Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Life Science

Godt nytår til alle læsere – nu kan det næsten kun gå fremad

Steen Albrechtsen

mandag 16. januar 2023 kl. 17:25

Det kan til dels virke underligt at bruge samme overskrift som sidste år, men fornemmelsen, vi sidder med, er, at det næsten kun kan gå fremad i 2023 for biotek efter 2 nærmest katastrofale år. Det betyder dog næppe, at 2023 bliver et stort jubelår som helhed, for der vil efter vores vurdering i den grad blive tale om et udskilningsløb.

Først og fremmest vil jeg dog på hele ØU Life Sciences vegne benytte lejligheden til at ønske alle læsere et godt nytår og samtidig takke for opbakningen i det forgangne og for Life Science generelt endnu et overvejende trist aktieår 2022, selvom vi da nok mener at have sporet en vending de sidste par måneder. Der er plads til forbedringer i kursudviklingen på markedet og i modelporteføljen, som har haltet gennem det meste af året. Det er 2. skuffende år i træk, og det er stadig en ringe trøst at se tilbage på de flotte resultater (+33,4 % i 2020, +50,1 % i 2019 og +25,3 % i det meget svære 2018). Selvom mange af de store benchmark-indeks ikke helt illustrerer dette, så har størstedelen af udviklingsselskaberne haft det ganske svært i 2022 – og 2023 ser bestemt ikke nemmere ud for de selskaber, der SKAL hente mere kapital for at klare sig igennem vigtige milepæle i 2024 og 2025.

2023: Kapital, kapital, kapital
I 2022 har fortegningsemissioner (nærmest uanset størrelsen) været det rene gift for de eksisterende aktionærer. Omkostningerne har været høje og kursudviklingen katastrofal. Det, venter vi også, vil være tilfældet i 2023, omend vi også forventer, at sektoren som helhed er på vej tilbage i investorernes søgelys. Det vil givetvis gøre lidt mere risikovillig kapital tilgængelig. I modsat retning trækker de stigende renter og ikke mindst det faktum, at kapitalrejsning i praksis slet ikke har været muligt for en del selskaber i 2022, hvilket naturligvis kun øger presset yderligere. Så snart der er en lille åbning i markedet, vil vi givetvis se mange selskaber hive kapitalrejsningsplanerne frem fra 2022-skuffen.

Det vil skabe en række oplagte købsmuligheder for nye investorer, mens det nok fortsat vil blive en halvdyr omgang for de eksisterende investorer. Et sådan scenarie kan også betyde, at flere selskaber vælger andre veje, herunder salg og partnerskaber som næsten uanset vilkår kan være bedre alternativer for de eksisterende aktionærer alt taget i betragtning.

Det bliver et næsten uhyggeligt spændende 2023 for mange selskaber, der endnu ikke har kommercielle produkter, og der vil være en del livremme, der skal strammes ind, og projektpipelines, der skal prioriteres hårdt, hvis man skal kunne præsentere en attraktiv investeringscase, der kan tiltrække kapital og nye investorer og sikre ny, længere runway. Kapitaladgangen og den kommercielle udrulning er områder, vi her på redaktionen vil kigge særligt efter i det nye år.

Uafhængighed
Som en af de få (og måske eneste) uafhængige og selvstændige analysehuse i Norden, er vi helt afhængige af jer læseres opbakning. Det sætter vi stor pris på i en tid, hvor der er stor kamp om investorernes opmærksomhed. Derfor skal der lyde en stor tak herfra til alle vore læsere og abonnenter. ”Købe-analyserne” (commissioned research) er stadig alle steder og er nærmest dominerende, så snart vi kommer udenfor de helt store likvide aktier. I vores øjne øger det behovet for en selvstændig og uafhængig aktør, der fra et objektivt udgangspunkt forhåbentlig kan komme lidt bedre rundt om alle aspekter af et givent selskab. Især de mindre positive af slagsen.

I forlængelse heraf vil vi i det nye år fortsætte med at holde fokus på at have en god, troværdig og ikke mindst læseværdig Life Science publikation båret af en dygtig og erfaren analytikergruppe. Det kræver flere ressourcer, og jeg behøver næsten ikke at nævne, at vi altid er på udkig efter at udvide vor analytikergruppe, så vi kan brede vores dækning mere ud. Min opfordring er hermed givet til alle, som interesserer sig for biotek, medtech, pharma og alt derimellem og har en analytiker i maven eller som kender én, der kender én, om at skrive på [email protected].

Nytårsudgave
Ligesom sidste år markerer vi årsskiftet med en moderat anderledes udgave af årets 2 første udgaver af ØU Life Science. I år sætter vi bl.a. fokus på et par danske selskaber, der er noteret i USA og derfor som udgangspunkt normalt ikke får særlig meget opmærksomhed herhjemme.

Der er også plads til lidt mere generelle nytårsbetragtninger, som er mere frie og et forsøg på at perspektivere udviklingen i vort hjemlige nordiske dækningsunivers og trække på lidt af den viden og de emner, som vores dygtige og erfarne analytikergruppe også begraver sig i til daglig.

I denne udgave kigger Lars Hatholt igen på udviklingen i amerikansk biotek og giver også et lille indblik i sit eget amerikanske biotech-univers i VRAA-porteføljen, der i 2022 leverede et flot resultat. Med i denne udgave er også en opdatering af tabellerne og modelporteføljen per ultimo 2022. Der vil i løbet af 2023 blive plads til nye periodiske indslag i ØU Life Science, som forhåbentlig vil øge læseoplevelsen og udbyttet. Vi er derudover altid glade for nye perspektiver på indholdssiden, så tøv endelig ikke med at sende idéer til os på [email protected].

Investorkonferencer
Det lykkedes at gennemføre flere Life Science investorkonferencer i 2022 med deltagelse af mange selskaber indenfor en række forskellige sygdomsområder og på en række forskellige udviklingstrin. Det var en glæde altid at kunne byde velkommen til et erfarent og spørgelystent publikum, som er med til at sikre et fornuftigt udbytte til tilhørerne ved hver eneste konference.

Husk, at du via vores hjemmeside (www.ugebrev.dk) altid kan gense præsentationerne fra tidligere konferencer. I løbet af 2023 bliver der lavet et særligt konferenceområde på hjemmesiden med links til alle videoer, slides, referater, mv. For 2023 er der datolagt 7 konferencer:
• 22. februar
• 29. marts
• 19. april
• 31. maj
• 29. september
• 25. oktober
• 22. november

Udover at møde selskaberne og deres ledelser er konferencerne også et glimrende sted at møde andre investorer og måske opstøve et nyt aktietip hos andre investorer, ligesom der også altid er mulighed for at tale aktier med ØU Life Sciences analytikere og redaktion.

Konferencerne varetages af Svend Schat-Holm, som også besvarer alle spørgsmål desangående på [email protected], uanset om du er tilhører eller som selskab har et ønske om at præsentere.

Ris og ros
Sluttelig vil jeg minde om, at [email protected] altid er åben for nye forslag, kommentarer og ris eller ros. Vi sætter stor pris på feedback fra jer læsere, som er gode til at se det, vi ikke altid selv ser.

Velkommen til et forhåbentligt kursmæssigt bedre 2023. og endnu engang ønskes alle et rigtig godt nytår.

Steen Albrechtsen, redaktør

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Life Science

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank