Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Life Science

2 aktier Solgt med gevinst på 115,6% og 42,5%

Steen Albrechtsen

fredag 14. august 2020 kl. 17:18

 

Efter en relativ rolig sommer, har vi i denne uge været særdeles aktive i porteføljen. I hvert fald i et historisk lys, da vi eksekverede hele 2 handler. Porteføljen ligger ligesom i sidste udgave før sommeren med et afkast, der år-til-dato er bedre end det brede Nordic-40 indeks, men lidt dårligere end Nordic Health Care Indekset.

Vi valgte i denne uge at sælge 2 positioner i porteføljen. Nemlig Saniona og Infant Bacterial Therapeutics som begge nu er helt ude af porteføljen. Det er ikke nødvendigvis for evigt, da vi især for sidstnævnte forventer at få den tilbage i porteføljen. Derudover spiller det naturligvis også ind, at de mere overordnede aktiemarkeder fortsat kan siges at balancere lidt på en knivsæg ift. en reaktion på det stigende smitteniveau lokalt og globalt.

Derfor er vi tilfreds med at øge kontantandelen med salget af de 2 positioner. Modelporteføljen har nu en kontantbeholdning på 420.000 DKK, hvilket modsvarer 31,8% af den samlede formue. Investeringsgraden i tabellen ovenfor dækker over kontantandelen i forhold til den samlede investerbare kapital, dvs. startkapitalen på 500.000 DKK og de realiserede gevinster på totalt 553.977 DKK. Det er et nøgletal vi forventer at udfase snarest, samtidig med at vi laver lidt mere om i selve oversigtstabellen.

Det opmærksomme øje vil måske notere, at vi denne har udeladt kolonnen med antallet af aktier for den enkelte position og i stedet erstattet det med en oversigt over de enkelte positioners vægt i porteføljen. Det er i vores øjne et mere anvendeligt nøgletal, da vi også sigter efter en hvis spredning, og samtidig har en politik om at positioner på købstidspunkter kun må vægte op til ca. 10%. Derudover vil vi søge at reducere vægten, når vi kommer for tæt på 20%.

Som vi efterhånden har været inde på en del gange i disse spalter, er det fortsat Zealand Pharma som virker efter et opportunt tidspunkt at reducere i. Det mener vi endnu ikke at have fundet, og 15,5% er ikke noget der skræmmer os endnu eller i vores øjne kan betragtes som hasarderet.

Vi solgte tirsdag Infant Bacterial Therapeutics (IBT). Der gælder nemlig det for IBT, at aktien er kommet ganske flot op i kurs. Det til trods for, at vi stadig venter at se en forsinkelse i deres vigtige Fase 3 studie. Vi har tidligere behandlet dette emne i ØU Life Science – mere præcist i den sidste udgave før sommeren (12/2020).

Vi forventer at se en tydeligere kommunikation fra selskabet om den mulige forsinkelse, og da aktien samtidig er kommet flot op siden vores første delsalg, besluttede vi ud fra et mere spekulativt synspunkt at sælge den resterende halvdel. Positionen var indkøbt ad 2 omgange og denne sidste position solgte vi til 142 med en gevinst på 42,5% i forhold vor gennemsnitlige anskaffelseskurs på 104 SEK. En ganske solid fortjeneste trods alt.

Vi startede ugen med at sælge Saniona ovenpå den for selskabet store nyhed om en kæmpe kapitalrejsning. Sanionas sommer har egentlig været ganske begivenhedsløs, men det ændrede sig betydeligt, da selskabet offentliggjorde en voldsom stor emission på hele 567 mio. SEK.

Det modsvarer umiddelbart ”kun” ½ af aktiekapitalen, da aktien har haft et pænt forløb over de seneste måneder og nåede op i underkanten af 40 SEK i starten af august. Den negative overraskelse er imidlertid, at emissionen gennemføres med en eksorbitant rabat på omkring 50%, idet tegningskursen er lave 18,50 SEK. Det er en voldsom stor rabat, når de eksisterende aktionærer bliver ladt udenfor og ikke får lov til at tegne på favørkursen, selvom selskabet argumenterer for, at det er stærke aktionærer der er indtrådt, og at man samtidig sigter efter en amerikanske børsnotering næste år.

Der har ikke været tvivl om, at Saniona skulle rejse mere kapital, hvis ambitionen om at skabe et biopharmaselskab indenfor sjældne sygdomme skulle indfries, og som sådan er det flot at rejse et beløb af den størrelse i Skandinavien, som sikrer flere års drift.

Vi valgte dog i modelporteføljen at stille os på sidelinjen et stykke tid for at se udviklingen an. Vi har svært ved at se, at en så markant rabat ikke skulle lægge et pres på kursen, og da aktien kun var ganske moderat nede, besluttede vi derfor at sælge positionen på kurs 36 SEK efter omkring 1 års ejerskab.

Vi initierede positionen i august sidste år med 4.000 stk. på kurs 17,50 SEK i kølvandet på emissionen sidste sommer, og vi modtog sidenhen også 3 forskellige tegningsoptioner, som kompensation i forbindelse med emissionen i starten af 2020. Det var i forholdet 29:1 og modelporteføljen fik således 137 stk. TO1, TO2 og TO3.

TO1 udnyttede vi i maj måned (på kurs 25 SEK), hvilket også forklarer, hvorfor modelporteføljens position sluttede på 4.137 stk. i stedet for de oprindelige 4.000 stk. Porteføljen realiserede også tegningsoptionerne TO2 og TO3 på kurs 9,60 SEK henholdsvis 16,50 SEK, hvilket gav et ekstra provenu på ca. 3.500 SEK i alt. som er indregnet i kurserne i tabellen ovenfor. Den samlede gevinst blev på 115,6%, hvilket bestemt er tilfredsstillende efter ca. 1 års ejerskab.

Nævneværdige porteføljenyheder
Blandt de resterende aktier i porteføljen er der ikke så meget at berette for sommeren udover følgende:

Immunovia er steget en smule og ligger aktuelt omkring 160 SEK. Størstedelen af stigningen kom i kølvandet på nyheden om god fremdrift i lungekræft-studierne, og øger sandsynligheden for at man med succes kan udvikle en lungekræft-test. Det store fokus nu er på lanceringen af testen mod bugspytkirtelkræft, som efter lidt forsinkelse forventes i september måned. Aktien er aktuelt ikke nogen stor position, og vi overvejer om den skal øges mere spekulativt forud for lanceringen og det forventelige nyhedsflow deromkring. Som det ses vægter den aktuelt kun omkring 6,5%.

Calliditas nåede primo juni at gennemføre sin dobbeltnotering i USA med et provenu på 96,9 mio. USD efter delvis udnyttelse af overtildelingsretten. Efter lidt startvanskeligheder i juni måned i USA, hvor den kun lige holdt sig omkring noteringskursen på 19,50 per ADS (modsvarende 2 aktier på Nasdaq OMX Stockholm á 89,7 SEK), blev juli noget bedre, og aktien var helt oppe omkring 25 USD. Aktuelt ligger den omkring 23 USD modsvarende en kurs i svensk regning på 104 SEK. Den svage USD har påvirket kursen med omkring 1 USD i perioden. Aktien ligger i Stockholm fortsat omkring 10% under topniveauet fra starten af året, men vi ser med fortrøstning frem mod de afgørende phase 3-resultater fra 1. del af studiet med Nefecon, der forventes i 4. kvartal. I samme kvartal ventes det også, at indrulleringen til 2. del af studiet er afsluttet.

Ser man bort fra de første 5 handelsdage efter noteringen i USA har den gennemsnitlige volumen i USA ligget på ca. 17.000 stk. ADS (ca. 34.000 aktier), mens det tilsvarende tal for Stockholm er 66.000 aktier. Det er altså fortsat den svenske notering der er toneangivende.

For Orphazyme har det være et en sommer med 2 væsentlige nyheder. For det første så vi at de længe ventede studiedata i Gauchers Fase 2 ikke faldt 100% heldigt ud. Ligesom med de oprindelige NPC-data var det lidt mudret, da det primære endpoint ikke viste statistisk signifikans. Data gav anledning til moderate fald i aktien, men ikke noget der afskrækker. De kliniske data var gode nok til at Orphazyme vil arbejde videre med et pivotalt studie og vi afventer nu en udmelding senere på året om vejen fremadrettet, når resultaterne er diskuteret med lægelige og regulatoriske eksperter samt myndighederne.

Den anden store nyhed fra Orphazyme var udmelding den 1. juli om, at man overvejer en notering i USA. Det er interessant og kan på sigt løfte værdiansættelsen markant for selskabet. An evt. notering vil sandsynligvis komme med en emission også og det lægger nok på kort sigt en dæmper på kursen. Vi fastholder uændret positionen.

Det har været en meget stille sommer for Cantargia-aktien, der har holdt sig i et meget snævert bånd mellem 22 og 24 SEK. Der har været stille på nyhedsfronten, og det er kun blevet til meddelelser om 2 nyansættelser og styrkelse af ledelsesgruppen samt opdaterede kliniske data på en konference. Ikke noget der for alvor har rykket ved kursen. Det næste fokuspunkt i Cantargia er stadig de vigtige phase 2a data fra CAN004 i 4. kvartal 2020.

Den sidste aktie vi ønsker at trække frem her er svenske Elekta som igen er på vej ind i det gode selskab og nu flirter med kurs 100 SEK. Aktien så en pæn stigning, da tyske Siemens i starten af august valgte at købe Elektas største konkurrent Varian for 16,4 mia. USD. Det giver håb om en ny dynamik i konkurrencesituationen og sætter også værdiansættelsen af Elekta i relief. Aktien vægter 9,7% og vi er meget tilfredse med positionen.

Steen Albrechtsen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Life Science

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank