Efter at have siddet på hænderne i lang tid, har vi tilføjet Novo Nordisk til Modelporteføljen og øget i én anden position. Det er volatile og svære tider, hvilket måske bedst ses ved, at den største position Zealand Pharma har meget svært ved at holde kursen trods en utrolig flot parternaftale. Vi er 87,5 % investeret og passer godt på det sidste tørre krudt.
Tallene afslører tydeligt, at det er en urolig tid på aktiemarkederne, hvor risikovilligheden ikke helt stå stor som den har været. Vi ser det i de små aktier og også i det, vi næsten godt kan kalde udsalget ovenpå Zealands flotte partneraftale. Der har også været udsving i Novo-aktien, og vi benyttede lejligheden til at endelig at bringe denne interessante vækstaktie ind i Modelporteføljen til det, der ligner en attraktiv kurs.
Modelporteføljen er 3,1 % nede siden sidst, hvilket ikke er imponerende, men dog markant bedre end benchmark-indekset NHCI, som er hele 9,7 % nede siden sidst. Det andet referenceindeks Nordic-40 ligger 4,3 % ned siden sidst, men fortsat i positivt terræn for året.
Novo Nordisk har været igennem en stor nedtur i takt med både de globale markedsudfordringer og de seneste data fra CagriSema i Type 2 diabetes, hvor fase 3 studiet Redefine 2 viste et vægttab på 15,7 % mod 3,1 % i placebogruppen. Det er åbenlyst, at investorsentiment omkring Novo Nordisk ikke er høj i øjeblikket. Med andre ord er der en verden til forskel til tiden for blot et år siden. Vi ser, at en god præstation fra Novo Nordisk i år vil bedre synet på selskabet og aktien over tid. Det har vi tålmodighed til at vente på, selvom det er vigtigt at understrege, at vi ikke ser nogen hurtig tilbagevenden til kurs 1.000-stemningen sidste år. Vi lagde Novo Nordisk i porteføljen i sidste uge til kurs 508 DKK, og den vægter ca. 4 %. Dermed har vi også plads til at øge mindst en gang mere, hvis der skulle vise sig en attraktiv mulighed.
Vi benyttede samtidig lejligheden til – helt som forventet og i tråd med vores udmelding – at øge i Genmab, efter at J&J-afgørelsen og skuffelsen syntes at være på vej ud af kursen. Her henviser vi i øvrigt til analysen i løbet af ugen. Genmab vægter nu 7,7 %.
Den største aktie i porteføljen leverede den flotte partneraftale med Roche, hvor den enorme upfrontbetaling lægger et flot sikkerhedsnet under selskabet. Ikke fordi selskabet var i finansielle problemer før, men qua partnerskabets karakter kræves der også store investeringer fremadrettet fra Zealands side. Man godt tillade sig at konstatere, at Zealand satser stort på en succes på fedmemarkedet. Kursudviklingen har været skuffende og man kan nærmest godt sige, at aktiekursen ikke længere har noget spor af den flotte partneraftale. Det er givet, at nogle spekulanter måske havde håbet på et salg af hele selskabet, og det udfald må siges at være taget af bordet nu. Vi holder fast på positionen, der lige nu vægter 11,5 % og henviser også her til analysen på side 6.
Ascelia Pharma leverede opdatering på mødet med FDA, som bekræftede, at man følger planen ift. at indsende NDA-ansøgning i midten af året. Tiden nærmer sig for udnyttelse af TO 1, og vi kigger efter en mulighed for at reducere yderligere i vor position på 37.500 stk. for at gøre plads til at udnytte de 16.532 TO 1 tegningsoptioner, som vi har liggende.
Cantargia meddelte, at det vigtige fase 2-studie TRIFOUR i brystkræft er fuldt rekrutteret, og at de meget vigtige og kursdrivende toplinjedata kan forventes i midten af 2025.
Immunovia leverede flere data på den nye tests validitet, men uden at det for alvor kunne gøre noget ved kursen. Vi overvejer uændret om vi skal ”øge eller forsvinde” i denne aktie, der har givet os store skuffelser. Vægten er 0,7 %.
Alligator Bioscience er jf. tabellen faldet kraftigt, men der er tale om den stærkt spekulative moderaktie, der helt som forventet slet ikke kursmæssigt kunne klare frigivelsen af de mange nye emissionsaktier. Det skal understreges, at vi tegnede aktier i emissionen til en kurs på 0,01 SEK, hvorved vort aktuelle urealiserede tab ligger omkring 20 %, uden at vi har korrigeret for den noget beskedne markedsværdi af de tegningsoptioner (TO 12 og TO 13), som fulgte med i fortegningsemissionen.
Udover Alligator er Infant Bacterial Therapeutics sammen med Egetis Therapeutics og Prostatype Genomics de eneste aktier, der kan fremvise store kursændringer siden sidst. Begge aktier er faldet uden selskabsnyheder, og vi kan ikke se det som andet end den negative påvirkning fra de generelle markeder, der kan sætte sig ekstra stærkt i relativt illikvide aktier. For Prostatype Genomics ser det ud til, at aktionærerne er ved at gøre sig klar til en endnu en svær fortegningsemission.
I vores øjne bør det være absolut sidste udvej for selskabet at gå den vej.
I Elekta har vi siden sidst bogført et udbytte på 1,2 SEK per aktie, som modsvarer 2.274 DKK.
Kandidatlisten
Som vi skrev sidst, er Bavarian fortsat fremme på kandidatlisten. Vi mener ikke, at aktiekursen er helt der, hvor vi gerne vil købe, men vi holder tæt øje med aktien.
Derudover er det værd at nævne Biovica, hvor “kapitalbehovs-ånden” nu er ude af flasken. Selskabet skal bruge mere kapital for at nå i mål, og det kan denne gang meget vel være den sidste emission, for der er flere tegn på en ganske interessant kommerciel fremgang i selskabet. Aktien er derfor rykket frem på kandidatlisten, uden at vi dog endnu tør trykke på købsknappen, selvom værdiansættelsen på under 100 mio. SEK ser interessant ud. Belært af bitter erfaring ved vi dog også her i Modelporteføljen, at emissioner kan være ganske dyrt for de eksisterende aktionærer. I denne kategori finder vi Biovica, og derfor tør vi ikke på nuværende tidspunkt udelukke endnu en fortegningsemission til markant underkurs.
Steen Albrechtsen
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.