Life Science

Coloplast: Er alt indeholdt i nedjusteringen?

Morten Larsen

fredag 17. april 2020 kl. 12:25

Coloplast aktien har haft en ganske fornøjelig 2½ måned, der har budt på 12% kursstigning siden 6. februar hvor de aflagde 1. kvartalsregnskab. Det har bragt aktien i all-time-high, mens det danske C25 indeks til sammenligning er nede 10% efter at have været nede med hele 31% på bunden i marts. På nyhedsfronten har perioden stort set kun budt på en profitwarning den 18. marts, men det ser ud til at ikke al risiko er indregnet.

1771080a94dca76b24bfCa210c1b34b4baf5c1735725c9c702499033da33

Coloplast highlighter i profitwarningen, at man kun har set COVID-19 problemer i de 10% af forretningen, der er Interventional Urology (IU), mens de øvrige 90%, f.eks. stomiposer og inkontinens katetre, er upåvirket.

IU er en amerikansk forretning, ca. halvdelen er i USA, og har produkter som f.eks. penis implantater og kvindelige underlivsnet. Problemet med disse produkter er, at de påvirkes af lavere antal ”elektive operationer”, dvs. ikke tvungne operationer, da hospitalernes ressourcer drejes imod COVID-19 bekæmpelse. Coloplast sænkede sin organiske salgsvækst til 4-6% (tidligere 7-8%) for helåret og sænkede EBIT-marginen til 30-31% (tidligere ”ca. 31%”).

Med en omsætning sidste år på 17,9 mia. DKK regner Coloplast dermed med at miste ca. 450 mio. DKK i omsætning fra en forretning, som står for mindre end 2 mia. DKK i omsætning, hvor 1. kvartal ovenikøbet var et normalt kvartal. Coloplast oplyser endvidere, at man inkluderer i sin guidance, at IU kommer tilbage i anden halvdel af regnskabsåret (dvs. april til september). Dette indikerer at IU-forretningen kan have tabt mellem 30-50% af omsætningen i regnskabsårets 2. kvartal. (januar til marts)

Som aktionær kan man anskue profitwarningen fra flere vinkler, men vi fokuserer på:

1. I skrivende stund er vi halvvejs igennem april, og vi har endnu ikke hørt snak på vandrørene om at amerikanske elektive operationer skulle være vendt tilbage i større omfang. Selvom

elektive operationer vil komme tilbage, og der vil være et oparbejdet en pukkel af ventende operationer, så vil sundhedssystemerne flere steder været presset på f.eks. medarbejderressourcer. Vi ser en risiko for, at IU ikke kommer så hurtigt tilbage, som Coloplast antager.

2. Vi har set flere medico-selskaber snakke om problemer med at få den nødvendige adgang til hospitalerne og lægerne for sine sælgere her under krisen. Coloplast er en markedsandels-aktiecase, dv.s man skal ud og tage markedsandele i et 4-5% vækstende verdensmarked for at kunne nå de 7-9% langsigtet vækst man tror på. Vi ser specielt udfordringer i USA, hvor Coloplast bl.a. skal konvertere nyligt vundne GPO-kontrakter (Indkøbsorganisation for amerikanske hospitaler) til egentlig salg.

Dette indikerer også et muligt nedadgående pres på guidance.

3. Men, ligegyldigt hvordan man ser på profitwarningen og presset på forventningerne, så står man tilbage med et selskab, der formår at vækste trods en massiv kæberyster til verdensøkonomien, og et selskab som trods en markant salgsnedgang, alligevel ser ud til at redde marginen godt i land med kun en minimal nedgang. En salgsnedgang på 450 mio. DKK burde give ca. 300 mio. DKK lavere EBIT, hvis man antager en uændret bruttomargin og omkostningsniveau. Det implicitte EBIT-tab i under den nye guidance (EBIT-margin sænket med 0-1%-point) er til gengæld under 200 mio. DKK. Vi ser et selskab, der har styr på sine omkostninger, og vi ser et selskab som reagerer, men som ikke over-reagerer.

4. Ét aspekt, som ikke er berørt i profitwarningen, er Coloplasts afhængighed af store udbudsordrer fra f.eks. Latinamerika, Asien og Nordafrika. Historisk har der været en stærk korrelation imellem økonomisk aktivitet i disse lande og deres indkøbsmønstre. Eller sagt på en anden måde, så har høj oliepris medført mange ordrer, mens lav oliepris historisk har medført lav udbudsaktivitet. Hertil kommer nu, at sundhedssystemerne i disse lande må antages at allokere ressourcer henimod COVID-19 og spare på f.eks. stomiposer og katetre. Vi bygger bl.a. dette på kommentarer som “Sales to a number of countries, including Saudi Arabia

and Brazil, remain challenged by the downward trending oil prices.” fra Coloplasts 2016/17 årsrapport, der dækker efterspillet ovenpå sidste store olieprisfald.

Hvor står aktiecasen?
Coloplast er en unik case, og det har historisk væ-ret en forkert aktiestrategi ikke at eje aktien. Men der har også været perioder, hvor aktien ikke har outperformet, og selvom dagens Covid-19 panik sætter unikke aktier som Coloplast endnu mere i scene, så vurderer vi, at
• en værdiansættelse på en ”langt over normal” P/E på ca. 50 for indeværende år, efter en kraftig og hurtigt kurs-outperformance ift. det øvrige marked
• en aktie der har højere end normal risiko associeret med helårsguidance
• samt et markedsyn, hvor vi antager, at vi arbejder os igennem det værste af COVID-19 krisen i denne periode og forhåbentlig kan se frem imod mere normale tilstande indenfor kortere tid
alt i alt medfører, at risiko/afkast i aktien have tippet tilbage imod neutral.

Vi nedjusterer vores anbefaling af Coloplast til NEUTRAL (tidl: Køb), men hæver vores kursmål til 1.000 (tidligere 850) reflekterende de højere end ventede markedsmultipler, som aktiemarkedet er villig til at give for aktien nu.

 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 249 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

[postviewcount]

Finans

Her er forklaringen på provinsbankernes opjusteringsbølge

I tiden op til den aktuelle regnskabssæson har der været en stribe børsmeddelelser om opjusteringer af årsforventningen. Efter de første konkrete regnskaber, fra Skjern Bank og Nordea, begynder der…
Finans
Pressede pensionsselskaber genstarter omvalgsbølge væk fra garantier
Formue
Waturu nedjusterer – og udskyder også børsnotering af det andet datterselskab, Aquaturu
Formue
DAX Future: Nedturen i europæiske aktier ligner nu marts-krakket
Samfundsansvar
Finans Danmark klar med værktøj til måling af CO2-aftryk
Samfundsansvar
UK pensionspulje vælger Nordea AM til klimastrategi i milliardfond
Formue
Alt falder: Aktier, renter, guld, olie og kobber. Recession forude ?
Samfundsansvar
Rigsrevisionen: Ministerierne har kun undtagelsesvist arbejdet med verdensmål
Finans
Danske Bank opjusterer med op til 4,5 mia. kr, svarende til +50 procent
Formue
DAX Future: Alle advarselssignaler blinker nu, optræk til aktiekrak
Formue
S&P Future: Aktiemarkeder balancerer på knivsæg: Nu skal 3400 holde, ellers….
Finans
En Gamechanger: Hver fjerde nye pensionskrone ryger i klimainvesteringer
Finans
Rating: Her er vinderne blandt de 100 største unoterede selskaber
Life Science
Se videopræsentationer: Opsamling fra Økonomisk Ugebrevs Life Science Investorkonference
Ledelse
Mediernes anti-demokratiske fadæse i MeToo-debatten

Seneste nyt

Formue
DAX Future: NU skal de europæiske aktier holder stand, ellers kraftig nedtur
Finans
Update: Danske Bank om Ugen, der kommer
Life Science
Corona-nyt: Vi nærmer os en vaccine
Formue
Langers Skarpe Aktiemarkederne robuste under overfladen, indtil videre
Formue

Novo Nordisk nedbringer aktieandel i FLSmidth

Pursuant to Section 38 of the Danish Capital Markets Act, FLSmidth has been informed that NOVO HOLDINGS A/S has reduced his holding of FLSmidth shares to a total 2,455,584…

Aktuel artikelserie

Trænger First North vækstbørsen til en opstramning?

Chefredaktør Morten W. Langer har i en artikelserie påpeget en stribe huller i NasdaqOMX’s arbejde med at skabe en dansk vækstbørs, investorerne kan have tillid til. Selskaber som Conferize og NPinvestor har fra start været baseret på ekstremt svage forretningsmodeller og overvurderede værdiansættelser. Aktuelt viser sagen om Waturu, at institutionen med Certified Advisors ikke fungerer godt nok, når det gælder sikring af fyldestgørende information til investorerne. Baggrunden for ØU’s fokus på First North er, at en velfungerende dansk vækstbørs er samfundsmæssig vigtig som formidler af risikovillig kapital til små vækstvirksomheder.

Andre artikelserier

Dilemmaer i det aktive ejerskab
Finansiering af den grønne omstilling
Sustainable Finance: Nye spilleregler for den finansielle sektor
Nye krav til bestyrelsen i kølvandet på Coronakrisen
Hvilke strategier sikrer den bedre performance under coronakrisen?
Den danske banksektors lange vej mod konsolidering?
Formue
Stoxx: Europæiske health care aktier fortsat under pres pgr af ventet Biden sejr
Life Science
Forbedret risk/reward i Lundbeck
Formue
Stoxx: Europæiske bankaktier 3% oppe i dag, har givet købssignal
Formue
SAS: Europæiske flyselskab-aktier holder sig nogenlunde stabile, men ..
Samfundsansvar
Ny database afslører investorers kontroversielle investeringer
Formue
SAS emission fuldtegnet, obligationsejer får deres nye aktier i dag, fredag.
Formue
US: Stigning i obligationsrenten indikerer fortsat en gamechanger på finansmarkedet
Formue
IPO Watch: ØU lancerer Kvalitetstjek af nynoterede selskaber
Finans
Pensionssektor må tære på egenkapital for at opfylde garantier
Formue
ØU Trader: Porteføljen har afkast på 23,9% i 2020
Samfundsansvar
Her er de overbetalte topchefer i dansk erhvervsliv
Finans
Solar: Rekordafkast i 2020 blåstempler digital strategi
Finans
Gensidige anklager om fusk mellem Waturus CEO og ex-CFO
Finans
Ledelser i Alpha og Qudos Insurance afsløret i millionfusk

Seneste nyt

Finans
Ny smittebølge: Halvdelen af EU’s SMV virksomheder er i konkursrisiko
Ledelse
Rob de Ridder ansat i 2015: ”Det skete på din vagt”

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

COVID-19: Hjælpepakker udvides og forlænges til 1. februar
Her er seneste praksis for aktindsigt
European crowdfunding platforms - new opportunities for alternative financing for start-ups and SMEs
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X