Den nordiske Healthcare sektor har kursmæssigt ligget uændret over den seneste to ugers periode. Det er dog tydeligt, at Novo Nordisks noget lunkne regnskab har presset sektoren som helhed. Det danske Healthcare indeks har således været det dårligst performende og er faldet med 1,3%, mens det svenske og det finske indeks er steget med hhv. 4,9% og 6,2%.
Blandt selskaberne blev den svenske service-virksomhed Dedicare kursvinderen efter fremlæggelsen af et stærkt årsregnskab, som har sendt aktien i vejret med hele 67%. Herudover er AstraZeneca steget med hele 11%. Desuden har det norske cancer-biotekselskab Targovax præsenteret flotte fase I/II data i pancreas-kræft, hvilket har sendt aktien op med 35%. Det største kursfald finder vi hos Corline Medical (-25%) som har måtte udskyde planerne om klinisk afprøvning med et af de primære pipeline-aktiver.
Cantargia har offentliggjort udfaldet af en emission med fortegningsret for eksisterende aktionærer til kurs 6,50 SEK per aktie. I alt er 74,7% af de udbudte aktier tegnet, og da emissionen var garanteret op til 80,0% betyder det at yderligere 5,7% af aktierne er afsat til garanterne. Det samlede provenu før omkostninger lyder dermed på 72,5 mio. SEK og ca. 11,2 mio. nye aktier vil blive optaget i handlen, således at det samlede antal udestående aktier stiger til ca. 32,1 mio. aktier. Som følge af at det ikke lykkedes Cantargia et fuldtegne emissionen, har selskabet meddelt at man ikke vil iværksætte kliniske studier med en ny udviklingskandidat rettet mod autoimmune/inflammatoriske i løbet af de kommende to år. I stedet forventer man nu først at udvælge en klinisk kandidat i 2019. Derimod fastholdes planerne om at iværksatte studier i lungekræft (NSCLC) i løbet af 1.halvår 2017 med det primære pipelineaktiv antistoffet CAN04 rettet mod IL1RAP. Vi vurderer, at Cantargia med kapital-rejsningen har tilstrækkeligt med kapital til de kommende 2 års drift og dermed til at skabe værdi i CAN04-programmet. Det er dog skuffende, at emissionen ikke blev fuldtegnet. Cantargias aktiekurs er faldet med 1%, og ligger uændret siden årsskiftet.
Corline Medical meddeler, at finansieringen af et fase I studie med udviklingskandidaten Renaparin i nyretransplantation nu er på plads, efter at man i november 2016 opnåede EU-udviklingsstøtte under Horizon2020 programmet på 2,362 mio. EUR (ca. 23,1 mio. NOK). Kontrakten med EU er nu underskrevet. Blot 4 ud af 1376 selskaber der har søgt Horizon2020 støtte, har fået bevilliget 100% støtte, heriblandt altså Corline Medical. Selskabet skønner, at markedspotentialet for Renaparin i nyretransplantation er på 4 mia. SEK årligt. Til gengæld er Corline Medicals andet udviklingsprogram Cytoparin blevet sat på pause, efter at NPITG (The Nordic Pancreas and Islet Transplantation Group) har ønsket at se yderligere prækliniske data for Cytoparin før et fase I studie opstartes. Studiet skulle ellers være iværksat omkring årsskiftet 2016/2017. Cytoparin er et hjælpestof til at øge immunresponset i forbindelse med transplantation af insulin-producerende betaceller. Disse celler behandles med Cytoparin forud for transplantation til diabetes type 1 patienter. Corline Medicals aktiekurs er faldet med 25% de seneste to uger, men er fortsat i +7% for hele 2017.
Cyxone er blevet tilført et netto-provenu på ca. 11,5 mio. SEK, efter, at tegningsperioden for IPO-optioner til kurs 5,00 SEK har ført til en udnyttelsesgrad på 96%. Antallet af udestående aktier stiger med 19% eller 2,4 mio. aktier til i alt 15,3 mio. aktier. Cyxones aktiekurs er steget med 7%, men er fortsat i -10% siden Nytår.
Immune Pharmaceuticals annoncerede for nylig etableringen af datterselskabet CYTOVIA, som vil have fokus på udvikling af immun-onkologisk medicin. Immune Pharmaceutials forventer at foretage en selvstændig børsnotering af CYTOVIA for at rejse kapital til forskningen samt synliggø-re pipeline-værdierne. CYTOVIA vil blandt andet foretage et fase III studie i USA med Ceplene+ lav dosis IL2 i Akut Myeloid Leukæmi (AML). Forsøget ventes iværksat senere i 2017. CYTOVIA vil desuden have fokus på udvikling af bispecifikke antistoffer rettet mod såkaldte checkpoint-inhibitors (fx PD1 og CTLA4). Immune Pharmaceuticals aktiekurs er under pres som følge af planerne om kapitalrejsning til CYTOVIA og aktien er faldet med 3% og er ligeledes i -3% for 2017.
Karo Pharma har offentliggjort resultatet af en igangværende emission med fortegningsret for eksisterende aktionærer. Emissionen blev overtegnet med 32%, og således er der rejst det ønskede provenu på 374 mio. SEK gennem udstedelse af ca. 18,3 mio. nye aktier til en tegningskurs på 20,50 SEK. Kapitalrejsningen skal sammen med banklån anvendes til at finansiere Karo Pharmas opkøb af Medivirs datterselskab BioPhausia, som blev meddelt markedet i november 2016 (købssum: 908 mio. SEK). Karo Pharma aktien er steget med 2%, og er nu i -7% siden årsskiftet.
Nuevolution har offentliggjort opskalering og validering af dets small molecule lægemiddel-platform Chemetics, således, at Chemetics-biblioteket nu består af 40 trillioner compounds. Dermed er biblioteket nu ca. 10.000 gange større end det forrige Chemetics-bibliotek. Nuevolution vurderer, at det øgede antal compounds vil øge sandsynligheden for at finde egnede lægemiddel-kandidater mod vanskelige terapeutiske områder, som siden vil kunne tages videre i præklinisk afprøvning. Nuevolution-aktien har reageret pænt på nyheden og er steget med 13%, og er dermed i +30% her i 2017.
Onxeo har fået udstedet et bredt patent i USA for udviklingskandidaten AsiDNA, som er baseret på dets DNA-reparerende teknologiplatform. Patentet omfatter DNA- nucleotides fra 40 og op til 400. AsiDNA består af 64 nucleotides. Patentet gælder frem til 2031 og med mulighed for forlængelse til 2036. Onxeo har desuden udsendt en børsmeddelelse der forklarer designet omkring RELIVE fase III studiet med Livatag i leverkræft. Onxeo redegør her for, at en Data Safety and Monitoring Board (DSMB), der overvåger studiet, ikke har adgang til effekt-data, men kun kigger på sikkerhed. Desuden er der ikke indlagt interim data analyser i designet. Der ventes interim fase III data fra RELIVE til sommer. Onxeos aktiekurs er faldet med 6%, men er fortsat i +2% for 2017.
Photocure har afsluttet patientrekrutteringen i et amerikansk studie, hvor 300 blære-cancer patienter er optaget, hvilket har medført at mere end de påkrævede 100 patienter er blevet behandlet med blue light cystoskopi med Photocures kontrastvæske Cysview. Studiet er et overvågningsstudie/follow up for patienter med NMIBC (Non Muscle Invasive Bladder cancer). Overordnede resultater fra studiet forventes nu mid-2017. Studiet er vigtigt for Photocure, da man påtænker at anvende data til at ansøge om udvidet godkendelse for Cysview i USA, til også at omfatte overvågningsmarkedet som består af 1,4 mio. cystoskopier årligt. For nylig fik Photocure en artikel vedrørende Cysviews anvendelse i NMIBC publiceret i Scandi – navian Journal of Urology Photocures aktiekurs er dog faldet med 14%, og er nu i -6% for 2017
Swedish Orphan Biovitrum (Sobi) har meddelt, at man er i forhandlinger med et privat-ejet selskab om et salg af Orfadin og IL1-antistoffet Kineret. På nuværende tidspunkt kan Sobi ikke vurdere, hvorvidt forhandlingerne fører til en aftale. I begyndelsen af februar meddelte Sobi desuden, at man i EU har fået godkendt en ny reduceret dosering af Orfadin, hvor det nu er tilladt at tage medikamentet som én pille dagligt, mod tidligere to piller dagligt i patienter med en kropsvægt over 20 kg, baseret på ensartede resultater mellem én gang daglig og to gange daglig i et klinisk studie. Orfadin anvendes i behandlingen af den sjældne, men alvorlige genetiske sygdom Arvelig Tyrosinæ-mi Type 1 (HT-1), som kan medføre svigt af vitale organer, og derfor ubehandlet har en særdeles høj dødelighed. Sobi’s aktiekurs er steget med 2% og er er i +9% siden nytår.
Targovax har fremlagt positive 2 års overlevelsesdata i fase I/II studiet, foretaget i patienter med pancreas-cancer, hvor primær tumor er blevet kirurgisk fjernet forud for behandling med TG01 i kombination med standard kemoterapi (Gemcitabine). Resultaterne viser, at efter to år er 68% (13 ud af 19) af patienterne fortsat i live, når der måles fra tidspunktet for fjernelse af primær tumor. Når der måles fra tidspunktet, hvor selve behandlingen med TG01 startede, da var 63% (12 af 19) i live efter to år. Disse data står flot i forhold til historiske data for Gemcitabine, som viser 2 års overlevelsersrater på 33-53%. Targovax forventer at præsentere de fulde data for disse 19 patienter ved ASCO-konferencen i juni. Targovax-aktien er steget med 35%, og er nu i +104% for 2017.
Veloxis Pharmaceuticals har annonceret ændring og udvidelse af en eksisterende finansieringsaftale med hovedaktionærerne Lundbeckfond Invest A/S and Novo A/S. Den eksisterende låne-aftale har været på 20 mio. USD (ca. 140 mio. DKK) til en årlig rente på 9,25%. Denne låneramme udvides nu til 30 mio. USD (ca. 210 mio. DKK) og samtidig hæves den årlige rente til 12%. Veloxis påtænker, at anvende kapitalen på at udvide salgsstyrken i USA for transplantations-medicinen Envarsus, og dermed påtænker man, at opstarte nye kliniske studier. Vi har tidligere vurderet, at Veloxis’ udmelding om cash flow balance i 2017 var for optimistisk, og denne vurdering synes nu bekræftet gennem selskabets behov for yderligere kapital-tilførsel. Desuden er det et klart signal om en stigende risiko, at renten for hele lånet hæves med 275 basispoint til nu 12%. Veloxis-aktien er faldet med 4%, men er dog fortsat i +3% i 2017.
Xintela oplyser, at man er blevet tilført ca. 10 mio. SEK efter emissionsomkostninger som følge af udnyttelse af IPO-tegningsoptioner i perioden 30. januar til 10. februar 2017. I alt er 61% eller ca. 2,1 mio. optioner ud af i alt 3,5 mio. optioner med en tegningskurs på 5,00 SEK per aktie blevet udnyttet. Xintela-aktien er steget med 7%, og er dermed i +54% siden nytår.
Zealand Pharma meddeler, at man har afsluttet patientrekrutteringen samt doseringen af SBS-patienter (Short Bowel Syndrome) i et proof-of-concept fase II studie med GLP2-analogen Glepaglutide (ZP-1848). Resultater fra studiet ventes fortsat i sommeren 2017. Zealand Pharma har desuden meddelt royalties-indtægterne fra salget af GLP1-analogen Lyxumia for hele 2016. Royalties landede på 24,4 mio. DKK, hvilket er en nedgang på 15% i forhold til 2015, hvor royalties var på 28,6 mio. DKK. Fremadrettet ventes langt hovedparten af Zealand Pharmas royalties-indtægter at udgø-res af Lantus/Lyxumia kombinationspræparatet Soliqua/Suliqua. Zealand Pharma aktien er faldet med 1%, men er fortsat i et plus på 13% her i 2017.
Peter Aabo
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.