I sidste års nytårskommentar på amerikanske biotekaktier og VRAA-modelporteføljen var det en vigtig pointe, at aktiv porteføljepleje betaler sig i amerikanske biotek. Med over 300 senfase biotekselskaber er investeringsmulighederne attraktive og aktieudvalget nærmest uendeligt, skriver analytiker Lars Hatholt her i sit nytårsskriv med fokus på amerikansk biotech.
Som det toneangivende marked er det amerikanske Nasdaq Biotech Index (NBI) også interessant set fra et skandinavisk biotekperspektiv. De skandinaviske biotekselskaber er tit i konkurrence med amerikanske selskaber og børsstemningen på NBI smitter af på de skandinaviske biotekaktier.
Det amerikanske biotek-aktiemarked har haft vind i sejlene i 2020 med en stigning i NBI på 26%. I den seneste 5 års periode er de amerikanske Nasdaq biotekaktier dog kun steget med 57%, hvor det brede Nasdaq indeks er oppe med 184% i samme periode drevet af en eksplosiv stigning i en række teknologiaktier.
Covid-19 gav medvind
Covid-19 pandemien har været en udfordring for biotekindustrien på flere fronter. Infektionsrisikoen har forsinket mange kliniske udviklingsprogrammer, ikke mindst når det gælder projekter med meget sårbare patienter. Også markedsføring er i høj grad berørt af situationen, hvor selskaberne derfor har måttet tage virtuelle og digitale redskaber i brug, når lægemiddelkonsulenterne ikke har kunnet møde læger og klinikker på vanlig fysisk vis. Covid-19 har imidlertid ikke kun været negativt for biotekindustrien. Covid-19’s sundhedsmæssige og økonomiske konsekvenser lagde pres på lægemiddelindustrien for at levere en løsning på problemet. Resultatet har været en voldsom stigning i aktiviteten indenfor udvikling af vacciner, antistoffer og medicin til behandling af covid-19 betingede følgesygdomme. Det har medført spektakulære kursstigninger på flere selskaber, der har en covid-19 vaccine i udvikling. Eksempelvis er Moderna-aktien 6 doblet på et år og er nu højere værdisat end Genmab, mens Novavax tog Nasdaq-rekorden i 2020 med en kursstigning på 14 gange (fjorten!).
Pharma og biotekselskabernes betydning i covid-19 krisen giver formentlig også goodwill-point til industrien hos den kommende Biden administration i USA. Det kan få betydning i forbindelse med evt. health care reformer i USA.
Overraskende kursstigninger til fase 2 selskaber
Industriens succes med udvikling af de avancerede mRNA Covid-19 vacciner har tydeligvis stimuleret aktiemarkedets interesse for innovative biotekselskaber baseret på nyere teknologi som genterapi og geneditering. Den voksende risikovillighed afspejlede sig i en gennemsnitlig kursstigning i 2020 på fase 2 selskaberne på 173% – og 71%, hvis man ser bort fra Trillium og vaccineudviklingsselskabet Vaxart, som qua deres eksorbitante kursstigninger (1.300%-1.500%) skævvrider afkastet voldsomt i det samlede billede af segmentet.
Det er et ret usædvanligt mønster på fase 2 selskaberne. Normalt underperformer fase 2 selskaber og mindre selskaber med en markedsværdi under 1 mia. USD. Som det fremgår af figur 1 var det dog ikke tilfældet i 2020 sammenlignet med fase 3 selskaberne. Selv hvis man ekskluderer kursraketterne Trillion og Vaxart var kursstigningen på fase 2 selskaberne på niveau med fase 3 selskaberne excl. Novavax. Det samme gælder sharpe ratio, som korrigerer afkastet for spredningen (usikkerheden) på afkastet.
Ser man imidlertid på fase 2 selskaberne med markedsværdi under USD 1 mia. er spredningen i afkastet markant, som det fremgår af figur 2, hvor mange aktier havde kurstab i 2020. Det illustrerer, at afkastet på investering i mindre fase 2 selskaber typisk uden effektdata er usikkert/volatilt. Det er logisk, da en vurdering af et lægemiddels egentlige potentiale kræver viden om effektiviteten, når nu bivirkningsprofilen i udgangspunktet er undersøgt i fase 1 studierne. Derfor inkluderer VRAA porteføljen udelukkende selskaber med dokumenterede effektdata.
VRAA Biotech afkast på 51% i 2020
VRAA Biotech porteføljemodellen, som fokuserer på senfase Nasdaq biotekselskaber, gav et afkast på 51% i 2020 og tangerede dermed afkastet i 2017. De største selskaber (Tier 1) vejede tungest med 47% i porteføljen (se figur 3) . Som det fremgår stiger afkastet fra Tier 2 til Tier 4, hvor risiko/ usikkerhed også er voksende. Det er vigtigt at bemærke, at der kun var én aktie i Tier 4-gruppen, og at den stod for et stærkt afkast på 141%.
Porteføljen domineres af større selskaber, hvor 14 selskaber har en markedsværdi over 1 mia. USD. Porteføljeaktierne med de største kursstigninger i 2020 var Biocryst (Tier 3) med 301%, Immunogen (Tier 4) med 141% og Insmed (Tier 2) med et afkast på 133%. Gilead og Neurocrine med kurstab på henholdsvis 10% og 11% stod for porteføljens laveste afkast. I sidste års nytårskommentar blev Clovis Oncology og Bluebird Bio nævnt som kandidater til porteføljen. Kun Clovis blev dog inkluderet og gav et afkast 8%.
Et mere selektivt marked i 2021
Med høje betaværdier reagerer især de mindre biotekaktier følsomt på udviklingen i det brede aktieindeks. Med det langvarige bull-marked og rekordhøj prissætning tegner 2021 umiddelbart usikkert for aktiemarkedet.
I USA er der på det seneste set tegn på rentestigninger og en svækkelse af dollaren. Da FED imidlertid har meldt ud, at de fortsætter den meget offensive pengepolitik så længe covid-19 krisens økonomiske konsekvenser holder ved, er der dog ikke udsigt till markante rentestigninger på den korte bane. Mon ikke det amerikanske aktiemarked i det lys holder vand, så længe markedet fokuserer på finanspolitiske stimulipakker og den formentlig forestående afdæmpning af covid-19 pandemien. Sidste opgangsbølge i NBI varede 4 år, så derfor vil det ikke være overraskende, hvis det positive marked fortsætter i år, med forbehold for effekten af evt. sundhedsreformer. Omvendt er kursfremgang i de mindre selskaber erfaringsmæssigt kortvarig. De spekulationsdrevne kursstigninger i markedet bliver formentlig også mindre udtalt i år i forhold til sidste års covid-19 eufori. Det betyder et mere selektivt børsmarked med større fokus på kvalitet og evidens indenfor R&D.
Derudover har FDA’s åbenhed og krav mht. godkendelse af nye lægemidler betydning. Trods covid-19 udfordringerne godkendte FDA 53 nye lægemidler i 2020, hvoraf 21 var first-in-class, som tyder godt for 2021. Også M&A aktiviteten influerer normalt på børsklimaet i bioteksektoren, hvor vi i 2020 så flere spektakulære M&A transaktioner, herunder Astra Zenecas 39 mia. USD store køb af Alexion, som lukkede M&A-året 2020 med manér.
Sundhedsreformdebatten kommer i fokus
Når det gælder de amerikanske biotekaktier bliver det interessant at se konsekvenserne af regeringsskiftet med Joe Biden administrationen ved roret. Demokraterne har slået til lyd for ændringer i det amerikanske sundhedssystem. Det gælder bl.a. en styrkelse af den offentlige sundhedsdækning Medicare, hvor ønsket er en udvidet sundhedsdækning af befolkningen.
De relativt høje amerikanske medicinpriser har længe været cause célèbre i amerikansk politik, hvor medicinalindustrien har stået for skud. Joe Biden har derfor luftet tanker om at presse medicinpriserne via et referenceprissystem.
Medicinalindustrien står imidlertid politisk stærkere end længe set pga. succesen med den uhørt hurtige udvikling af flere coronavacciner med tilsyneladende overraskende høj effektivitet. Uden vaccinerne ville covid-19 pandemiens økonomiske og sundhedsmæssige konsekvenser på sigt blive langt alvorligere. Joe Biden har efter mere end 40 år i amerikansk politik et godt kendskab til det amerikanske sundhedssystem og anerkender formentlig lægemiddelindustriens betydning for den amerikanske økonomi.
Af hensyn til medicinalindustriens rammevilkår vil Biden administrationen nok ikke forringe vilkårene for biotekselskabernes forretningsdrift væsentligt. At der gennemføres ændringer i det amerikanske sundhedssystem under den kommende valgperiode, er dog meget sandsynligt, efter at Demokraterne vandt Georgias to vigtige senatspladser. Det bliver dog ikke ligetil i et så decentraliseret og komplekst sundhedssystem som det amerikanske, men alene planerne om ændringer kan selvsagt skabe dønninger på aktiemarkedet.
Større vægt på Tier 2 i VRAA porteføljen
VRAA porteføljen på 20 aktier er i januar blevet justeret til en større vægt af Tier 2 segmentet mod en mindre vægtning af Tier 1. Selvom porteføljen dermed drejes over mod lidt større risiko og et større afkastpotentiale, har porteføljen stadig en relativ lav risiko med en base af solide biopharma-selskaber som bl.a. Amgen, Vertex og Regeneron.
Kræftselskabet Deciphera (Tier 2) er optaget i porteføljen pga. lovende udsigter for Quilock (ripretinib) mod tarmkræft med stærke kliniske data og forventning om data på 2. linje behandling i 2. halvår 2021.
Intra-Cellular (Tier 2) er også inkluderet, idet lanceringen af Caplyta (lumateperone) mod skizofreni lover godt for salget og med mulighed for yderligere godkendelse af lumateperone mod bipolar depression (fase 3) og adfærdskorrektion hos demente (fase 3). Lumateperone er derfor en potentiel blockbuster.
Lars Hatholt
.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.