Selvom det egentlig har været nogle volatile uger i Life Science sektoren og på de generelle aktiemarkeder, så er det ikke rigtigt afspejlet i store ændringer i modelporteføljens enkelte positioner med én enkelt undtagelse. Samlet set er der en godkendt fremgang på små 2 %, men det har mest af alt været 2 skridt frem og 1 tilbage.
Lad os bare her i dag starte med undtagelsen, der bekræfter reglen – nemlig Immunovia, som siden sidst er steget med imponerende 678 %. Desværre er det fra et nærmest uhyggeligt lavt udgangspunkt, og som det fremgår af tabellen, vægter aktien kun 1,2 % trods den voldsomme stigning.
Lige så overraskede og forundrede vi var over aktiens langvarige, voldsomme fald, lige så overraskede og forundrede er vi over dens voldsomme og pludselige stigning.
Den virker meget spekulativ, men som altid med dens slags kan det gå meget højere, end man ville forvente. Ikke mindst, når aktien kommer meget højt oppe fra. Den udløsende faktor for stigningen var en melding om, at man har gennemført den første fase i udviklingen af den nye test. Omsætningen onsdag d. 8/11 2023 var således på ca. 45 mio. aktier, hvilket modsvarer hele aktiekapitalen. I vores øjne klart et tegn på, at der er gået spekulation i aktien, men om det er slut nu er svært at sige. Det er fristende at sælge – og dermed tage del i spekulationen, men vi holder os i ro indtil videre, bl.a. fordi positionen stadig er næsten ubetydelig for modelporteføljens afkast. Selskabet aflagde også regnskab, som viser en kassebeholdning på 107 mio. SEK.
Det vælter ind med regnskaber i disse uger, og det gælder selvfølgelig også selskaberne i Modelporteføljen. Blandt de store kommercielle selskaber kan vi fremhæve Lundbeck, Calliditas og Camurus. Og tæt på disse kan vi også lige tage delvis kommercielle Zealand Pharma med i gruppen af regnskabsaktuelle aktier.
Calliditas Therapeutics leverede et regnskab, der nok var lidt til den anonyme side. Der er stadig vækst og god gang i udrulningen af Tarpeyo, men vi mangler stadig de fulde godkendelser og ikke mindst at se effekten af dem. Omsætningen nåede 755 mio. SEK, hvoraf Tarpeyo stod for 726 mio. SEK i de første 9 mdr. Heraf kom der 283 mio. SEK fra 3. kvartal og Calliditas er dermed godt på vej til at indfri årsforventningen om 100-120 mio. USD, hvilket med den nuværende USDSEK-kurs svarer til 1,1-1,3 mia. SEK. Investorerne synes stadig ikke rigtigt at kunne lide aktien, og hver gang, den stiger pænt på en nyhed, bliver den hurtigt slået tilbage igen. Med udsigten til, at man når breakeven næste år, holder vi fortsat ved vor position.
Lundbecks regnskab var der ikke store overraskelser i, selvom det umiddelbart lignede en noget større opjustering end den mere kosmetiske i august ovenpå halvårsregnskabet. Opjusteringen af justeret EBITDA fra 5,2-5,6 mia. DKK til 5,6-5,8 mia. DKK var dog primært drevet af omkostningsforskydninger i form af lavere R&D-udgifter i år. Dermed er det ikke noget, vi for alvor lægger tung vægt på. Forretningen udviklede sig mere eller mindre som forventet, og omsætningsintervallet fik løftet bunden marginalt med 300 mio. DKK til 19,8-20,1 mia. DKK. Aktien er gået svagt tilbage ovenpå regnskabet, men ikke noget alvorligt i vores øjne. Det blev til en omsætningsvækst på 7 % i kvartalet for hele forretningen i 3. kvartal, men mere interessant var væksten på 14 % i de strategiske brands, hvoraf især Rexulti gjorde sig bemærket med +20 % og Vyepti med +69 %.
Camurus aflagde regnskab i dag, d. 9/11 2023, og steg pænt, selvom man allerede i slutningen af oktober havde opjusteret forventningerne. Aktien steg næsten til kurs 400 SEK, men stigningen er først kommet i dag torsdag og fremgår derfor ikke af oversigten endnu. Vi ser frem til at møde Camurus om små 14 dage på vores næste Life Science Investor Konference. Xspray Pharma afleverede også regnskab, men som altid for præ-kommercielle biotekselskaber er det sjældent der, man finder noget interessant. Vi ser til gengæld frem til, at selskabet præsenterer på næste Life Science Investor Konference den 22. november. Det bliver ganske interessant at få en fornemmelse af, hvordan hele selskabet er ved at klargøre sig til den forventede lancering næste år af Dasynoc. Som en forudsætning for dette skal vi naturligvis i første omgang høre, hvad status er på den i første omgang delvis afviste FDA-ansøgning. Derudover ser vi frem til at blive lidt klogere de mere konkrete forventninger til markedspotentialet og ikke mindst penetrationshastigheden. Særligt sidstnævnte er vigtig, hvis man skal nå at erobre en solid del af markedet inden patentbeskyttelsen for Sprycel udløber, og en række andre generiske produkter vælter ind på markedet.
Tilmelding til konferencen kan ske her på dette link: https://www.eventbrite.dk/e/life-science-investor-konference-22-november-2023-tickets-513932514987
På konferencen får vi i øvrigt også lejlighed til at se nærmere på Alligator Bioscience. Xspray har i øvrigt også i dag torsdag meddelt at de store aktionærer og ledelsesmedlemmer forventer at udnytte tegningsoptionen (TO 5) her senere i november (16-30. november er tegningsperiode). Tegningskursen er 40 SEK og dermed fortsat noget over den aktuelle markedskurs på 35 SEK. Med den tilkendegivelse bliver over 50 % af optionerne udnyttet, og det sikrer Xspray Pharma som minimum et stort 2 cifret millionbeløb. Fuldtegning giver 125 mio. SEK i bruttoprovenu.
Udover Immunovia er der til gengæld ikke andre selskaber, der springer voldsomt i øjnene på oversigten over ændringer siden sidst. Vi kan dog lige nævne Bavarian Nordic, som har leveret et pænt comeback på 11,4 % uden nyheder. Kursen sidst var måske lige sur nok – eller kunstigt lav – og derfor lægger vi ikke heller denne gang den store vægt i kursudviklingen, selvom det nu går opad.
Ser vi fremad har vi bl.a. i morgen fredag et kvartalsregnskab fra Infant Bacterial Therapeutics, som formentlig bliver det sidste, inden selskabet kan melde om fuld rekruttering i fase 3 studiet. Dermed er der også en klar vej til den meget vigtige – og længe ventede – dataudlæsning, der forhåbentlig skal bane vej for en registreringsansøgning.
Kontantposition
Modelporteføljen har uændret en kontantposition på ca. 15 %, som vi vil sætte i spil i kandidater, der enten lige har rejst kapital eller ikke behøver at gøre det indenfor en overskuelig fremtid. Pt. kigger vi nok mest på selskaber indenfor MedTech-området, hvor kapitalknapheden også har været meget hård ved mange selskabers værdiansættelser.
Steen Albrechtsen
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.