Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Life Science

Endnu et usædvanligt regnskab fra Elekta

Morten Larsen

fredag 04. december 2020 kl. 23:18

Den store svenske producent af bl.a. strålekanoner aflagde regnskab for 2. kvartal i den forgangne uge. Som vi ofte har nævnt kan resultaterne svinge meget fra kvartal til kvartal, men nu synes dette billede for alvor at være ved at skifte.

For et stabilt og stort healthcare selskab med en markedsværdi på ca. 42 mia. SEK er Elektas aktien ganske volatil. En af de primære årsager er historisk uforudsigelige kvartalsregnskaber og en business model, hvor timingen af enkelte højværdi-systemers levering på den ene eller anden side af en kvartalsafslutning har stor påvirkning på indtjeningen i et givent kvartal. Med dette i tankerne var 2. kvartalsregnskabet d. 26. november usædvanligt, da det var tredje regnskab i træk, hvor indtjeningen overraskede positivt.

4. kvartalsregnskabet i maj viste et EBITA-resultat på 886 mio. SEK (forventet: 735 mio.), 1. kvartalsregnskabet i august viste 551 mio. SEK (forventet: 464 mio.) og nu i 2. kvartal nåede Elekta 752 mio. SEK (forventet 702 mio.) i EBITA-resultat. Kigger vi ind i regnskaberne, ser vi mange af de samme trends bag forbedringerne. Primært en stram omkostningskontrol, men også forbedret produktmiks med mere software og service. Elektas CEO beskriver på telefonkonferencen, at selskabet trods Corona i år har leveret de bedste marginer og cash flow nogensinde for selskabet. Elekta har tidligere haft en målsætning for EBITA-marginen på ”+20%” frem imod 2023, men trak den tilbage i april 2020 grundet usikkerheden omkring Covid-19. I det seneste helårsregnskab 2019/20 genererede Elekta 17,3% EBITA-margin (11,3% EBIT-margin), mens man nåede EBITA margin på 21,3% i det nylige 2. kvartalsregnskab og 20,0% for 1. halvår som helhed.

Vi ser gode muligheder for yderligere positive margin-overraskelser, bl.a. med tanke på at Elekta formår at præstere en så stærk marginudvikling i en Covid-19 periode, hvor det faktiske salg er nedtrykt, men hvor ordrebogen er stærk. Dertil kommer, at konkurrentens interne langsigtede forecasts (offentliggjort ifm Siemens’ køb af Varian tidligere på året) pegede imod, at Varian troede på stærkt stigende margin-niveauer fremover (EBIT-margin på op mod 30%), og at aktiemarkedet trods de gode resultater ikke tror på nogen videre margin-ekspansion i Elekta i de kommende år.

CFO som CEO
Vi noterer, at Elekta med udnævnelsen af den tidligere CFO til CEO sender et signal om, at finansiel performance i stigende grad er vigtig for bestyrelsen. Som investorer skal vi omvendt passe på med at læse for meget ind i noget som kan være tilfældigheder, men vi ser et selskab, som leverer på udrulningen af den revolutionerende Unity-platform, og nyder den vækst og markedsandelsstigning som produktfordelen medfører.

Selskabet føler sig tydeligvis nu så åbenlyst ovenpå, at man begynder at tale om at allokere yderligere penge til R&D for at drive digitaliseringen af strålebehandlingen og videreudvikle Unity-fordelen. Den positivitet skinner igennem i regnskabet, og vi ser det nu også i stigende grad bundlinjen reflektere dette i selskabet, hvilket i vores aktiesyn giver en meget interessant mulighed for kursstigning, da aktiemarkedet fortsat virker til at have nej-hatten på.

EPS-vækst på 13%
Aktiemarkedet kigger efter, at Elekta generer en indtjening per aktie EPS på ca. 3,7 SEK i indeværende regnskabsår og dermed handle til en P/E på ca. 30. Vi ser dette som en attraktiv værdiansættelse imod et historisk dyrt aktiemarked og i forhold til andre skandinaviske højkvalitets-medicoaktier, hvor vækst generelt prises markant højere.

Kigger vi fremad er konsensus, at EPS stiger til ca. 4,2 SEK i det efterfølgende regnskabsår (maj 2021 – april 2022) og dermed falder P/E til ca. 26. Vi vurderer, at der udover den ganske pæne EPS-vækst i selskabet, +13%, også er god mulighed for, at aktiemarkedet undervurderer selskabets indtjeningsudvikling for de kommende år. Det vil normalt ligne en god mulighed for aktien til både at nyde godt at positive estimat-revurderinger og en mulig re-prisning af værdiansættelsen i opadgående retning. Med andre ord en mulig dobbelt-effekt på P/E-multiplen.

Vi fastholder vores KØBSANBEFALING og kursmål på 150 SEK på en aktie, der ser ud til at være færdig med at skuffe og i stedet leverer høj vækst som markedsleder i en attraktiv langsigtet markedsniche.

Kurs på anbefalingstidspunkt: 111 SEK

Kursmål: 150 SEK

Analysedato: 3. december 2020

Morten Larsen og/eller dennes nærtstående ejer aktier i Elekta.

 

 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Life Science

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank