Log ind
Log ind
Life Science

Rebound til modelporteføljen giver fremgang på 5,1 %

Steen Albrechtsen

mandag 13. september 2021 kl. 23:04

Endelig blev det til fremgang i porteføljen, som steg 5,1%, mens benchmark viste en flad udvikling. Særligt to positioner understøttede fremgangen, uden at der dog var væsentlige selskabsspecifikke nyheder til at forklare stigningerne. Vi frasolgte den mindste position, og porteføljen består nu af 11 selskaber, som vægter gennemsnitligt 6,7 % og ligger i spændet fra 2,7 % til 13,3 %.

Skal vi finde forklaringer på denne uges fremgang, er det, målt på det absolutte bidrag til porteføljen, Zealand Pharma og Calliditas, der trækker læsset med fremgange på ca. 24.000 DKK hver. Den samlede værdistigning til porteføljen var på 67.000 DKK, og det forbedrede afkastet år-til-dato med over 4 %-point.

Begge aktier er steget uden væsentlige nyheder, men det er dog værd at bemærke, at Calliditas nok i særlig grad rebounder ovenpå det voldsomme fald i sidste måned, da der blev fremlagt fase 3 data fra et muligt konkurrerende lægemiddel. Vi kan her henvise til vores analyse i sidste udgave og i øvrigt fremhæve, at afgørelsens time er nær for Calliditas, idet PDUFA-datoen er sat til 15. september for nefecon.

For Zealand Pharma ligner stigningen mest en konsekvens af sektorens generelle løft de seneste uger. Zealand vægter nu ca. 13 %, og vi kigger stadig efter et noget højere kursniveau, førend vi vil overveje at reducere. Zealands aktuelle situation er også uddybet i analysen i denne udgave.

En anden tungt-vægtet aktie er Immunovia, som er på vej ind i varmen igen. Aktien er fortsat ganske volatil, mens vi venter på at høre mere om selskabets kommercielle launch.
Som vi tidligere har beskrevet i disse spalter, har vi en generel regel om, at en aktie maksimalt må vægte 10 % på købstidspunktet. Ved stigninger herfra bliver afgørelsen om reduktion mere flydende, omend vi ved 20 % vægt har en klar holdning om en hurtig reduktion. Det skyldes, at modelporteføljen principielt skal kunne replikeres øjeblikkeligt af nye læsere. I sådanne tilfælde går det ikke, at en enkelt aktie vægter 20% eller mere.

Porteføljen består aktuelt af 11 selskaber, som vægter gennemsnitligt 6,7 % og ligger i spændet fra 2,7 % til 13,3 %. Fem selskaber vægter mere end gennemsnittet, mens seks selskaber ligger under gennemsnittet.

Modelporteføljen har nu en værdi på 1,365 mio. DKK, hvilket modsvarer et negativt afkast på 12,8 % år-til-dato. Da de to benchmark ligger stort set uændret siden sidst, har vi i denne periode indhentet lidt, men forspringet er stadig betydeligt. Det er fortsat vor trøst, at modelporteføljen siden opstarten i 2015 stadig har outperformet de to benchmark.

Sidste farvel til Allarity
Allarity Therapeutics meddelte noget overraskende, at man af hensyn til noteringsprocessen i USA (herunder det ventede kapitalindskud på 20 mio. USD fra 3i Fund) har besluttet af fremrykke tegningsperioden for den sidste gruppe af tegningsoptioner (TO 3), som blev givet til investorerne i forbindelse med aktieemissionen i juni måned.

Det blev akkurat muliggjort af kursstigningen på selskabets aktie til over 2 SEK (volumenvægtet gennemsnitskurs) i 10 dage (12. august til 25. august). Den samlede gennemsnitskurs for hele perioden var 2,058 SEK baseret på en volumen på 245 mio. aktier, men det er værd at nævne, at på dagsbasis var VWAP faktisk under 2 SEK de 5 af dagene. De følgende 11 dage frem til og med 8. september har VWAP ligget på kun 1,73 SEK baseret på 98 mio. handlede aktier, og det indikerer i vores øjne, at der ikke bliver udnyttet særligt mange optioner.

At man vælger at ”tvangsindløse” dem allerede nu, har naturligvis den konsekvens for investorerne, at den værdi af optionen, som kan henføres til tidsværdien, stort set forsvandt overnight. Vi valgte derfor hurtigst muligt at sælge beholdningen til den aktuelle kurs, som var 0,12 SEK. Også fordi markedskursen (1,80-1,85 SEK) på moderaktien begyndte at nærme sig tegningskursen (1,70 SEK). Optionerne repræsenterer en ret stor udvanding og et potentielt stort salgspres, såfremt kursen på moderaktien forbliver over tegningskursen.

Vi så et betydeligt fald i kursen på TO 3 siden toppen (omkring 0,50-0,60 SEK), men med et provenu på 1.092 DKK er effekten på porteføljen stort set ikke eksisterende, uanset om vi havde fået den høje kurs.

Vi bemærker i øvrigt samtidig, at moderaktien i skrivende stund er faldet yderligere, og nu faktisk ligger under tegningskursen på optionen. Dermed kan det bedre betale sig at købe eksisterende aktier direkte i markedet til aktuelt omkring 1,61 SEK fremfor at udnytte tegningsoptionerne. Det vil givetvis presse det mulige provenu til Allarity fra indløsningen, da færre må forventes at udnytte optionerne, som antalsmæssigt summerer til ca. 145 mio. stk., hvilket ved fuld indløsning på kurs 1,70 SEK vil give et provenu på 246,5 mio. SEK. Med den nuværende aktiekurs forventer vi ikke nogen stor udnyttelsesgrad, medmindre moderaktiens kurs stiger betydeligt de kommende dage.
(OBS! Tegningsperioden løber frem til d. 13. september, og sidste handelsdag er d. 9. september.)

Vi afventer nu kursudviklingen, førend vi vil overveje at tage Allarity ind i porteføljen igen. Det er ingen hemmelighed, at aktien overordnet set ikke har levet op til vores oprindelige forventninger, og at vi i højere grad har haft fokus på brandslukning af positionen fremfor at nyde selskabets udvikling og fremdrift i lægemiddeludviklingen som langsigtet aktionær. Som en mere spekulationspræget aktie har den bestemt stadig sin berettigelse generelt og kun i meget begrænset omfang i porteføljen. Vi ser fortsat stor udvanding forude, og det mindsker kurspotentialet og vores lyst til at eje aktien i porteføljen.

Der er ikke yderligere væsentlige nyheder eller ændringer at spore i porteføljen siden sidst.

Nye positioner
Vor fokus er på at finde ud af, hvad der skal ind i porteføljen nu, hvor kontantbeholdningen ligger på 26,7 %. Siden sidst har vi bogført et mindre udbytte fra Elekta på 1,10 SEK per aktie før skat, som er tilgået kontantbeholdningen foruden provenuet fra salget af Allarity TO 3.

Blandt porteføljeselskaberne kigger vi efter at øge i Lundbeck og muligvis Cantargia. På lidt længere sigt har vi også øjnene rettet mod et løft af IBT’s vægtning, men vi vurderer, at det ikke haster med at øge positionen.

Skal vi nævne andre aktier fra kandidatlisten, er det nye navne som f.eks. Hansa Biopharma, Ascelia Pharma, Acarix og ”genåbningsplays” som eksempelvis Orexo. En gammel kending som Saniona er også på vores interesseliste efter kursfaldet ned til 16 SEK efter udfordringerne hos den mexicanske partner med at få tesofensine godkendt som fedmemiddel. Som bekendt solgte vi positionen i august sidste år omkring kurs 36 SEK.

Steen Albrechtsen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Vi søger endnu en produktionsmedarbejder med opgaver inden for pension og særlig indlån
Dansk Sygeplejeråd søger erfaren økonomimedarbejder med flair for regnskabsprocessen fra A-Z
Formuerådgiver til Sparekassen Kronjylland
Akademiker til Økonomistyring i Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
Økonomichef med ansvar for HR ARKEN Museum for Moderne Kunst
Udviklingsorienteret financial controller til Vejdirektoratet
Vendor Finance Manager til Danish Agro
Gorrissen Federspiel søger Compliance Seniorkonsulent – med primært fokus på forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering
Økonomichef til en vild kommune
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Energinet søger Seniorøkonom til Energiøer
ARGO søger kulturbærende økonomichef
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser

Mere fra ØU Life Science

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Salg: salg@ugebrev.dk
Jobannoncer: jobannoncer@ugebrev.dk
Redaktion: redaktion@ugebrev.dk
Annonce materialer: annonce-mat@ugebrev.dk
Bogholderi: bogholderi@ugebrev.dk

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.
Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

I vores Nytårsudgave af Formue der udkommer d. 8. januar udpeger vi vores 10 vinderaktier for 2022. I denne særudgave får du dog meget mere end det.

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.
*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]