Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Life Science

Hvad byder 2025 på for biotech-investorerne?

Lars Hatholt

onsdag 15. januar 2025 kl. 11:15

Hvad byder 2025 på for biotech-investorerne?

Erfaringerne med spådomme om aktiemarkedets udvikling viser, at de som oftest fejler. De store amerikanske bankers analytikere rammer stort set altid forkert, når det gælder prognoserne på S&P500. Der er ganske enkelt for mange ”moving parts” i spil. En prognose på Nasdaq Biotek giver selvsagt heller ikke meget mening, men vi kan påpege nogle faktorer, som får betydning for de amerikanske biotekaktiers udvikling i 2025.

Renten har stor betydning

Biotekaktier er generelt meget rentefølsomme. Spørgsmålet er, hvor meget FED funds renten sænkes i 2025. Biotekaktierne steg i starten af 2024 med udsigten til et faldende renteniveau, men efter 2024-rentesænkningerne er renten stadig markant højere end det usædvanligt lave renteniveau fra 2010 til 2022. Det er usandsynligt, at renten falder til det tidligere lave niveau, men fortsatte FED rentesænkninger vil især gavne de mindre biotekaktier. På det seneste er der imidlertid signaler fra FED, som tegner til en mindre lempelig pengepolitik fremover, end der tidligere var lagt op til. Årsagen er primært Trump-administrationens kommende inflationære politik indenfor udenrigshandel og immigration.

Pharmaselskabernes M&A-aktivitet løfter sig måske i 2025

M&A aktiviteten er en anden vigtig faktor for investorklimaet i biotek. Når pharmaselskaberne viser appetit på at købe ind i bioteksektoren, stiger aktiemarkedets biotek optimisme, og det tiltrækker også flere ”generalist-investorer”.

I 2024 var M&A aktiviteten på samme niveau som i 2023 med øget fokus på mindre transaktioner. Blandt de største transaktioner var Novo Fondens køb af Catalent (16,5 mia. USD), Bristol Myers Squibbs køb af Karuna Therapeutics (14 mia. USD) og AbbVies køb af Immunogen (10,1 mia. USD), som blev endeligt gennemført i 2024. Immunogen indgik i VRAA Biotek porteføljen i 2023.

Hvis M&A aktiviteten løfter sig fra det relativt moderate niveau i 2024, vil det givetvis inspirere investorerne til at købe ind i sektoren. Pharmaselskaberne har stadig behov for at styrke udviklingsporteføljerne og afværge patentudløbseffekter, og de har pengene til det.

Trump administrationen vil måske fokusere på medicinpriserne

Biotek- og Pharmaselskaberne har nydt godt af et attraktivt amerikansk medicinmarked med høje medicinpriser i mange år. Siden Hillary Clintons kampagne for at gennemtvinge lavere medicinpriser i 2015 dukker temaet om de høje medicinpriser fra tid til anden op til overfladen i amerikansk politik.

Spørgsmålet er, om den nye Trump-administration kommer med tiltag på området. Donald Trump har tidligere hæftet sig ved ”mellemmændene” (PBMs – Pharma Benefit Managers), som en ekstraomkostning i distributionen af lægemidlerne til patienterne. De største spillere med en samlet markedsandel på næsten 80 % i 2023 er CVS Health, Express Scripts, UnitedHealth Group. Der er tale om meget magtfulde selskaber, så en afskaffelse af PBM-leddet vil ikke være nogen let opgave og vil kræve mere omfattende ændringer i distributionssystemet. Evt. udmeldinger fra den nye regering om politiske tiltag for en reduktion af de amerikanske medicinpriser vil givetvis presse biotekaktierne.

Moderat IPO-aktivitet i 2024

IPO-aktiviteten er en temperaturmåler på markedets investeringslyst. Aktiviteten var moderat i 2024 og langt under de 111 biotek børsnoteringer, der sås i rekordåret 2021. Der var dog tegn på en stigende aktivitet i 2. halvår, hvor de tre selskaber Bicara Therapeutics, Zenas BioPharma, og MBX Biosciences samlet rejste over 700 mio. USD i september måned på samme dag. Det blev efterfulgt af børsnoteringen af Upstream Bio i oktober, som hentede hele 1,1 mia. USD, selvom selskabet er i den tidlige fase med fokus på immunologiske sygdomme. Men de fire selskabers negative kursperformance efter børsnoteringen har nok ikke stimuleret markedets mod på at investere i nye biotekselskaber på børsen. Alt i alt hentede biotekselskaberne 6,6 mia. USD i 2024.

Vi kan også henvise til ”Ugens Grafik” i ØU Life Science nr. 21/2024, som netop viste, at 10 ud af 18 IPO-selskaber på opgørelsestidspunktet havde leveret negativt afkast – og for manges vedkommende et stort et af slagsen.

Potentielle breaking news i R&D

Er der noget, som stimulerer appetitten på at købe biotekaktier, er det positive kliniske data. Og et enkelt selskabs succes kan få afsmittende effekt på andre biotekaktier indenfor det samme område med fedmehypen som det seneste eksempel.

Onkologien er det segment, hvor der er det største behov for mere effektive behandlingsmuligheder. Det gav genlyd i branchen, da Summit Therapeutics’ kinesiske partner annoncerede super stærke fase 3 data på iIvonescimab i ikke småcellet lungecancer (NSCLC). IIvonescimab kombinerer PD-1 hæmning med VEGF antagonisme. Summit Therapeutics aktien blev som et resultat flerdoblet i 2024, og virksomheden gennemfører nu et amerikansk fase 3 studie med henblik på FDA godkendelse. Hvis de kommende data matcher de kinesiske data, har iIvonescimab megablockbuster potentiale på niveau med Keytruda, som er det bedst sælgende lægemiddel.

Biologiske lægemidler baseret på nye bioteknologier er i fremgang. En række produkter er blevet lanceret baseret på bl.a. genterapi, antisense/siR-NA og celleterapi. Og på det seneste CRISPR/Cas9 geneditering med lancering af CRISPRs’ Casgevy i behandlingen af seglcelleanæmi og beta-talassæmi. Men trods de mange nye bioteknologiske produkter er salget ikke for alvor kommet op i gear, hvor salget af biologisk medicin fortsat domineres af antistoffer. De typisk høje priser på produkterne er formentlig en væsentlig årsag. Eksempelvis koster Lemeldy (autolog celleterapi) mod en sjælden CNS-sygdom 4,25 mil. USD for en enkelt dosis. En anden årsag er mangel på specialiserede klinikker til at håndtere den avancerede teknologi.

Nye produkter bl.a. på hjerte/kar-området er imidlertid på vej, som kan skabe større investorinteresse med en afsmittende positiv effekt på andre selskaber på området. Det gælder bl.a. Novartis’ forventede fase 3 data på antisense oligonucleotid (ASO) hjerte/kar produktet pelecarsen mod lipoprotein a (Lp(a)). Flere selskaber har stoffer i udvikling mod samme indikation, bl.a. Eli Lilly, Ionis og Amgen.

Også udsigten til godkendelsen af Alnylams Amvuttra (RNAi) mod hjertesygdommen ATTR-CM med PDUFA 23. marts kan få positiv afsmittende effekt på bioteksektoren. Bl.a. på Ionis med eplontersen antisense stoffet mod den samme indikation. På trods af 5 produkter på markedet, herunder Spinraza mod SMA, er Ionis endnu ikke med en omsætning på 1,8 mia. USD i 2023 et kommercielt power house. Eplontersen fase 3 data forventes dog først i 2026.

Beam Therapeutics forventer fase 1/2 in vivo data på EAM-302 i behandlingen af lunge og leversygdommen AATD (alpha-1 antitrypsin mangel) i 1. halvår 2025. Beams base editerings teknologi er et alternativ til CRISPR/Cas9 editering, og positive data kan skabe større interesse i markedet for den nye teknologi, som også bliver benyttet af bl.a. Verve Therapeutics. Verve-102 fase 2 stoffet mod forhøjet LDL kolesterol har et enormt potentiale formentlig på niveau med GLP-1 produkterne. Om det lykkes er imidlertid højst usikkert, da det ikke er lykkedes noget selskab at udvikle et in-vivo genterapiprodukt. Det skal vise sig, om det lykkes med CRISPR-Cas9 teknologien, hvor flere in vivo produkter er i udvikling.

Fedmehypen på aktiemarkedet har mistet pusten på det seneste, men bl.a. Novo Nordisk og Eli Lilly har flere data på vej med deres fedmeprodukter med fokus på andre indikationer end fedme. Hvis salget af fedmeprodukterne skal få et yderligere løft, kræver det, at de viser effekt indenfor andet end vægttab. Især forebyggelse af hjerte-/karsygdomme har kommercielt potentiale. GLP-1 agonisme har bl.a. vist effekt i forebyggelse af hjerte-/karsygdomme (Novo Nordisks semaglutide SELECT studie) og behandlingseffekt i leversygdommen MASH.

Viking Therapeutics kom ud med meget positive fase 2 MASH data på VK2809, som tegner til kunne blive et ”best in class” produkt. Også en mulig behandlingseffekt for Alzheimers undersøges af Novo Nordisk med semaglutide. Nye kombinationer af virkningsmekanismer er også i spil med Eli Lillys retatrutide triple agonist (GLP-1, GIP, GCGR) fedmeproduktet med forventet udmelding af data i 2026.

Hvor udviklingen indenfor CNS (centralnervesystemets sygdomme) lå stille i mange år, har området i de seneste år fået stigende bevågenhed i industrien. Ikke mindst, når det gælder Alzheimers med 143 lægemidler i udvikling og godkendelsen af Eisais og BioArctics amyloid-beta produkt Leqembi. Salget efter FDA-godkendelsen i 2023 har dog ikke imponeret. Flere selskaber, herunder bl.a. Denali og Novartis, kører Alzheimers studier, som virker på TREM2 receptoren. I slutningen af året forventes data fra Stoke Therapeutics’ antisense STK-001 fase 3 studie med FDA breakthrough status mod Dravet Syndrome. Endvidere kommer der data fra uniQures genterapi AMT-130 mod Huntingtons i år. Med et stort behov for ny medicin på CNS-området kan positive nyheder få positive afsmittende kurseffekter i CNS-segmentet.

Summa summarum er der mange faktorer, der spiller ind på det amerikanske biotekaktiemarked i 2025. Men det, der i det mindste taler for kursfremgang i det brede amerikanske biotech- aktiemarked, er den markante underperformance de seneste 5 år sammenlignet med S&P 500.

VRAA Biotek: Succesfuld strategi fastholdes

Fokus på modne biotekselskaber med klinisk evidens har været en succes i 10 år, og det vil fortsat være strategien fremover. De nye teknologier har potentiale til at transformere behandlingsmulighederne indenfor mange sygdomsområder. Investering i selskaber baseret på de nye biologiske platformsteknologier forventes gradvist stigende, men de fleste selskaber er stadig i en tidlig fase og kræver en langsigtet tilgang. Trods positive kliniske resultater er kommercialiseringsfasen som regel udfordrende for disse selskaber. De umodne biotekselskaber er særligt rentefølsomme, så FED’s pengepolitik får betydelig kurseffekt på disse.

Lars Hatholt

Hvad er VRAA Biotech

VRAA Biotech er en biotek aktieportefølje med altovervejende amerikanske biotekaktier. Porteføljen indeholder typisk 15-20 biotekaktier udvalgt fra et univers på ca. 250 selskaber med dokumenteret klinisk evidens, dvs. selskaber, som har mindst ét klinisk senfasestudie i gang og/eller et eller flere FDA godkendte lægemidler.

Porteføljen kombinerer stabiliserende large cap biotekselskaber med mindre selskaber med et stort kurstigningspotentiale. Selekteringskriterierne baserer sig på værdiansættelse, potentielle kurskatalysatorer, finansielle nøgletal, likvidt beredskab og risikovurdering. Eksponering på tidspunktet for udløsningen af forventede kritiske og meget kursfølsomme katalysatorer undgås generelt.

Følg Lars Hatholt på LinkedIn her

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Konsulent til intern økonomistyring og tværgående koncernopgaver i Fødevareministeriets departement
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Life Science

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank