Det er ingen hemmelighed, at hele Life Science industrien er i en konstant og rivende udvikling. Også i 2024 er der fart på, og analytiker Andrea Backlund ser her på de nyeste udviklingstendenser i sektoren, hvor 2024 kan blive året, hvor AI og andre teknologier træder meget tydeligere frem i sektoren.
Menneskets biologi er utrolig kompleks, men kunstig intelligens og maskinlæring kan hjælpe os med at forstå kompleksiteten og hjælpe mennesker til at leve længere og sundere. Brugen af disse nye teknologier i medicinalindustrien vil give os bedre, specialdesignede lægemidler, der er udviklet i et hurtigt tempo, og som gør os i stand til at give den rigtige medicin til den rigtige patient på det rigtige tidspunkt.
Mange sygdomme har i dag fortsat ingen kur. En årsag til dette er, at det er svært at udvikle ny medicin. At finde og udvikle et effektivt lægemiddel er en lang og meget dyr proces. Men ved hjælp af kunstig intelligens (Artificial Intelligence, AI) og maskinlæring behøver det ikke at være det. Præcisionsmedicin, digitale sundhedsprodukter og livsstilsprodukter, der integrerer machine learning og AI, repræsenterer nu en større fordel for life science-industriens produktporteføljer, end de gjorde for et par år siden. Hvis AI og machine learning integreres korrekt i forskningen, kan teknologierne revolutionere lægemiddeludviklingen og gøre det muligt for flere patienter at modtage de behandlinger, de har brug for.
Målet med at bruge AI og machine learning er at komme hurtigere fra at identificere genetikken bag forskellige sygdomme til at udvikle specialdesignet medicin, så der i fremtiden vil være mange flere behandlinger, der kan hjælpe patienter med at leve længere og sundere.
Om det i sidste ende også vil føre til billigere behandlinger, er nok det helt store spørgsmål på længere sigt, for det står klart, at stats- og sygekasserne ikke på sigt har råd til at dække markant flere sygdomme, hvis ikke priserne falder. Især ikke hvis vi skal tage hul på de over 90 % af sjældne sygdomme, som i dag ikke har en behandling, og hvor behandlingspriser potentielt kan lande på 1 mio. eller mere, hvis de blot skal følge priserne for andre sjældne sygdomme. Vi behøver blot at skæve til de mange beregninger om, hvad de nye fedmemediciner kan komme til at koste de offentlige kasser, hvis vi skal have en idé om, hvad de store udvidelser af patientgrupper, terapier, m.m. vil komme til at koste.
Industrien rykker tættere på sundhedsvæsenet
Pharma og Medtech-industrien udvikler sig nu også til at blive en integreret del af sundhedsvæsenet. Det betyder, at øget tilslutning og kommunikation skal styrkes af alle interessenter i kæden, fra indkøbere til leverandører af behandlinger og medicin.
Life Science-industrien oplever dermed dramatiske ændringer i, hvordan sundhedsydelser leveres, hvordan tempoet i lægemiddelforskningen udvikler sig, og hvordan ny teknologi gør det muligt for virksomheder at optimere driften.
For Pharma og Medtech-industrien er konstant forandring den eneste konstante tilstand. Forventningerne til medicinalindustrien er i dag hurtigere innovation, gennemsigtig prissætning af lægemidler og et ædlere formål end økonomisk gevinst. Fremtiden for Life Science-industrien vil sandsynligvis blive formet af teknologiske fremskridt, strategisk brug af kunstig intelligens og patientcentrerede forsyningskæder.
Ny teknologi ændrer vilkårene for industrien
Præcisionsmedicin ændrer gameplanen for life science-industrien gennem de store gennembrud, der er gjort inden for skræddersyede individualiserede behandlinger og unikke terapier udviklet fra patientens egne celler.
De vigtigste drivkræfter bag præcisionsmedicin er teknologier, der kombinerer genomik, proteomik og metabolisk diagnostik for at få et samlet billede af en patient. Det er dog ikke alle laboratorier, der har ressourcerne til at udføre dette arbejde, men industrien arbejder på at overvinde disse udfordringer ved at opbygge relationer med relevante virksomheder, testcentre og referencelaboratorier. Det globale marked for præcisionsmedicin nåede i 2023 95 mia. USD og forventes i 2027 at nå ca. 157 mia. USD.
Ydermere sker der en ændring i takt med, at de digitale værktøjers rolle i sundhedsvæsenet bliver mere og mere tydelige. De stigende omkostninger til pleje for enkeltpersoner betyder, at patienter nu tager en mere aktiv rolle i deres egen pleje og leder efter information online. Sundhedsudbydere har også i stigende grad brug for adgang til information og analyser for at forbedre patienternes kliniske resultater. Life science-industrien har brugt kunstig intelligens (AI) i forskning og udvikling og til beslutningsstøtte længe før den opmærksomhed, som teknologien har fået på det seneste. Brug af AI i forskning stimulerer opdagelse og innovation og muliggør hurtigere kontakt med patienter over hele verden før kliniske forsøg. Teknologien gør det også muligt at bringe terapier på markedet hurtigere og forkorte tiden til at opnå et investeringsafkast. I teorien bør det gøre terapier billigere. AI’s forventede påvirkning af den globale økonomi anslås at beløbe sig til 15 mia. USD i 2030, men på trods af, at mange virksomheder i Life Science-branchen anvender AI-teknologi, har det endnu ikke haft nogen større effekt på udviklingen i aktiekurserne. Selvom kunstig intelligens og maskinlæring er afgørende for væksten i medicinalindustrien, er teknologierne også forbundet med risici, der skal styres af både industri og regeringer. I september 2022 rapporterede FBI, at mere end 50 % af det medicinske udstyr på hospitaler har kritiske sårbarheder.
For AI-systemer, der udfører sikkerhedsfunktioner i medicinsk udstyr, udvikles der nu nye certificeringsprocedurer af EU, der skal godkendes til CE-mærkning. Disse omfatter f.eks. datahåndtering, journalføring, gennemsigtighed, nøjagtighed og sikkerhed.
Beredskab til en ukendt fremtid
Når vi går ind i 2024, står den globale Life Science-industri ved en skillevej, der står over for mange udfordringer, men også mange spændende muligheder. Ingen kan med sikkerhed spå om, hvad der vil ske i Life Science i løbet af året, men der er klare signaler til sektoren om den nødvendige forandring med hensyn til karakter, tempo og retning. Det er ekstremt vigtigt for Life Science-industrien at stræbe efter innovation ikke kun inden for R&D og produktudvikling, men på tværs af alle virksomhedens aktiviteter og at udforske nye forretningsmodeller, samarbejder og partnerskaber. I det kommende år vil effektivitet og automatisering være centrale for at maksimere begrænsede ressourcer. Vinderne vil være de selskaber, der formår at kombinere fornuftig økonomistyring med gennemtænkte strategiske investeringer. Kortsigtede besparelser må ikke komme før langsigtet tænkning og udvikling, men de fortsat svære vilkår for kapitalfremskaffelse vil givetvis også presse selskaberne til at prioritere hårdt i deres udviklingsprogrammer.
På et helt overordnet samfundsøkonomisk plan er det måske heller ikke dumt, at sektorens projekter og investeringer gås igennem med en tættekam, således at kun de bedste og mest værdifulde projekter får lov at overleve og komme videre i udviklingen.
Jo mere, Life Science-industrien forbereder sig på at tage fat på nye muligheder og udfordringer, jo bedre forberedt vil industrien være til 2024 og fremover.
Andrea Backlund
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.