Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Life Science

Lundbeck: De vigtige fase 3 data rykker tættere på

Steen Albrechtsen

tirsdag 24. maj 2022 kl. 11:40

Q1: Væksten tilbage i ellers underdrejede Lundbeck

Lundbeck leverede et regnskab for 1. kvartal, der gav lidt luft til de over de senere år hårdt prøvede aktionærer. Kerneforretningen vokser stadig fornuftigt samtidig med, at Pfizers opkøb af Biohaven tiltrækker opmærksomhed til migrænemarkedet, men også bringer en stor konkurrent tilbage. De vigtige fase 3 data i alzheimers er lige om hjørnet, og de kan få stor betydning for kursen.

Lundbecks kvartalsregnskab viste fortsat fremgang i selskabets kerneportefølje af lægemidler, hvor der er patentbeskyttelse 5-8 år endnu. Omsætningen nåede 2,7 mia. DKK i kvartalet, og det var en fremgang på 25 % i DKK og 18 % i lokal valuta i forhold til samme kvartal sidste år. Med til denne historie hører dog, at væksten fra 1. kvartal 2020 til 1. kvartal 2021 var 0, så det er næppe helt forkert at sige, at sammenligningstallet var lidt mildt. Vi kan også notere, at stigningen har været støt henover kvartalerne, og kerneporteføljen udgør nu 61 % af den samlede omsætning i Lundbeck.

Det sidste er interessant, fordi vi på den baggrund kan forudsætte, at kerneporteføljen snart bliver så stor og betydende, at den i højere grad slår igennem i tallene for hele Lundbeck. Dermed bliver væksten tydeligere, og det kan måske føre til, at Lundbeck med tiden bliver prissat i en anden kategori. Længere ude venter den næste runde patentudløb, og spørgsmålet bliver da, om man kan nå at opnå en bedre prissætning inden investorerne igen flytter fokus til patentudløb? Det kan kun tiden vise, men vi ser et pænt forløb for aktien frem mod i hvert fald 2024 – naturligvis afhængigt af hvilke initiativer man gør sig på opkøbssiden, når aktiesplittet i a- og b-aktier er gennemført.

Pfizer bliver ny konkurrent
Lanceringen af migrænemidlet Vyepta er stadig i sin vorden globalt, og salget blev løftet til 170 mio. DKK i 1. kvartal. Migrænemarkedet og hele konkurrencesituationen har fået lidt ekstra opmærksomhed efter Pfizers store opkøbstilbud på Biohaven, hvor især migræneplatformen (FDA-godkendte Rimegepant og det kommende håb Zagepant) er de store blockbusterhåb og omdrejningspunkter i opkøbet. Pfizer ser så godt et potentiale, at man vil fordoble salgsstyrken fra 500 til 1.000, og det er klart, at det vil ændre konkurrencedynamikken på migræne-markedet.

En væsentlig detalje er, at Pfizer i efteråret 2021 købte de globale rettigheder udenfor USA til de to nævnte lægemidler. Efterfølgende har man altså i løbet af ganske kort tid besluttet sig for at købe hele Biohaven (der bliver reelt set en lille pipeline tilbage, som flyttes til et nyt selskab med fortsat delejerskab for de eksisterende Biohave-aktionærer). En kommende SEC-filing vil afsløre lidt flere – og måske interessante – detaljer om, hvordan forhandlingsforløbet har været mellem Biohaven og Pfizer.

Købstilbuddet på Biohaven bringer i øvrigt Pfizer tilbage i hele CNS-området, som man ellers har forladt tidligere. Det er stadig alt for tidligt at sige noget om Vyeptas succes eller ej, men væksten er fortsat indenfor skiven – alt (inkl. pandemien) taget i betragtning.

Aktiesplit på vej
Lundbeck-aktionærerne skal i øvrigt være opmærksomme på, at det meget omtalte aktiesplit og udstedelse af A-aktier er ved at nærme sig. Der er nu indkaldt til en ekstraordinær generalforsamling d. 8. juni, hvor forslaget skal vedtages. Det må bestemt antages at være en formalitet, når LundbeckFonden sidder på 69 % af stemmerne og aktiekapitalen i Lundbeck. Ombytningen eller udspaltningen i både A og B-aktier ændrer på kort sigt ikke noget, da samtlige aktionærer blot får byttet deres eksisterende aktier til både A- og B-aktier. Det er først på længere sigt, at der kan forventes en mere betydende ændring, idet fonden gerne vil øge sin andel af a-aktier for, at en fremtidig emission af b-aktier til at finansiere større opkøb bliver mulig, uden at fonden mister sin indflydelse.

Fase 3 data er nu 1-2 måneder væk
Den allervigtigste event på kort sigt for Lundbeck er dog de forestående phase 3 data i alzheimers agitation. Dvs. de aggressive tendenser og voldsomme temperament og udbrud, som patienter med alzheimers kan opleve. Det optræder hos omkring 50 % af demens-patienterne, og der er i dag ikke særligt gode behandlingsmuligheder. Over 30 % af patienterne får således udskrevet off-label antipsykotisk medicin, og mange af disse medikamenter er bedøvende.

Det igangværende studie har en studiearm med en dosis på op til 3 mg per patient, hvilket er højere end de to tidligere fase 3 studier, som statistisk fejlede. Her var den maksimale dosis 2 mg, og det er derfor rimeligt at antage, at der bestemt er sandsynlighed for en bedre effekt denne gang, som også er statistisk signifikant. Om bivirkningerne så også stiger vil vise sig, men her skal man huske på, at brexpiprazole (Rexulti) allerede er lanceret (primært i USA) og nærmer sig et salg på 1 mia. DKK i kvartalet. Der er altså med andre ord rigtigt mange patienter, der er på Rexulti allerede, og det giver en vis sikkerhed om bivirkningsprofilen.

Datatidspunktet for fase 3 studiet er kun angivet som ”mid-2022”, så det vil sandsynligvis betyde juni/ juli. Tidligere har der været indikationer på slut 2. kvartal 2022, men vi tør ikke med baggrund i evt. covid-forsinkelser direkte antage, at data først kommer i juli. Derfor er data måske kun 3-5 uger væk, og det skal man som aktionær være opmærksom på.

Begyndende styrke i aktien?
Selvom man nemt kan sige, at alt er relativt i disse tider, så har Lundbeck-aktien på det seneste vist lidt styrke. Ikke mindst i forhold til det generelle marked, men det ville dog også være vores forventning, at en pharma-aktie generelt vil klare sig bedre, når markederne bliver urolige, og der skabes usikkerhed om både inflation og den økonomiske vækst.

Aktien synes at have svært ved at falde under 150 DKK. Omvendt er den heller ikke steget meget, men har dog på seneste set ud til at være moderat stigende, og i disse markeder må det anses som et tegn på begyndende styrke. Vi justerede sidst vort kursmål til 225 DKK, og det ændrer vi ikke på nu.

Vi ser stadig, at aktien har en forventningsbaseret stigning til gode forud for sommerens fase 3 data. Kommer den ikke, synes det udfra en risk/ reward synsvinkel at være attraktivt at holde aktien henover dataudlæsning.

Ser vi en solid stigning henover de næste par uger, bør man måske overveje positionens størrelse. Det agter vi i hvert fald at gøre i Life Science Modelporteføljen, hvor aktien fortsat ligger. Der bliver naturligvis udsendt handelsmail/-sms, såfremt vi agerer.

Steen Albrechtsen

Kurs på anbefalingstidspunkt: 165 DKK

Kursmål: 225 DKK

Analysedato: 18. maj 2022

Steen Albrechtsen og/eller dennes nærtstående ejer aktier Lundbeck. Aktien ligger som nævnt også i Life Science Modelporteføljen.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Udløber snart
Finance Manager
Region Nordjylland
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Life Science

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank