Det har bestemt været en nyhedsfattig periode, når man ser på de enkelte selskaber. På makrosiden har der siden sidst været høj aktivitet og en klar negativ tone på markederne. Tilbagegangen i porteføljen har kunnet holdes på niveau med faldet på de øvrige markeder.
Som altid når der er markedsuro, går det relativt hårdt ud over biotech-aktierne, der jo ligger et stykke ude på risikoskalaen. Da dette er sidste længere kommentar inden sommerferien, starter vi lidt bredere end normalt og ser også på porteføljens afkast i forhold til øvrige biotekindeks, som vi jo ikke så tit omtaler her i kommentaren, hvor de umiddelbare referenceindeks er det nordiske health care indeks (NHCI) og det helt brede nordiske aktieindeks over de 40 største aktier i Norden (Nordic-40).
Modelporteføljen er faldet fra 900.000 til 857.000 DKK siden sidst, men med et midtvejs-stempel på 911.000 sidste onsdag, der dog er værd at bemærke. Ikke mindst som et eksempel på den høje volatilitet i øjeblikket. År-til-dato er afkastet nu -25,9 % mod -22,1 % ved opgørelsen i sidste udgave. For de 2 referenceindeks er status nu -11,7 % på NHCI, hvor Novo fortsat giver en stor hånd med, og -17,7 % for det brede Nordic-40.
Kigger vi mere specifikt på de to toneangivende amerikanske biotech-indeks, er status, som det fremgår af tabellen nederst, et afkast år-til-dato på -27 % til Nasdaq Biotechnology Index og -41,3 % til XBI. I Norden kan vi også inddrage First North Health Care indekset (FNHCI) som et tilnærmet reference-indeks, omend sammensætningen af selskaber er mere blandet på tværs af hele health care sektoren og således bl.a. også indeholder en række medtech-selskaber. Et sammenligneligt træk er dog selskabernes generelle tidlige stadie i udviklingen. FNHCI er nede med 42 % i år.
I sammenligning med XBI, FNHCI og også NBI har modelporteføljen således gjort det ganske hæderligt i år. Vi skal dog også skynde os at sige, at det ikke er en endegyldig sandhed, for modelporteføljen har både et kontantelement (ca. 21 % aktuelt) og et par aktiepositioner som f.eks. Lundbeck og Elekta, der næppe kan betegnes som biotechselskaber og følgelig er længere inde på risikoskalaen. Det skaber en fordel til modelporteføljen, når markedet går nedad, og omvendt når markedet går opad.
Målt på XBI ligger vi omkring årets laveste niveau igen, dvs. kurs 62-63, mens det markedsværdivægtede NBI, hvor de helt store biopharma-virksomheder vægter tungt, også flirter med årets laveste niveauer. Ved det nuværende NBI indeksniveau på 3.300-3.400, er der ca. 10 % ned til det laveste niveau fra marts 2020. Når NBI ned på det niveau, kan man så konstatere, at hele den positive covid-effekt (især vaccine-opturen til Moderna og andre) til biotech-sektoren er annulleret fuldstændig.
Ser vi på udviklingen i de enkelte positioner i modelporteføljen ligger alle pånær en med et afkast fra -10 % til +5 %, hvilket vi vil betragte som normaludsving. Den ene undtagelse er Nordic Nanovector, der er faldet omkring 40 % ovenpå meddelelsen om svag indrullering i det vigtige Paradigme-studie. Vi omtalte dette sidste gang, men da det var en nyhed fra torsdag, var den ikke med i porteføljeopgørelsen efter luk onsdag.
Selskabsnyt
Som hovedoverskriften indikerer, har det været en stille 2 ugers periode i porteføljen, og hvis det ikke havde været for dagen i dag (torsdag d. 16/6), havde vi næsten ikke haft noget at skrive om på selskabsniveau i porteføljen.
Bavarian Nordic fortsætter med at hente abekoppe-ordrer og kunne nok engang i denne uge opjustere forventningerne, således at man nu forventer en omsætning på 1,9-2,1 mia. DKK, hvilket skal ses i forhold til den oprindelige forventning på 1,1-1,4 mia. DKK. EBITDA forventes nu på -600 til -800 mio. DKK mod oprindeligt -1 til -1,3 mia. DKK. Samlet set er der altså udsigt til en driftsforbedring for i år på omkring ½ mia. DKK, hvilket styrker Bavarians finansielle situation og runway. Abekoppesalget, som måske nok i overvejende grad kan betegne som en engangsfornøjelse afhængig af smittens udvikling, har groft sagt løftet aktiekursen fra 130 til 200 DKK, hvilket modsvarer en stigning i markedsværdien på 4-5 mia. DKK. Det kan synes af meget, men det kommer naturligvis også i kølvandet på et ganske voldsomt og hurtigt fald i aktiekursen siden kapitalrejsningen i december.
Vi så også nyt fra RSV-verdenen, hvor GSK endelig kunne fremlægge positivt nyt fra deres RSV-program. Efter at have fejlet med vaccinen i gravide, var der større succes i ældre patienter (dvs. over 60 år) med vaccinekandidaten RSVPreF3 OA i det 25.000 patienter store AReSVi 006 fase 3 studie. Meddelelsen var helt renset for data, udover oplysningerne om indfrielse af både primære og sekundære endpoints og en meningsfuld klinisk effekt. Data forventes fremlagt senere på året i et videnskabeligt tidsskrift og på en konference, ligesom man også forventer at indlevere ansøgning om regulatorisk godkendelse i 2. halvår 2022. Dermed er kapløbet om RSV-markedet for alvor skudt i gang, men det er svært at se sige noget om markedspotentialet, førend vi kender de eksakte data fra GSK og de andre spillere med fase 3 projekter (Sanofi, Moderna, J&J). Fierce Biotech har en fin kort omtale af studiet og udsigterne her . Bavarian Nordic satte gang i deres 20.000 patienter store RSV-studie i april 2022 og forventer data i midten af 2023, og kan dermed først se frem til en eventuel regulatorisk godkendelse i 2024.
Endelig har Bavarian Nordic i dag torsdag opdateret på fase 3 studiet med covid-vaccinekandidaten. Efter længere tids usikkerhed er det nu lykkedes at skaffe adgang til Pfizer-vaccinen Cominarty, således at man kan lave at dobbelt-blændet kontrolleret fase 3 studie. Studiet forventes nu først påbegyndt i august, men man fastholder tidsplanen om data-read out i slutningen af året. Det er moderat positivt for styrken i studiet.
Porteføljens seneste tilføjelse Hansa Biopharma har torsdag morgen leveret, hvad vi betragter som en meget stærk nyhed, idet det engelske NICE-organ (National Institute for Health and Care Excellence) har afleveret en anbefaling om brug af Idefirix til høj-sensitive patienter. Særligt med tanke på den høje pris for Idefirix er det interessant, at NICE anbefaler behandlingen, for der er efterhånden en del eksempler på, at NICE har været meget forbeholden overfor at anbefale ny og dyr medicin, medmindre der har været en markant fordel for patienterne.
Med 2.400 relevante transplantationer om året er der selvsagt et enormt potentiale i markedet, men om det kan forløses er naturligvis en helt anden og kompliceret sag. Med NICE-anbefalingen har Hansa dog taget et vigtigt skridt på vejen.
Camurus har meddelt om en kapitalmarkedsdag til september med fokus på R&D. Mere præcist er det d. 6. september, og det er næppe utænkeligt, at der til den tid er nye data fra de fremmeste projekter i pipelinen, som er omtalt flere gange i analyserne af Camurus. Vi vil også sætte næsen op efter en afklaring af USA-udfordringen med partneren Braeburn. Fortsætter samarbejdet og ansøgning nr. 3 indleveres eller bliver det opløst?
Xspray Pharma har ansat en Chief Medical Officer, som bl.a. kommer med erfaring fra en lignende rolle (i nordisk regi) hos GSK. Thomas Walz starter i den nyoprettede stilling d. 1. september. Ikke nogen stor nyhed, men selvfølgelig en nyhed der bekræfter, hvor selskabet er på vej hen.
Cantargia er torsdag vært ved en mindre R&D-dag med fokus på de seneste data fra studier i bugspytkirtelkræft og ikke småcellet lungekræft (NSCLC).
Sommerferie
ØU Life Science holder sommerferie og udkommer igen d. 11. august. Det betyder naturligvis ikke, at porteføljen får lov til at passe sig selv. Den bliver overvåget helt som vanligt, og vi vil efter behov udsende opdateringer på modelporteføljen – som hovedregel hver 14. dag, og da der efterhånden er en hel del aktier i porteføljen fra vort dækningsunivers, får vi på den måde også opdateret på disse, hvis der kommer større nyheder. I tilfælde af handler vil handelsbeskeder blive udsendt som vanligt via mail og/eller SMS.
Steen Albrechtsen
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.