Selvom tallene ikke med stor tydelighed viser historien om en igangværende sektorrotation, så er det svært ikke at få den tanke, når man også har den mere generelle udvikling de seneste par uger i baghovedet.
Vi noterer først og fremmest, at Nordic-40 faktisk kan præstere en lille stigning i perioden, mens de life science relaterede indeks med de mere marginale finske og norske indeks som undtagelser er faldet tilbage.
Værst er det gået for Next Biotech og Nasdaq Biotech, som er faldet med henholdsvis 7,1% og 5,2% i perioden. Nasdaq Biotech har dermed mere eller mindre afleveret den flotte stigning fra den første uges tid af februar, men trods det kan NBI fortsat præstere en fremgang på 6,5% år-til-dato. Det er stadig bedre end de nordiske health care indeks og det brede N-40 indeks, som kun ligger med marginale stigninger på 1-3%. Sektorrotationen og den rente-ansporede uro har sandsynligvis også ramt det meget biotektunge Nasdaq indeks, fordi det også i særlig grad har klaret sig godt i år. Det viser grafen på næste side, og det er nærliggende også at pege på lidt profithjemtagning og almindelig risk-off som forklaring på det store fald i NBI.
I Norden er billedet lidt anderledes under overfladen, da nordisk health care i højere grad handler om pharma og medtech end om risikofyldte biotekaktier. Og derfor er faldet måske lidt mere moderat i det store billede, men under overfladen ser vi relativt stor tilbagegang til de mere ”stabil vækst”-prægede aktier som eksempelvis Ambu, Coloplast, Chr. Hansen, Novozymes, etc., mens Novo Nordisk med en moderat fremgang på 1,8% trækker i den anden retning. Vi noterer også en stor tilbagegang til Genmab på 13,6%, hvoraf næsten halvdelen kom ovenpå tirsdagens regnskab.
På top-10 tager modelporteføljen de to øverste pladser med Nordic Nanovector og Allarity Pharmaceuticals, og vi henviser her til omtalen på de følgende sider under modelporteføljen. Lidt længere nede finder vi Expres2ion, som er steget ganske voldsomt de sidste mange uger under, hvad vi antager er spekulation relateret til det igangværende coronavaccineprojekt, som Bavarian Nordic varetager.
På bund-10 er der overraskende små fald, periodens udvikling taget i betragtning. SpectraCure tager en klar 1. plads med en tilbagegang på hele 41,5% i perioden. Faldet var lidt spektakulært, idet det kom, efter at selskabet Lumito røg ind i stormvejr, da man offentliggjorde et samarbejde eller partnerskab med selskabet Sectra, som også er børsnoteret. Ifølge Sectra holder meddelelsen ikke vand, og ”samarbejdet” består kun i, at Lumito har købt et produkt af Sectra. I Lumitos ejerkreds findes investeringsselskabet Cardeon, og stormvejret fik konsekvenser for andre selskaber i Cardeons portefølje. Her finder vi SpectraCure og dermed også forklaringen på det store fald. Lumito faldt i øvrigt med 48% på dagen.
Derudover bemærker vi, at to af modelporteføljens selskaber IRRAS og InDex Pharmaceuticals er at finde på listen med mere moderate fald på 16-18%, som ikke er overvældende eller bekymrende med tanke på aktiernes likviditet. Der er ikke noget væsentligt nyhedsflow, som forklarer faldene.
En gammel kending i modelporteføljen, Infant Bacterial Therapeutics (IBT), finder vi også listen. Efter en kraftig stigning faldt aktien tilbage i kølvandet på regnskabet, hvor selskabet i praksis bekræftede den forsinkelse af det vigtige fase 3 studie, som vi igennem lang tid har dækket her i ØU Life Science.
Sidst, men ikke mindst, er det værd at nævne plads nr. 9, hvor vi finder den ”skandinaviske biopharma-gigant” SOBI med et fald på 16,1%. Det er ganske meget for et selskab af den størrelse, og det vækker naturligvis vores opmærksomhed.
Steen Albrechtsen
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.