Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Life Science

Modelporteføljen falder med markedet

Steen Albrechtsen

mandag 07. april 2025 kl. 11:15

Life Science Modelportefølje

Modelporteføljen 01

Både Modelporteføljen og de to referenceindeks er ramt af den seneste tids uro. Der har ikke været megen hjælp at hente på selskabsfronten, hvor der har været ret nyhedsfattigt. Både Modelportefølje og det væsentligste referenceindeks ligger betydeligt nede for året, mens vi kigger nøje efter de købsmuligheder, som tumulten også bringer med sig.

Når de mindre amerikanske biotekaktier styrter ned, og der også er uro på de generelle markeder, så er det svært at være Modelportefølje eller en hvilken som helst anden aktieportefølje for den sags skyld. Selvom der er 3 grønne aktier i oversigten, så er der røde tal over hele linjen. En så sur stemning giver ikke rigtig plads til enkeltstående selskabsnyheder, medmindre de virkelig skiller sig ud.

Det kan man godt sige, at nyheden fra Infant Bacterial Therapeutics gør. Vi henviser til analysen i løbet af ugen og nøjes her blot med at konstatere, at en BTD fra FDA er med til at løfte sandsynligheden for en godkendelse. På selskabets nuværende kursniveau er det nok til at sende aktien betydeligt op, fordi usikkerheden om godkendelse fortsat må betragtes som stor. Med en vægt på kun 3,8 % er det en aktie, vi efterhånden er ved at være klar til at øge lidt i.

Trods den pæne IBT-stigning er Modelporteføljen samlet set faldet med ca. 7 % siden sidst. Det er faktisk lidt bedre end begge referenceindeks, som er nede med 9,9 % henholdsvis 7,7 %. Og billedet fra de øvrige biotekindeks er heller ikke særlig pænt, så alle har det svært i øjeblikket.

Skal vi alligevel kigge lidt nærmere på selskabsnyhederne, så kan vi nævne, at Gubras pæne amylin-data for nogle dage siden gav lidt modvind til Zealand Pharma, som ellers ikke har været på banen med selskabsnyheder siden sidst.

Cantargia har ansat en ny CMO og kunne også meddele om gode prækliniske data fra et nyt pipelineprojekt med ADC-teknologi. Det gør næppe noget for aktiekursen, hvor fokus nu er på lungecancer-data og nyt om en mulig partneraftale. Alt andet synes sekundært pt.

Immunovia har igangsat tegningsperioden for TO 3 optionerne, der giver ret til at tegne til kurs 0,24 SEK. Vi forventer at tegne på den minimale post, der ligger i porteføljen. Mail udsendes, når det sker.

Tegningsoptionerne er også i fokus hos Ascelia Pharma, som også har skudt i gang i tegningsperioden for de TO 1 optioner, der blev udstedt i forbindelse med fortegningsemissionen i august sidste år. De giver ret til tegning af 1 aktie til kurs 2,15 SEK. Det har givetvis været med til at trykke aktien det seneste stykke tid, uden at vi derigennem vil underkende effekten fra den generelle sure stemning på aktiemarkederne.

Elekta er også faldet pænt, og her må vi kigge til toldkrigen for en forklaring. Selskabet har bl.a. en stor produktion i Kina og vil derfor nok blive noget påvirket, hvis toldkrigen fortsætter. Aktien flirter nu med et tidligere bundniveau omkring 50 SEK.

Blandt de tunge positioner fik Lundbeck en hård medfart ovenpå meldingen om, at en af de tunge pipelinekandidater (anti-PACAP) indenfor migræne skifter administrationsmetode i det igangværende fase 2b studie. Den subkutane version har ikke vist sig effektiv nok, hvorfor man fortsætter næste del af studiet med intravenøs administration, hvilket er skuffende og måske hæmmende for salgspotentialet. Det er dog svært at afsige nogen endegyldig dom over projektet, førend vi har data for effektiviteten af dette migrænemiddel med en ny virkningsmekanisme.

Porteføljens nyeste tilføjelse Novo Nordisk fortsatte sit fald og er efterhånden ikke langt fra at have annulleret hele sin fedmeoptur i aktiekursen. Vi ryster ikke på hånden, men overvejer hvornår der eventuelt skal øges lidt i dette kvalitetsselskab, som stadig kun vægter små 4 %. Rygter om en mulig nedjustering er bragt på banen på grund af en svag udvikling i recepttallene. Usikkerheden på toldfronten gør heller ikke situationen bedre pt., selvom selskabet har en stor lokal produktion i USA, og medicin i første omgang er undtaget de nye toldsatser. Usikkerheden er dog til at tage og følge på, og det kan investorerne ikke lide.

Blandt de mindre selskaber har der været stille på nyhedsfronten, så der kan vi denne gang kun fremhæve Prostatype Genomics, som berettede om positive præliminære data for studiet i USA. Derudover har man meddelt, at Medicare-processen har taget et nyt skridt, idet man har indsendt svarene på de seneste spørgsmål og nu afventer at høre tilbage. Medicare kan vende tilbage med nye opklarende spørgsmål, men kan også vende tilbage med en godkendelse. Investorerne har været noget lunkne i modtagelsen af nyhederne, formentlig fordi frygten for en kapitalrejsning stadig lurer lige rundt om hjørnet.

Derudover har det været småt med nyhederne qua den sure stemning. Vi har pt. en kontantbeholdning på 13-14 %, som det vil være oplagt snart at sætte i spil. Det er dog turbulente tider, og vi skal også reservere et beløb til udnyttelse af tegningsoptionerne i Immunovia og Ascelia.

Kandidatlisten uændret

Kandidatlisten er uændret, og selvom vi skrev sidst, at Bavarian Nordic er rykket frem på kandidatlisten, så har vi ikke haft modet til at købe endnu. Det skyldes primært de historier, vi hører fra USA om FDA og den nye sundhedsminister RFK jr., som bestemt ikke synes at være venlig stemt overfor vaccineindustrien – se også Ugens Grafik.

Om det i sidste ende også rammer Bavarian Nordic er svært at sige, men det er klart, at det næppe lige nu bringer Bavarian frem på investorernes købslister, og dermed ser vi heller ikke grund til at skynde os ind i den aktie og måske blive låst i 6-12-18 måneders dødvande. Det var noget andet, hvis vores kontantposition var oppe på 20-30 %, men da vi er helt nede omkring 13-14 % er vi lidt ekstra afventende.

Andre aktier på kandidatlisten er også faldet kraftigt i pris, og det gør udvalget betydeligt større. Der skal dog vælges med omhu, så vi tager os god tid til at vurdere næste indkøb.

Steen Albrechtsen

Modelporteføljen 03

Modelporteføljen 02

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Teamleder og medarbejdere til Koncernstyring og Tilsyn i Fødevareministeriet
København

Mere fra ØU Life Science

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank