere på udvalgte nyheder med forbindelse til corona. Ikke nødvendigvis toneangivende eller repræsentative nyheder, men blot nyheder der er kommet vores vej i de seneste par uger, og som vi synes kan være interessante at viderebringe, for i nogle tilfælde at bringe lidt andre historier end det gængse danske mediebillede.

På sygdomsfronten er der stadig store restriktioner de fleste steder. Tyskland har forlænget deres lockdown, og spørgsmålet er hvad der sker i Danmark, når februar måned er gået, og der skal tages stilling til marts måned.

Den engelske variant er stadig i fremdrift herhjemme, og den begynder nu f.eks. også at kunne ses i statistikkerne i USA. Her dobles den i løbet af 10 dage ifølge et nyt studie, og det er forventningen, at den vil være den mest dominerende corona-variant i marts måned. Det fremgår også, at den anslås at være ca. 30-40% mere smitsom med de nuværende data. Disse tal kan dog ændre sig betydeligt i takt med at mere data genereres og kommer ind.

Den britiske regering oplyst om varianten d. 20. december, og det førte som bekendt til mange nedlukninger – også i Danmark. Det første tilfælde i USA blev bekræftet d. 29. december, men på baggrund af genom-undersøgelser anslås det, at den blev bragt til USA allerede i november – sandsynligvis som en del af Thanksgiving-besøg.

Masker har til tider været et ømtåleligt emne, selvom det synes åbenlyst og logisk, at de yder beskyttelse i en eller anden form. De amerikanske myndigheder CDC har netop offentliggjort et studie , som viser at korrekt brug af maske og evt. dobbeltmaske sænker sandsynligheden for smitte betydeligt. Der er dog tale om laboratorie-forsøg, og selvom det næppe bliver en praktisk og stort udbredt mulighed i samfundet, så viste forsøget, at man kunne sænke den luftbårne smitterisiko med ca. 96%, hvis både den smittede og den raske person brugte enten dobbeltmaske eller sørgede for at masken ved enkeltbrug sluttede helt tæt og stram til huden – ved dobbeltmaske forstås her, at en tekstilmaske (”cloth”) blev brugt udenpå standardmasken.

En undersøgelse fra den amerikanske sundhedsforsikringsverden (Blue Cross Blue Shield) har kastet lidt lys over omkostningerne ved corona på patientniveau. Den gennemsnitlige omkostning til behandling af patienter, der ikke kommer på hospitalet (”outpatient”) er 500-1.000 USD. Prisen stiger 45 gange, så snart patienten ryger på hospitalet og med yderligere 2,5 gang, hvis patienten får brug for at komme på intensiv-afdelingen. Bliver vi indenfor sygesikringen og påvirkningen fra corona, så er vi faldet over en nylig undersøgelse af den offentlige sygesikring Medicaids tilskudsansøgninger fra tiden omkring corona-udbruddet. Den viser lidt om hvor stor en effekt corona-udbruddet havde på sygdomsbehandlingen både på og udenfor hospitalsregi, og dermed er det også en indikation af de mere afledte konsekvenser af de mange nedlukninger. For april 2020 er konklusionen f.eks., at ”outpatient claims” faldt 51% ift. 2019, mens ”inpatient fee-for-service claims” faldt 42% og sluttelig sås der et fald på 23% drop for professional and physician service claims. For maj var tallet for outpatient 32% lavere, mens det for inpatient var 25% lavere.

behandlingsfronten har FDA netop godkendt en antibody-cocktail fra Eli Lilly til milde og moderate tilfælde af covid-19 i højrisiko-patienter. Cocktailen (bamlanivimab and etesevimab) ser ud til at forbedre overlevelseschancerne betydeligt og reducere risikoen for at ende med et svært tilfælde af corona. Data fra mere end 1.000 forsøgspatienter viser, at kun 11 patienter endte på hospitalet og der var ingen dødsfald. I placebo-gruppen var det tilsvarende tal 36 hospitalsindlæggelser og 10 dødsfald. Eli Lilly har 100.000 doser klar allerede og forventer at have yderligere 150.000 klar ved udgangen af marts.

Produktionen foregår i samarbejde med biopharma-giganten Amgen. Antibody-cocktailen er i dag allerede godkendt i Italien også. Bamlanivimab blev nødgodkendt særskilt i november af FDA og har siden da genereret 871 mio. USD i omsætning, og for 2021 venter Eli Lilly en omsætning på 1-2 mia. USD herfra.

vaccinefronten er der stadig problemer med at levere nok doser. Pfizer/BioNTech har nu fået gang i endnu en fabrik i Europa , som forventes at kunne producere op mod 250 mio. doser herfra i 1. halvår og 750 mio. årligt, når fabrikken er i fulde omdrejninger. De første doser ventes til april.

AstraZeneca, som også har problemer med at få produktionen i omdrejninger, er nu hastigt i gang med at booste produktionen, og har i denne uge indgået en forhåndsaftale med tyske IDT Biologika . Derudover kom det frem i forbindelse torsdagens årsregnskab, at man forventer at kunne fordoble produktionen allerede i april og nå 200 mio. doser per måned.

AstraZeneca viste også i torsdagens regnskabsmeddelelse, at deres antibody-bud på en behandling af covid-19, AZD7442, ventes at kunne levere fase 3 resultater i 1. halvår i år. Det har således potentiale til at blive endnu et værktøj i sygdomsbekæmpelsen. Selskabet tester yderligere 4 eksisterende lægemidler i fase 2 eller 3 studier i relation til corona. Også her kan der forventes data i 1. halvår 2021.

Apropos AstraZeneca så har studier vist, at vaccinen ikke er effektiv imod smitte af den sydafrikanske version af corona. Til gengæld, og måske mere vigtigt i den nuværende situation, hvor vacciner er en stor mangelvare, så ser det ud til at vaccinen forhindrer, at smittede med den sydafrikanske variant ender med svær covid-19. Indenfor 6 til 9 måneder håber man i øvrigt at kunne få skala på produktionen af en forbedret (”adapted”) version af vaccinen.

Steen Albrecthsen

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Andel søger financial controller til ledende energi- og fibernetkoncern med grønne visioner
Andel søger erfaren financial controller til ledende energi- og fibernetkoncern med grønne visioner
Ringkjøbing Landbobank søger medarbejder til produktion vedr. erhvervskundesager
Ambitiøs & digitalt interesseret medarbejder søges til Erhvervsministeriets departement i området for Samfundsøkonomi, konkurrenceevne & digitalisering
Vil du være med til at sikre fortsat tillid til års- og delårsrapporter fra de børsnoterede virksomheder og være en del af et knivskarpt fagligt miljø hos Erhvervsstyrelsen?
Analytikere til modeludvikling i Sydbank
Sparekassen Sjælland-Fynsøger IT-sikkerhedsansvarlig
Erhvervsministeriet søger Kontorchef til at sætte rammerne for fremtidens finansielle sektor (Genopslag)
Energinet søger Commercial Manager – Bred profil med international forhandlingserfaring
Energinet søger økonomer til elmarkedsudvikling og markedsdesign for energiøer
Portefølje Manager og Market Intelligence specialist, der kan skabe overblik
Økonomisk konsulent til spændende stilling i den centrale økonomifunktion i Stevns Kommune
Ringkjøbing Landbobank søger Producent til bankens Engrosafdeling
Forretningsudvikler med erfaring inden for fonds- og investeringsområdet til Ringkjøbing Landbobank
Fagligt stærk medarbejder til Økonomistyring i Skatteministeriet
Research Analyst hos Økonomisk Ugebrev
Redaktør søges til Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar
Ringkjøbing Landbobank søger medarbejder til Back Office Fonds på hovedkontoret i Ringkøbing
HORTEN søger ansvarsfuld og serviceminded sagsadministrator med flair for tal og proces
Trafikstyrelsen søger jurist til personcertificering indenfor luftfart
Administrativ medarbejder med speciale i erhverv til Sparekassen Sjælland-Fyn
Bls Capital Fondsmæglerselskab A/S søger Trader
Regnskabsmedarbejderer til nyoprettede stillinger i internt kontrolmiljø
ESG Investment Specialist til BankInvests obligationsafdeling
Økonomichef til Lolland Kommune

Mere fra ØU Life Science

Seneste nyt

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]