Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Life Science

Fornyet pres på biotek-sektoren

Steen Albrechtsen

fredag 07. maj 2021 kl. 11:49

Det kan være lidt svært at se i tabellen, men der er fornyet pres på biotek-sektoren. I Norden er indeksene betydeligt mindre biotek-tunge end Nasdaq Biotech, og den store overvægt af egentlige tunge pharmaselskaber er med til at holde indeksene i positivt terræn. Til gengæld faldt det europæiske Next Biotech, og Nasdaq Biotech indeks faldt med 2,1 henholdsvis 3,9%, og begge indeks er nu i negativt terræn for året.

Nasdaq Biotech holder sig stadig indenfor de seneste par ugers handelsinterval, men det er tydeligt på grafen, at vi nu igen er ved at være helt nede omkring bunden ved indeks 4.600. I USA synes sektoren stadig at være presset af bl.a. Bidens skatteforslag, ligesom der igen rasles med sablen i forhold til regulering af medicinpriserne, og allersenest er et forslag om at ophæve patentbeskyttelsen på coronavaccinerne blevet bragt til torvs. Sidstnævnte vil naturligvis kunne påvirke indtjeningen betydeligt for vaccineproducenterne, ligesom den kommercielle attraktivitet af nye vaccineprojekter også kan falde betydeligt. På 2 dage faldt Moderna eksempelvis med henved 20 %. Selskabet præsenterede i øvrigt data i går onsdag, som viste, at en særlig booster-dosis ser ud til at være effektiv mod de nye og mest fremtrædende varianter/mutationer af corona.

Kursgrafen indikerer, at Nordic Health Care Index kortvarigt brød ud af det seneste handelsinterval og satte en ny kurstop på 4.696 i går onsdag. Allerede torsdag er indekset dog tilbage i det hidtidige handelsinterval med en kurs mellem 4.500 og 4.600. Alle nordiske indeks ligger nu oppe med omkring 10% med undtagelse af det norske, som er steget 14,7%.
Efter en stigning på hele 10% er det nu det bedst performende nordiske indeks i år. Her hører det dog med til historien, at indekset sidste gang faldt 4,8%, så der er også et element af timing og skæringsdage, når man ser på afkastet på 14-dages basis, som vi jo gør her i tabellen.
Top-10
En god bidragsyder til stigningen i Norge finder vi på Top-10 listen, hvor sidste års suveræne kursraket, ArcticZymes, med en stigning på 51,6% de seneste 14 dage nu igen markerer sig positivt på 2. pladsen.
En suveræn top-1’er denne gang er dog det mindre svenske selskab Doxa, som er flerdoblet efter meddelelsen om, at man vil supplere sin dental-virksomhed med et ejendomsben. Dentalvirksomheden omsatte for 4 mio. SEK i 1. kvartal, så det er en lille virksomhed.
Det er vigtigt at få med til historien, at det nye ejendomsben finansieres via en rettet emission og en fortegningsemission med et samlet provenu på 200 mio. SEK. Emissionerne gennemføres i juni måned til kurs 2 SEK, og antallet af aktier bliver derfor omtrentlig 4-doblet fra 56 mio. til 200 mio. stk. Den aktuelle kurs er nu 9,2 SEK, og der må derfor ventes et kraftigt kursfald, når de mange nye aktier kommer på markedet til sommer. Lige nu ligner det altså mest af alt en meget spekulativ stigning.

På top-10 er det også værd at notere 3. pladsen, hvor Virogates fortsatte sin corona-relaterede stigning og kunne lægge 45% til kursen, som nåede 238 DKK. Stigningen kom, efter at svenske SOBI fremlagde data, hvor deres lægemiddel Kineret® (anakinra) ser ud til at være effektiv mod corona. I forsøget har man benyttet Virogates’ suPAR-test til at udvælge de patienter (med suPAR over 6 ng/ml), der kan få gavn af Kineret, da det kan være farligt for mange patienter. Vi vurderer ikke, at der er nogen direkte og nævneværdig finansiel gevinst for Virogates ved at Kineret evt. kan blive en behandling mod covid-19, men det er klart, at det kan hjælpe med at udbrede kendskabet til testen og dermed på sigt få den hurtigere ind i rutinediagnostikken. SOBI starter nu en dialog med EMA mhp. en mulig godkendelse. Virogates har nu en markedsværdi på 6-700 mio. SEK, og det ville være overraskende, hvis ikke selskabet benyttede lejligheden til at hente ny kapital og polstre sig yderligere. Kassebeholdningen er ikke voldsomt stor, og et kapitalindskud vil givetvis skabe mere ro og give mulighed for en mere offensiv tilgang til kommercialiseringen af suPAR-testen.

Bund-10
På bund-10 finder vi Isofol Medical, som fremlagde planer for en fortegningsemission på 400 mio. SEK, hvilket som det ofte er tilfældet kostede et massivt kursfald. Tegningskursen er ikke fastlagt endnu, men det må forventes at ske i forbindelse med vedtagelsen på en generalforsamling d. 14. maj. Selskabet har i dag en markedsværdi på ca. 1 mia. SEK efter faldet til kurs 12 SEK, og det er ikke utænkeligt, at tegningskursen bliver med en pæn rabat.

Steen Albrechtsen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Life Science

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank