Det blev til en bred men moderat fremgang på tværs af de forskellige indeks, både i og udenfor Norden.
Ingen regel uden undtagelse og her var Helsinki denne gang synderen, som gik imod den overordnede tendens. Det var dog intet markant oprør, og det finske indeks kunne notere en tilbagegang på 1%, da tabellen blev opgjort onsdag aften. Her var det ikke overraskende det store pharmaselskab Orion, som trak ned med et fald på næsten 5% i perioden. Herhjemme blev det til en fremgang på 1,1% trods en mindre tilbagegang til Novo Nordisk, og det var lidt under fremgangen på 1,8% i Nordic Health Care Index. Lidt atypisk var der især det svenske indeks som viste fremgang, og det blev til en stigning på 3,7%. Her kan ikke undgå at bemærke, at AstraZeneca lå med et marginalt fald i perioden og således ikke kan ”klandres” for stigningen. Den var i stedet mere bredt baseret.
I USA steg Nasdaq Biotech med 1,5%, og indekset ligger dermed stadig midt i det handelsinterval, der har været gældende et stykke tid. I denne uge så vi, at der kom lidt gang i M&A-spekulationerne, da det mellemstore tyske biotekselskab Morphosys lagde et bud på 1,7 mia. USD for det amerikanske biotekselskab Constellation Pharmaceuticals. Det modsvarede en præmie omkring 60%, og selvom transaktionen ikke er voldsomt stor, er det fair nok at spekulere i, om den kan indvarsle, at en ny M&A-bølge kan være på vej efter de seneste måneders svage kursudvikling for biotek-sektoren generelt.
På top-10 blev det til en klar 1. plads til svenske Karolinska Development, som i praksis kan anses som en rugekasse for biotekvirksomheder, der bl.a. opstår ud af forskningen på det prestigefyldte svenske Karolinska Institut. Stigningen kom efter en meddelelse om positive fase 2b data fra et porteføljeselskab (Dilafor), som man ejer 30% af. Ellers er det de mindre selskaber, der præger top-10 listen denne gang.
På bund-10 lægger vi mærke til Cantargia og ikke mindst danske Bioporto, som har det svært. Denne gang skal vi hos Bioporto finde årsagen i et stort aktiesalg fra selskabets bestyrelsesformand. Et salg som kommer kun en lille måneds tid efter, at både CFO og CEO har meldt deres afgang.
Man skal passe på med at tolke alt for meget om den helt kortsigtede udvikling, for det vil naturligvis (sandsynligvis) være strafbart, hvis der blev handlet kort tid før en negativ meddelelse. Omvendt er det også svært at se en formand sælge ud, hvis han kan se, at en positiv nyhed er lige om hjørnet. Når det er sagt, er det dog svært at se det som andet end nyt brænde på det negative bål omkring Bioporto. Vi noterer sluttelig, at Isofol indtager 1. pladsen, da aktien er hårdt ramt af den aktuelle emission. Som nævnt sidste gang er det en aktie, vi overvejer til modelporteføljen.
Steen Albrechtsen
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.