Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Life Science

Helt uændret modelportefølje

Steen Albrechtsen

mandag 21. november 2022 kl. 15:00

Stort udløb af aktietilbagekøbsprogrammer i januar

Modelporteføljen 01

Det har været en stille uge, og ændringen i modelporteføljen er næsten for lille til at blive målt. Vi har ikke handlet siden sidst, men er klar til at gøre flere indhug i kontantandelen på ca. 25 %.

Både for Modelporteføljen og for de to referenceindeks har den seneste tid været en dans på stedet. Afkastet år-til-dato er stort set uændret siden sidst, og status er fortsat, at Modelporteføljen er skuffende 25,7 % nede, mens det store Nordic Health Care Index er 5 % nede. Det brede indeks Nordic-40 er 12,8 % nede i år mod 15,1 % ved sidste opgørelse.

Selvom modelporteføljen med en fremgang på 2.000 DKK stort set er uændret siden sidst, så har der været rimelige udsving i flere af positionerne. Mest markant er naturligvis Ascelia Pharma, som med en stigning på 24 % siden sidst er det klart mest positive indslag i modelporteføljen. Stigningen er kommet efter regnskabet, der dog ikke indeholdt banebrydende nyt, som det ofte er tilfældet for biotekselskaber.

Vi kan også se en lidt højere volumen end normalt i aktien, så det mest oplagte bud er sandsynligvis, at investorerne nu er ved at positionere sig forud for de vigtige fase 3 data i 1. kvartal 2023. Akkurat, som vi også selv valgte at gøre her i modelporteføljen, hvor vi fordoblede positionen d. 2. november, lige før stigningen satte ind.

Aktien vægter nu 6 %, og stigningen er langt fra så høj, så vi overvejer at reducere igen. Vi har tålmodighed, indtil fase 3 data fremlægges, eller kursen ligger markant højere.

Modelporteføljen 02

Modelporteføljen 03

En anden aktie i porteføljen, som har været overraskende volatil i perioden, er Zealand Pharma. Regnskabet gav anledning til et pænt fald helt nede omkring 170 DKK. Sidenhen har aktien været retur over 190 DKK og ligger aktuelt omkring 180 DKK. Samlet set er det en nedgang på 10 % siden sidst. Udsvingene til trods er den næste vigtige nyhed fortsat en partner-/licensaftale på flere af pipeline-projekterne, som vil forbedre dels økonomien, men også betrygge investorerne i, at forårets strategiskifte er undervejs. Naturligvis især på det vigtige glepaglutide indenfor korttarmssyndrom (SBS), hvor økonomien godt kan blive stor.

En anden aktie, som leverede en meget interessant nyhed, der gav anledning til en stor kursstigning, er IRRAS. Desværre var det en ganske kortvarig stigning, der ikke kunne holde hele dagen, og som tabellen viser, ligger aktien stort set uændret siden sidst i kurs 0,46 SEK. Dermed ses det slet ikke, at aktien på nyheden om det kommercielle partnerskab med giganten Medtronic faktisk steg til over 0,60 SEK fra morgenstunden under pæn omsætning.

En forklaring på, at stigningen ikke i første omgang kunne holde, er muligvis, at partnerskabet starter blødt op. Dvs. at Medtronic i første omgang i en pilotfase får ansvaret for udvalgte territorier i USA, hvor man får de eksklusive rettigheder til at promovere og sælge IRRAFLow. Herefter kan partnerskabet selvsagt udvikle sig i mange forskellige retninger. Givet den blide start og usikkerheden om, hvordan partnerskabet udvikler sig, har det heller ikke givet anledning til, at IRRAS lige nu ændrer på sine finansielle målsætninger på hverken kort eller langt sigt.

At IRRAS har kunnet tiltrække Medtronic som partner er i sig selv en stor bedrift og en god validering af selskabet og ikke mindst IRRAFLow-produktet efter en række svære år, hvor de kommercielle fremskridt har haltet.

Investorerne er – sikkert med historikken i baghovedet – endnu ikke klar til at lade tvivlen komme IRRAS til gode, og derfor kræver der yderligere tålmodighed af aktionærerne, førend vi kan se resultater i forretningen og ikke mindst på aktiekursen. Den solide initiale stigning indikerer dog en vis interesse for aktien, og at der givetvis bliver holdt med aktien grundet potentialet fra den nuværende værdiansættelse. Vi så også stor volatilitet under emissionen, og det vil ikke overraske os, hvis de kommende måneder også kan byde på større, eksplosive udsving. Vi er klar til at agere på dem, såfremt vi finder udsvingene interessante og overgjorte.

På regnskabsfronten så vi regnskaber fra Lundbeck og Bavarian Nordic, som ikke overraskede stort, men som omvendt heller ikke på nogen måde var en katastrofe. Særligt det sidste er vigtigt i disse tider, hvor sorgerne bliver taget på forskud.

Vi synes at kunne spore en svag positiv undertone i Lundbeck, men der er fortsat langt op til vores kursmål.

Bavarian Nordic har også gjort det pænt på det seneste, og med en stigning på 8 % præsterer den næstbedst siden sidst. Her ser vi fortsat med spænding frem mod de kommende fase 3 data fra covid-vaccinen lige såvel som udviklingen på abekoppefronten, hvor man sent torsdag har kunnet offentliggøre en rammeindkøbsaftale på fælleseuropæisk plan.

Camurus afleverede også regnskab, og trods en solid stigning blev det dagen efter takseret med et større kursfald, sandsynligvis foranlediget af ændrede anbefalinger. Vi hæfter os dog ved den fortsat fine vækst i produktsalget, og man er blevet profitable. Forude ligger vigtige kliniske data og sandsynligvis også en snarlig godkendelse i USA via partneren. Positionen ligger fortsat trygt i porteføljen, men det er klart, at den absolutte og relative outperformance igennem 2022 får os til konstant at evaluere, om aktien skal byttes ud.

Kontantandelen er fortsat på 25 %, og vi kigger stadig efter flere tilkøb. Efter den stærke start på måneden er flere af vores mulige købskandidater nu faldet lidt tilbage igen.

Vi kigger derudover uændret efter selskaber med et nært nyhedsflow og med en ikke-overhængende fare for kapitaludvidelse, for hver eneste uge byder på nyheder om kapitaludvidelser, som gør meget ondt på de eksisterende aktionærer. F.eks. har vi for nyligt set WNT Research hente et relativt beskedent beløb med en stor udvanding og rabat. Kapitaludvidelser er altså fortsat dyre for de eksisterende aktionærer, men naturligvis er det modsatte så gældende for de nye investorer, der således kan købe sig ind markant billigere – også selvom det muligvis vil kræve opkøb af tegningsretter også.

I den kommercielle ende af porteføljen er det nok især Hansa Biopharma, som er en købskandidat. En vægt på lige over 3 %, synes vi alt taget i betragtning, er for lidt.

Steen Albrechtsen

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Life Science

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank