Der er fortsat fremgang for modelporteføljen, som denne gang gør det bedre end begge referenceindeks. Afkastet kommer denne gang primært fra stigninger i to af porteføljens tunge positioner og en 50 % fremgang til en af de mindre positioner.
Fremgangen kom i hus via en solid stigning til Zealand Pharma og Camurus, der begge vægter tungt i porteføljen.
Zealands aktie fik ny næring til fedmehistorien fra sin R&D-dag tidligere på ugen. En kapitalmarkedsdag, der havde fokus på selskabets fedmeprojekter, og det var ikke overraskende noget, der faldt i god jord hos investorerne. Aktien nød sandsynligvis også godt af, at den schweiziske pharmagigant Roche meldte sig på fedmemarkedet med et næsten 20 mia. DKK opkøb af det unoterede selskab Carmot, som har et dansk islæt i form af CEO og medstifter Stig Hansen. Vil andre større pharmaselskaber hurtigere ind på fedmemarkedet, kunne Zealand være en oplagt vej ind qua sine 4 fedmeprojekter.
Camurus fortsatte sin stigning med en fremgang på 7,8 %, og vi henviser her til denne analyse. Den indikerer også, at aktiekursen måske lige nu er en anelse anstrengt. Det står dog også klart, at aktien sagtens – og relativt hurtigt – kan vokse sig ind i sin værdiansættelse, og at der altså med tiden er rum til betydeligt mere. På lidt kortere sigt er det formentlig US-salget, der vil styre aktien. Vi overvejer pt. om der skal tages lidt profit i aktien efter den imponerende næsten 4-dobling siden indkøbet.
I modsat retning trak et mindre fald til regn skabsaktuelle Elekta, og en fortsat nedtur til Lundbeck, som også hører til porteføljens største positioner. Vi kigger nærmere på Elektas regnskab i næste udgave af ØU Life Science.
Den afgørende faktor for porteføljens fremgang var også et godt bidrag fra et af de mere spekulative indslag, som vi muligvis kom lidt for tidligt ind i. Efter 6 måneders venten kan vi dog nu begynde at se, hvad der for os ligner en (forventet) spekulativ stigning i Alligator Bioscience, som i øvrigt gjorde et fint indtryk på ØU Life Science Investor Konferencen for 14 dage siden. Det er sandsynligvis udsigten til de potentielt meget lukrative fase 2 data, der kommer i starten af det nye år i bugspytkirtelkræft, som nu begynder at lokke spekulanter til. Aktien steg med 51 % og vægter nu ca. 5 %. Vi kan sagtens se en stigning på yderligere 50 % over de næste par uger. Vi så også en pæn fremgang til Bavarian Nordic på små 13,1 %, men vi lægger ikke så meget i den stigning. Det er en ret volatil aktie for tiden, og vi bemærker, at både CEO og CFO netop har udnyttet en stor klump aktieoptioner på kurs 142 for straks derefter at sælge alle de tegnede aktier med en relativt beskeden gevinst på 25 kr. per aktie. I vores øjne er det ikke et voldsomt godt og tillidsvækkende tegn. Endelig så vi et fald til Hansa Biopharma ovenpå meddelelsen om en restrukturering og omkostningsreduktion. I vores øjne batter en reduktion på 20-25 % i arbejdsstyrken og en medfølgende omkostningsbesparelse på 75-85 mio. SEK årligt ikke noget. Det er for lidt, når man opererer med en omkostningsbase, der er op mod 10 gange så høj. Mad andre ord giver det ikke nok luft i budgettet til, at endnu en truende kapitaludvidelse på sigt kan afværges eller skubbes i baggrunden. Eneste redning til Hansa lige nu er en klar bedring af indtægtssiden, og selvom der er mange muligheder, er det lidt svært at se, hvilken der er mest oplagt lige nu.
Ellers var det småt med nyheder og dermed også småt med kursudsvingene, hvilket tabellen også viser. Kun Immunovia leverede et stort udsving uden nyheder, men det er ikke overraskende med den aktie, som er blevet meget spekulativ.
Vi forventer at gennemføre et par handler inden årets udgang, så vi får rokeret lidt rundt i porteføljen, og den får lidt nyt blod.
Steen Albrechtsen
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.