Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Life Science

ALK godt i gang med at blive langsigtet vækstcase

Morten W. Langer

torsdag 20. december 2018 kl. 13:47

Efter mange års ørkenvandring har CEO Carsten Hellmann lagt de afgørende byggesten til at gøre ALK til en af de mest perspektivrige selskaber på Københavns Fondsbørs og en langsigtet vækstcase. Med den seneste opjustering er vækstplanen ved at blive til virkelighed

Verdens førende producent af allergimedicin ALK har i virkeligheden kun lige taget fat på en lang rejse, som kan ende med at gøre pharmaselskabet til en af de største danske børssucceser i dette årti. Økonomisk Ugebrev fik for alvor øjnene op for selskabets muligheder, og den nye topchefs planer, erfaring og succesrate, i forlængelse af et interview i februar i år. Interviewet med Carsten Hellmann, som kan læses her tegner billedet af et selskab – og ikke mindst en CEO, som ser enorme perspektiver i produktprogrammet, og som har leveret flere gange tidligere med tilsvarende udfordringer og muligheder.

De tre opjusteringer siden foråret har konsolideret troværdigheden omkring ALK som en fremtidig stærk vækstcase. Og historien fik forleden endnu en solid byggeklods, da der kom en opjustering af årsforventningen, efter et tilsyneladende overraskende stærkt 4. kvartal. I meddelelsen fra ALK hedder det, at ”primært driftsresultat (EBITDA) forventes nu at udgøre DKK 125-175 mio. (tidligere: DKK 50-100 mio.). De oprindelige forventninger til primært driftsresultat i 2018 var i februar ca. minus DKK 50 mio.”

Selskabet forklarer, at ”Udviklingen i fjerde kvartal har hidtil været bedre end forventet, hvilket hovedsageligt skyldes en positiv udvikling i Europa. Salget af tabletvacciner udvikler sig som forventet, mens salget af SCIT, SLIT-dråber og Jext® overstiger forventningerne, da forbedret tilgængelighed til ALKs produkter og robusthed i produktionen gør det muligt for ALK at møde den stigende efterspørgsel.”

Det var ellers indbygget i forventningerne, at kvartalets driftsoverskud skulle ende i et lille minus, på grund af en meget omkostningstung markedsføringskampagne i USA netop i årets sidste kvartal. Efter regnskabet for 3. kvartal oplyste ledelsen, at selskabet står foran lancering af en digital kampagne i 25 amerikanske byer, hvor forventningen er at ramme 30.000 mennesker med allergi, og at 3.000 af dem går til en allergist. Bliver denne kampagne en succes, vil det sætte sig positivt i salgstallene i 1. kvartal og/eller 2. kvartal næste år.

En anden årsag til at den seneste opjustering sendte aktien op med næsten 15 procent, var nogle mindre verbale modhager i Q3 regnskabet. Efter regnskabet skrev vi, at ”CEO Carsten Hellmann leverede på overfladen et stort set pletfrit regnskab. Men ved en nærmere læsning var der noget, der kunne ligne ugler i mosen. I hvert fald var det umiddelbart dette, en enkelt sætning, investorerne lagde mest mærke til. Omkring success med den amerikanske ekspansions- og salgsstrategi hedder det i regnskabet ( side 3 ), at ”while ALK has growing confidence in the opportunity, the step change that will signal broader acceptance has yet to materialise, and ALK expects it will take some time to overcome the long-standing structural market barriers in the USA.”

Lige netop denne sætning satte aktien betydeligt ned. Men i første omgang har mersalget i Europa altså dæmpet bekymringen. Vi har ALK i Økonomisk Ugebrevs Portefølje, og vi har netop øget positionen fra 5% til 7,5% i Porteføljen. På den korte bane kan de urolige markeder sætte aktien længere ned. Men vi ser altså ALK som en af de mest spændende aktier på det danske aktiemarked og fastholder vort kursmål på 1.150-1.200 for de næste 12-18 mdr., om end vi på længere sigt kigger betydeligt højere.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Life Science

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank