De Nordiske Health Care indeks kunne ikke følge med de store udenlandske indeks, hvor både Nasdaq og Euronext igen leverede flotte stigninger. Det væltede ind med årsregnskaber i perioden, ligesom den store M&A-aktivitet fortsatte i primært USA. Endelig så vi også en af de mere sjældne hændelser – en decideret – men ikke totalt uventet – konkursbegæring.
Det nordiske indeks kunne kun præstere en stigning på 1%, selvom både det svenske, norske og finske indeks præsterede større stigninger. Synderen var naturligvis det danske som måtte nøjes med en stigning på 0,7%, hvilket altså var nok til at trække det samlede nordiske indeks ned. Indekstunge Novo præ- sterede en marginal tilbagegang i perioden på 1%. Det svenske indeks steg med 2,6% og rundede 10% år-til-dato, hvor facit nu er en flot stigning på 11,4%. Det er fortsat ikke nok til at følge med de eksplosive og mere volatile internationale indeks som Eurnext og især Nasdaq Biotech. De steg begge med 3-4% i perioden og for toneangivende Nasdaqs vedkommende rundede afkastet 20% år til dato. Det er ganske imponerende, men det fortæller naturligvis også en delhistorie om hvor store fald der blev præsteret i slutningen af 2018.
M&A-aktiviteten fortsatte i USA, hvor schweiziske Roche sluttede sig til den købsivrige gruppe af big pharma selskaber med sit bud på 4,8 mia. USD for genterapiselskabet Spark Therapeutics. Buddet repræsenterede i øvrigt en voldsom stor præmie på hele 122% i forhold til den senest noterede aktiekurs. I den amerikanske kongres var flere af big pharma-selskabernes direktører indkaldt til høring om bl.a. de stigende medicinpriser. Det gik ikke stille for sig og det understreger det stigende politiske fokus på medicinpriser i bl.a. USA.
Det finske indeks præsterede en pæn stigning på 6,4%, som ikke overraskende var trukket af indekstunge Orion, som meget rammende også steg med 6,4%. Mere overraskende var det dog, at finske FIT Biotech indgav en konkursbegæring med baggrund i en manglende udbetaling af lån fra en af de mere farverige låneaftaler i sektoren. Selskabet havde en meget lille markedsværdi og har kontinuerligt præget de kedelige bund-10 lister igennem lang tid, så det havde ligget i kortene, at der ikke var meget tilbage i virksomheden. FIT indtager nok engang – men denne gang for sidste gang – topplaceringen på de kedelige bund-10 lister.
På bund-10 finder vi også svenske BioInvent som offentliggjorde en garanteret fortegningsemission på 240 mio. SEK med mulighed for en overtildeling på 70 mio. SEK. Helt i tråd med den normale udvikling gav nyheden om en fortegningsemission anledning til et stort kursfald på næsten 30%.
På selskabsniveau så vi et pænt regnskab fra bl.a. Genmab i sidste uge, og en vigtig nyhed i denne uge, hvor den subkutane version af Darzalex blev godkendt. Fremgangen til Genmab på 12,9% i perioden, var dog ikke nok til at berettige en plads på top-10.
Øverst på den liste finder vi til gengæld det svenske CNS-fokuserede selskab Gabather med en stigning på 54% uden selskabsspecifikke nyheder. Selskabet præsenterer i øvrigt på vores investorkonference d. 6. marts, hvilket er en kærkommen lejlighed til at blive opdateret på selskabet og mulige baggrunde for kursudviklingen.
Nuevolution kunne langt om længe berette om fremskridt i samarbejdet med spanske Almirall, ligesom selskabet også opdaterede på positive resultater i tarmkræft fra selskabets BET-BD1 program – dog fortsat fra museforsøg.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.