Life Science

Flot 2020 for amerikansk biotech og VRAA Biotech porteføljen

Lars Hatholt

fredag 15. januar 2021 kl. 11:12

I sidste års nytårskommentar på amerikanske biotekaktier og VRAA-modelporteføljen var det en vigtig pointe, at aktiv porteføljepleje betaler sig i amerikanske biotek. Med over 300 senfase biotekselskaber er investeringsmulighederne attraktive og aktieudvalget nærmest uendeligt, skriver analytiker Lars Hatholt her i sit nytårsskriv med fokus på amerikansk biotech.

Som det toneangivende marked er det amerikanske Nasdaq Biotech Index (NBI) også interessant set fra et skandinavisk biotekperspektiv. De skandinaviske biotekselskaber er tit i konkurrence med amerikanske selskaber og børsstemningen på NBI smitter af på de skandinaviske biotekaktier.

Det amerikanske biotek-aktiemarked har haft vind i sejlene i 2020 med en stigning i NBI på 26%. I den seneste 5 års periode er de amerikanske Nasdaq biotekaktier dog kun steget med 57%, hvor det brede Nasdaq indeks er oppe med 184% i samme periode drevet af en eksplosiv stigning i en række teknologiaktier.

Covid-19 gav medvind

Covid-19 pandemien har været en udfordring for biotekindustrien på flere fronter. Infektionsrisikoen har forsinket mange kliniske udviklingsprogrammer, ikke mindst når det gælder projekter med meget sårbare patienter. Også markedsføring er i høj grad berørt af situationen, hvor selskaberne derfor har måttet tage virtuelle og digitale redskaber i brug, når lægemiddelkonsulenterne ikke har kunnet møde læger og klinikker på vanlig fysisk vis. Covid-19 har imidlertid ikke kun været negativt for biotekindustrien. Covid-19’s sundhedsmæssige og økonomiske konsekvenser lagde pres på lægemiddelindustrien for at levere en løsning på problemet. Resultatet har været en voldsom stigning i aktiviteten indenfor udvikling af vacciner, antistoffer og medicin til behandling af covid-19 betingede følgesygdomme. Det har medført spektakulære kursstigninger på flere selskaber, der har en covid-19 vaccine i udvikling. Eksempelvis er Moderna-aktien 6 doblet på et år og er nu højere værdisat end Genmab, mens Novavax tog Nasdaq-rekorden i 2020 med en kursstigning på 14 gange (fjorten!).

Pharma og biotekselskabernes betydning i covid-19 krisen giver formentlig også goodwill-point til industrien hos den kommende Biden administration i USA. Det kan få betydning i forbindelse med evt. health care reformer i USA.

Overraskende kursstigninger til fase 2 selskaber
Industriens succes med udvikling af de avancerede mRNA Covid-19 vacciner har tydeligvis stimuleret aktiemarkedets interesse for innovative biotekselskaber baseret på nyere teknologi som genterapi og geneditering. Den voksende risikovillighed afspejlede sig i en gennemsnitlig kursstigning i 2020 på fase 2 selskaberne på 173% – og 71%, hvis man ser bort fra Trillium og vaccineudviklingsselskabet Vaxart, som qua deres eksorbitante kursstigninger (1.300%-1.500%) skævvrider afkastet voldsomt i det samlede billede af segmentet.

Det er et ret usædvanligt mønster på fase 2 selskaberne. Normalt underperformer fase 2 selskaber og mindre selskaber med en markedsværdi under 1 mia. USD. Som det fremgår af figur 1 var det dog ikke tilfældet i 2020 sammenlignet med fase 3 selskaberne. Selv hvis man ekskluderer kursraketterne Trillion og Vaxart var kursstigningen på fase 2 selskaberne på niveau med fase 3 selskaberne excl. Novavax. Det samme gælder sharpe ratio, som korrigerer afkastet for spredningen (usikkerheden) på afkastet.

Ser man imidlertid på fase 2 selskaberne med markedsværdi under USD 1 mia. er spredningen i afkastet markant, som det fremgår af figur 2, hvor mange aktier havde kurstab i 2020. Det illustrerer, at afkastet på investering i mindre fase 2 selskaber typisk uden effektdata er usikkert/volatilt. Det er logisk, da en vurdering af et lægemiddels egentlige potentiale kræver viden om effektiviteten, når nu bivirkningsprofilen i udgangspunktet er undersøgt i fase 1 studierne. Derfor inkluderer VRAA porteføljen udelukkende selskaber med dokumenterede effektdata.

VRAA Biotech afkast på 51% i 2020
VRAA Biotech porteføljemodellen, som fokuserer på senfase Nasdaq biotekselskaber, gav et afkast på 51% i 2020 og tangerede dermed afkastet i 2017. De største selskaber (Tier 1) vejede tungest med 47% i porteføljen (se figur 3) . Som det fremgår stiger afkastet fra Tier 2 til Tier 4, hvor risiko/ usikkerhed også er voksende. Det er vigtigt at bemærke, at der kun var én aktie i Tier 4-gruppen, og at den stod for et stærkt afkast på 141%.

Porteføljen domineres af større selskaber, hvor 14 selskaber har en markedsværdi over 1 mia. USD. Porteføljeaktierne med de største kursstigninger i 2020 var Biocryst (Tier 3) med 301%, Immunogen (Tier 4) med 141% og Insmed (Tier 2) med et afkast på 133%. Gilead og Neurocrine med kurstab på henholdsvis 10% og 11% stod for porteføljens laveste afkast. I sidste års nytårskommentar blev Clovis Oncology og Bluebird Bio nævnt som kandidater til porteføljen. Kun Clovis blev dog inkluderet og gav et afkast 8%.

Et mere selektivt marked i 2021
Med høje betaværdier reagerer især de mindre biotekaktier følsomt på udviklingen i det brede aktieindeks. Med det langvarige bull-marked og rekordhøj prissætning tegner 2021 umiddelbart usikkert for aktiemarkedet.

I USA er der på det seneste set tegn på rentestigninger og en svækkelse af dollaren. Da FED imidlertid har meldt ud, at de fortsætter den meget offensive pengepolitik så længe covid-19 krisens økonomiske konsekvenser holder ved, er der dog ikke udsigt till markante rentestigninger på den korte bane. Mon ikke det amerikanske aktiemarked i det lys holder vand, så længe markedet fokuserer på finanspolitiske stimulipakker og den formentlig forestående afdæmpning af covid-19 pandemien. Sidste opgangsbølge i NBI varede 4 år, så derfor vil det ikke være overraskende, hvis det positive marked fortsætter i år, med forbehold for effekten af evt. sundhedsreformer. Omvendt er kursfremgang i de mindre selskaber erfaringsmæssigt kortvarig. De spekulationsdrevne kursstigninger i markedet bliver formentlig også mindre udtalt i år i forhold til sidste års covid-19 eufori. Det betyder et mere selektivt børsmarked med større fokus på kvalitet og evidens indenfor R&D.

Derudover har FDA’s åbenhed og krav mht. godkendelse af nye lægemidler betydning. Trods covid-19 udfordringerne godkendte FDA 53 nye lægemidler i 2020, hvoraf 21 var first-in-class, som tyder godt for 2021. Også M&A aktiviteten influerer normalt på børsklimaet i bioteksektoren, hvor vi i 2020 så flere spektakulære M&A transaktioner, herunder Astra Zenecas 39 mia. USD store køb af Alexion, som lukkede M&A-året 2020 med manér.

Sundhedsreformdebatten kommer i fokus
Når det gælder de amerikanske biotekaktier bliver det interessant at se konsekvenserne af regeringsskiftet med Joe Biden administrationen ved roret. Demokraterne har slået til lyd for ændringer i det amerikanske sundhedssystem. Det gælder bl.a. en styrkelse af den offentlige sundhedsdækning Medicare, hvor ønsket er en udvidet sundhedsdækning af befolkningen.

De relativt høje amerikanske medicinpriser har længe været cause célèbre i amerikansk politik, hvor medicinalindustrien har stået for skud. Joe Biden har derfor luftet tanker om at presse medicinpriserne via et referenceprissystem.

Medicinalindustrien står imidlertid politisk stærkere end længe set pga. succesen med den uhørt hurtige udvikling af flere coronavacciner med tilsyneladende overraskende høj effektivitet. Uden vaccinerne ville covid-19 pandemiens økonomiske og sundhedsmæssige konsekvenser på sigt blive langt alvorligere. Joe Biden har efter mere end 40 år i amerikansk politik et godt kendskab til det amerikanske sundhedssystem og anerkender formentlig lægemiddelindustriens betydning for den amerikanske økonomi.

Af hensyn til medicinalindustriens rammevilkår vil Biden administrationen nok ikke forringe vilkårene for biotekselskabernes forretningsdrift væsentligt. At der gennemføres ændringer i det amerikanske sundhedssystem under den kommende valgperiode, er dog meget sandsynligt, efter at Demokraterne vandt Georgias to vigtige senatspladser. Det bliver dog ikke ligetil i et så decentraliseret og komplekst sundhedssystem som det amerikanske, men alene planerne om ændringer kan selvsagt skabe dønninger på aktiemarkedet.

Større vægt på Tier 2 i VRAA porteføljen
VRAA porteføljen på 20 aktier er i januar blevet justeret til en større vægt af Tier 2 segmentet mod en mindre vægtning af Tier 1. Selvom porteføljen dermed drejes over mod lidt større risiko og et større afkastpotentiale, har porteføljen stadig en relativ lav risiko med en base af solide biopharma-selskaber som bl.a. Amgen, Vertex og Regeneron.

Kræftselskabet Deciphera (Tier 2) er optaget i porteføljen pga. lovende udsigter for Quilock (ripretinib) mod tarmkræft med stærke kliniske data og forventning om data på 2. linje behandling i 2. halvår 2021.

Intra-Cellular (Tier 2) er også inkluderet, idet lanceringen af Caplyta (lumateperone) mod skizofreni lover godt for salget og med mulighed for yderligere godkendelse af lumateperone mod bipolar depression (fase 3) og adfærdskorrektion hos demente (fase 3). Lumateperone er derfor en potentiel blockbuster.

Lars Hatholt

.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Life Science

ALKabello: Et stærkt selskab med en ren spilleplade foran sig

Allergi-selskabet ALK leverede endnu engang et pænt regnskab trods udfordringer på corona-fronten. Aktien har gjort det godt gennem længere tid, og vi begynder at skulle kigge hen forbi 2025…
Formue
S&P Future: Her er vores basis scenarie for de kommende uger
Formue
Nu løber den europæiske obligationsrente løbsk
Samfundsansvar
EU Rådet støtter nu forslag om land-for-land skatterapportering – læs reaktioner her
Samfundsansvar
Forvirrende politiske signaler fra Christiansborg spænder ben for elbil-salget
Formue
Økonomisk Ugebrev: Her er overblikket over vores investeringsprodukter
Finans
Moesgaard mobbede Valuer-stifter: Fik én mio. for aktiepost til værdi på 58 mio.
Formue
DAX Future: Nu begynder det at blive kritisk for europæiske aktier
Samfundsansvar
Danske investorers aktive ejerskab kikser i sager om menneskerettigheder
Life Science
Starter den næste rejse i Novo-aktien i år?
Samfundsansvar
ESG bør ikke sidestilles med ansvarlig og bæredygtig adfærd
Samfundsansvar
ATP strammer aktivt ejerskab, men danske selskaber slipper
Formue
Regnskab 2020: Vestas løfter sløret for ny vækst i 2025
Formue
Langers Skarpe. Gamechanger på nervøst aktiemarked: Afvent renteudviklingen
Finans
Jesper Berg: Her er Finanstilsynets styrker og svagheder

Seneste nyt

Finans
Vækstfonden har fiasko med dyre landbrugslån
Ledelse
Turnaround i B&O: Accelereret vækst mulig fra næste år
Formue
Coloplasts forventninger trues af usikkert 2. halvår
Finans
Danish institutional investors are living up to the new law with loopholes on active ownership
Finans

Stop for privat strandhugst: Finanstilsynets topfolk ”indhegnes” nu af karensperiode

Finanstilsynets topfolk er nu blevet tvunget til at skrive under på, at de ikke bare fra den ene dag til den næste kan hoppe over til nye job i…

Aktuel artikelserie

Trænger First North vækstbørsen til en opstramning?

Chefredaktør Morten W. Langer har i en artikelserie påpeget en stribe huller i NasdaqOMX’s arbejde med at skabe en dansk vækstbørs, investorerne kan have tillid til. Selskaber som Conferize og NPinvestor har fra start været

Andre artikelserier

Trænger First North vækstbørsen til en opstramning?
Ny3
KlimaBarometer for Dansk Økonomi
ESG analyser
Sustainable Finance
Ledelse
In 2020, Danish Large caps laid building blocks for new strategies
Finans
IPO Rating: Valuer ekstrem højrisiko med stribevis af uklarheder
Finans
Nationalbanken har aldrig kontrolleret den danske guldbeholdning: Er alle 66 tons der?
Samfundsansvar
ATP har flest klimafokuserede selskaber i porteføljen
Samfundsansvar
Novo og Mærsk åbner op for land-for-land skatteoplysninger
Samfundsansvar
Klimahensyn bliver varmt emne på de kommende generalforsamlinger
Finans
Skjulte milliardværdier: TDC er nu mere pensionskasse end televirksomhed
Formue
Vi åbner for nytegning: Investeringsfonden AktieUgebrevet Invest gav et afkast på 32% i 2020
Life Science
Corona Nyt: Masker, medicin og patientudgifter
Finans
Norwegian svigter gode kunder: Løber fra tilgodehavender fra tidligere aflyste flyrejser
Formue
Expres2ion/ Bavarian: COVID vaccineudvikling ses starte forsøg i mennesker i februar
Ledelse
Transportgiganter viruskrisens overraskende Large Cap-vindere
Formue
Lys for enden af tunnelen for fremtidig Novozymes-vækst?
Formue
Q4-regnskab: Pandora-ledelse overforsigtig i 2021-udmelding

Seneste nyt

Samfundsansvar
Globalt ratingbureau opjusterer ESG risiko for Danske Bank
Ledelse
Genåbningen af Danmark 4: Her er kommunerne, der holder Danmark lukket. Mette: Nu skal der forklares

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

ESG & Impact: Investment Process and Portfolio Management
COVID-19: Solnedgangs­klausul udskudt i forhold til sager med baggrund i corona­epidemien
Nye regler om stigning i grundskylden på jorder med vindmøller og solcelleanlæg lempes under de afsluttende forhandlinger
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X