Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Life Science

Sektornedgang sender akkurat modelporteføljen under 1 mio. dkk

Steen Albrechtsen

mandag 22. april 2024 kl. 11:40

Life Science Modelportefølje

Modelportefølje 01

Med en nedgang på 2,7 %, der umiddelbart var drevet af en bredere nedgang på de finansielle markeder, faldt modelporteføljen under 1 mio. DKK for første gang siden februar. Der er dog kun 6.000 DKK op til millionen, og flere af porteføljens modne selskaber blev overraskende hårdt ramt. En enkelt aktie skiller sig særligt ud på positiv-siden med en fremgang på 50 %, og det kan betyde et snarligt farvel.

De etablerede og kommercielle biotechselskaber i modelporteføljen har haft det svært på det seneste, hvilket vi i høj grad ser som en sektordrevet udvikling. Indeksene har, som det fremgår af indeksoversigten andetsteds, haft det svært efter den seneste renteudvikling, og i modelporteføljen er det især gået udover Zealand Pharma, Camurus, Calliditas, Hansa Biopharma og Elekta, hvis vi tager medtech med. Vi har tålmodighed til, at selskaberne kommer op igen.

Ascelia Pharma er steget pænt på det seneste, og vi nærmer os nu fremlæggelsen af de ”genberegnede” data fra det vigtige fase 3 studie SPARKLE. Selskabet har meddelt, at data ser ud til at være klar i 1. halvdel af maj måned.

Med den flotte kursfremgang til aktuelt 13-14 SEK bevæger vi os ud på en svær vej, hvor en mulig optur stadig frister, men også en dyb afgrund, hvis der igen er problemer med billedlæsningen – eller naturligvis, hvis studiet helt basalt ikke viser de forventede data.

Det er i hvert fald sikkert, at Ascelia efter data skal rejse ny kapital, hvis man agter at fortsætte strategien og selv bringe Orviglance på markedet i USA. Det er i stigende blevet en mulighed efterhånden, som kursen er kommet tilbage fra det lave encifrede dyb fra efteråret 2023. En anden mulighed er naturligvis, at man opgiver den oprindelig strategi og i stedet vælger at sælge dele af eller hele butikken, da det formentlig i de fleste aktionærers øjne indeholder den største værdiskabelse på kort sigt.

Med februar måneds finansieringsaftale har Ascelia købt sig tid til efter data at finde den mest optimale løsning. Bliver det en ny kapitaludvidelse, vil det formentlig være muligt at komme med igen på den da betydeligt de-riskede investeringscase.

Den aktuelle kurs ligger nu ganske tæt på kursen inden den katastrofale meddelelse i august sidste år. I disse tider hælder vi stadig mest til det sikre bet, også selvom Ascelia kun fylder 2,2 % af porteføljen, og vi derfor principielt har råd til at tabe det hele, hvis SPARKLE fejler. Vi sender en handelsmail ud, såfremt vi vælger at afhænde positionen inden dataudlæsning.

Xspray Pharma har netop skudt gang i udnyttelsen af de tilbageværende TO 6 tegningsoptioner fra emissionen sidste år. TO 5 valgte vi ikke at udnytte i november, da kursen det meste af tiden var lavere end tegningskursen. Denne gang danser aktiekursen lige omkring tegningskursen på 40 SEK, og vi vælger denne gang at tegne, hvis ikke aktiekursen falder markant inden udløbet af tegningsperioden d. 2. maj. Ligesom sidst har selskabet opnået forhåndstilsagn om tegning fra flere store aktionærer, således at ca. 50 % af de udstående TO 6’ere som minimum bliver udnyttet. TO 6 handles frem til og med 29. april, hvor vi senest tager stilling til tegning, men som sagt skal der ske en del, førend vi vælger ikke at tegne.

For Calliditas Therapeutics er det værd at nævne, at en af deres mulige, kommende konkurrenter Alpine Immune Sciences blev købt af biopharma-giganten Vertex Pharmaceuticals for 4,9 mia. USD. Alpines førende lægemiddelkandidat povetacicept er klar til at starte fase 3 studie indenfor IgAN i 2. halvår og er således stadig et par år endnu fra Calliditas’ marked. Dual BAFF/APRIL antagonisten povetacicept har ifølge selskabet vist best-in-class potentiale indenfor IgAN, men ser dog også ud til at have potentiale i en lang række autoimmune sygdomme, og det er formentlig her, at man også skal finde en stor del af den værdi, som Vertex har sat på selskabet. Til sammenligning handler Calliditas pt. til en prisfastsættelse omkring de 500 mio. USD eller en 1/10-del af Alpine, der dog også havde ca. 300 mio. USD i kassen.

En anden højdespringer er Immunovia, som er steget 25,5 % siden sidst. Selskabet steg en del på meddelelsen om, at man er kommet et skridt videre på sin vej mod at udvikle en ny bugspytkirteltest, der kan bruges på andre platforme end den tidligere og egenudviklede IMMray. Vi ser dog fortsat en lang vej forude, og det er for tidligt at juble alt for meget. Pengekassen drænes hurtigt, og den skal snart fyldes op igen. Vi anser stigningen for lidt for spekulativ, omend heller ikke stor nok til at det giver mening at handle i modelporteføljens position, der kun vægter 0,4 %.

Sluttelig skal vi også nævne Alligator Bioscience, hvor vi som nævnt i handelsmailen d. 2. april valgte at tegne aktier. De nytegnede units veksles meget snart til eksisterende aktier og vil fra næste gang fremgå af oversigten.

Emissionen blev ingenlunde fuldtegnet, og alt taget i betragtning anser vi det som skuffende kun at se 71 % tegning. Ikke mindst, når man på forhånd havde lagt op til, at der kunne tegnes for yderligere 100 mio. SEK udover selve fortegningsemissionen.

Eneste formildende omstændighed er, at emissionen ikke var garanteret, og derfor sidder der IKKE en eller flere garanter med en masse aktier, der efterfølgende skal sælges hurtigst muligt og lægger sig som et tungt salgspres på aktien.

Emissionen gav med sit bruttoprovenu på 107 mio. SEK, hvor 59,5 mio. SEK udlignede et bridgelån, ikke selskabet den fornødne arbejdsro, men qua den manglende garanti, kan man sige at den dog heller ikke gav aktionærerne et kortsigtet problem.

Næste skridt bliver formentlig indgåelsen af et partnerskab, som enten bringer en god upfrontbetaling, eller også kan agere springbræt til en emission rettet mod større institutionelle investorer.

Kontantbeholdning på 24 %

Udover deltagelsen i Xsprays fortegningsemission, som vil tage under 0,5 % af den samlede formue, har vi endnu ikke besluttet os for, hvad kontantbeholdningen på 24 % (23 % fraregnet Alligator) skal placeres i. Vi har stadig en række idéer på bordet udover den oplagte mulighed at supplere i enkelte af porteføljens eksisterende positioner. BioInvent er nu også blevet et emne på vores kandidatliste, som vi følger lidt mere indgående med henblik på eventuelt at tage en position, når vi finder timingen rigtig.

Hold øje med handelsmails, som udsendes hver gang, vi handler.

Steen Albrechtsen

Modelportefølje 02

Modelportefølje 03

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Life Science

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank