Det nordiske indeks er fortsat op de seneste 14 dage, dog i noget mere moderat tempo end den foregående periode. Indekset er således steget med 1,4%.
Størst har fremgangen været i det finske Healthcare indeks, som er steget med 7,2%, efterfulgt af det norske Healthcare indeks med en fremgang på 1,9%. Det danske indeks er steget med 1,3%, mens den svenske indeks ligger i bund dog med et lille plus på 0,3%. Det svenske Healthcare indeks er til gengæld det klart bedst performende hidtil i 2018 med en akkumuleret fremgang på hele 16,8%.
Af de 155 aktier i det nordiske Healthcare univers er de 78 steget i kurs eller ligger uforandret, mens 77 selskaber er faldet i kurs.
Blandt selskaberne har særligt AroCell og LIDDS klaret sig flot, med stigninger på hhv. 42,9% og 41,5%.
AroCell er steget som følge af en fuldtegnet emission, som har rejst et provenu før omkostninger på 35 mio. SEK.
LIDDS har indgået en licensaftale for prostatakræftmidlet Liproca og desuden har man kunne påvise at subkutan injektion er anvendelig til systemisk levering af drug-delivery platformen NanoZolid.
Det er desuden værd at nævne Biotec Pharmacon, som er steget med 18,7%, efter at selskabet har fremlagt resultater fra et fase II studie i USA i kræftformen neuroblastom, hvor Biotec Pharmacons vaccine adjuvant Soluble Beta-Glucan (SBG) sammen med standard immunterapi, har resulteret i imponerende høj 2-års overlevelsesrate. Dermed er vejen nu banet for senere fase III afprøvning.
Blandt aktierne med den dårligste performance finder vi Rethinking Care Sweden og Addera Care, som er faldet med hhv. 23,9% og 22,9%.
D. 1-5. juni afholdes årets største cancerkonference ASCO. På konferencen deltager en række selskaber fra den nordiske healthcare sektor med nye forskningsresultater, herunder AstraZeneca, Bavarian Nordic, BergenBio, Biovica, Genmab, Isofol Medical og Medical Prognosis Institute
AstraZeneca oplyser at de europæiske sundhedsmyndigheder har godkendt poly ADP-ribose polymerase (PARP) hæmmeren Lynparza i behandlingen af tilbagevendende men fortsat planitum-følsom ovarie-cancer. Godkendelsen er baseret på resultater fra de to randomiserede placebo-kontrollerede studier SOLO-2 og Study 19, som viste en reduktion i risikoen for cancer-progression på hhv. 70% og 65%. I studiet 19 sås endvidere en reduktion i dødeligheden på 27%, hvilket dog ikke var tilstrækkeligt til at opfylde kravet til statistisk signifikans effekt. Der foreligger endnu ikke overlevelsesdata fra SOLO-2 studiet.
AstraZeneca har desuden fået Lokelma (sodium zirconium cyclosilicate eller ZS-9), godkendt af FDA i behandlingen Hyperkaliæmi. Hyperkaliæmi – dvs. forhøjede niveauer af kalium i blodet – vil overvejende ses hos patienter med akut og kronisk nyresvigt, hjertesvigtpatienter samt hos patienter i behandling med lægemidler. Omtrent en tredjedel af disse patienter lider af hyperkaliæmi. I de kliniske studier med Lokelma sås en normalisering af kalium-niveauet efter 48 timer i 92% af patienterne og denne behandlingseffekt blev bevaret i op til12 måneder. Lokelma blev i marts måned også godkendt i behandlingen af Hyperkaliæmi i Europa. AstraZeneca har desuden indsendt en registreringsansøgning i Japan for SGLT2-hæmmeren Forxiga (dapagliflozin), hvor man søger at få medikamentet godkendt som tillægsbehandling til insulin i patienter med diabetes type 1. Registreringsansøgningen for Forxiga baseres på resultater fra DEPICT-studiet som efter både 24 og 52 uger viste statistisk signifikante og klinisk relevante reduktioner i blodsukker, vægt samt daglig indtagelse af insulin. Der er ligeledes indsendt en registreringsansøgning for Forxiga i denne indikation til de europæiske sundhedsmyndigheder. Endelig har AstraZeneca også fremlagt en negativ nyhed fra fase III studiet GALATHEA med Fasenra i moderat til svær Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD eller KOL på dansk).
Det primære målepunkt om en reduktionseffekt i exacerbation, blev ikke nået. En exacerbation er en midlertidig forværring af lungesygdommen. Der er først tale om en exacerbation, hvis forværringen er mere end blot den normale dag-til-dag-svingning og kræ-ver medicinsk intervention. AstraZeneca forventer også resultater fra TERRANOVA studiet i løbet af indeværende kvartal. TERRANOVA studiet foretages i samme patientgruppe, og risikoen for endnu en fiasko er derfor stor. AstraZenecas aktiekurs er steget med 3,7% de seneste to uger og er i et plus på 13,4% siden årsskiftet.
Bavarian Nordic meddeler at man på d. 4. juni på ASCO-konferencen, årets største konference for kræftsygdomme, mundtligt vil fremlægge detaljerede fase III resultater fra det fejlede studie med prostatakræftvaccinen PROSTVAC. Dog fremgår delresultater fra studiet allerede i abstraktet og her ses det at begge aktive PROSTVAC-arme performede minimalt dårligere end kontrol-armen, og der sås således en forlænget overlevelse i kontrolarmen på 2-3%, hvilket dog ikke var en statistisk signifikant forskel. Dette bekræfter os i vores oprindelige analyse, nemlig at PROSTVAC i praksis er effektløs, og at de særdeles positive fase II resultater dermed må bunde i randomiseringsfejl, som vi har hævdet siden 2011. PROSTVAC-abstraktet kan ses her .
På ASCO-konferencen vil Bavarian Nordic også fremlægge resultater fra kombinationsstudier med PROSTVAC, samt resultater fra cancervacciner CV-301 i Non-Small Cell Lung Cancer (NSCLC). Bavarian Nordics aktiekurs har rettet sig pænt de seneste uger og er steget med 11,1%, hvorved det akkumulerede kursfald i 2018 nu er reduceret til 8,2%.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.