Life Science

Den sorte svane og biotek: coronapandemiens betydning (18. Marts)

Lars Hatholt

torsdag 19. marts 2020 kl. 23:53

En sort svane, altså en uforudset begivenhed med globale konsekvenser, har ramt verden med corona-pandemiens udbrud. Kapitalmarkederne er gået i panik med voldsomme tab på aktiemarkederne og endda stigende renter. Investorerne sælger ud af alle aktiver for at sikre sig likviditet.

21ecf7d0051da981b0da

Den seneste måned har været præget af paniksalg på aktiemarkederne. Det gælder også biotekaktier. Som det fremgår af tabellen, er de nordiske biotekselskaber hårdt ramt af coronakrisen med massive kurstab. Sundhedsaktier regnes normalt for en – omend ikke en sikker havn når lavkonjunkturen melder sig – så i det mindste som aktier, der bliver mindre berørt end de fleste andre sektorer. Det holder imidlertid kun stik, når det gælder pharmaselskaber eller meget store biotekselskaber, som har produkter på markedet.

Nasdaq biotekindekset (IBB) klarede sig bedre under finanskrisen end det brede amerikanske aktiemarked. Som et markedsvægtet indeks domineres IBB indekset imidlertid også af store veletablerede biotekselskaber som Amgen, Biogen og Regeneron. Aktier i mindre biotekselskaber blev imidlertid hårdt ramt.

Det samme mønster ses nu med coronakrisen. I den seneste måned har IBB indekset med et fald på 17% klaret sig væsentligt bedre end det brede amerikanske aktiemarked (S&P 500) med et minus på 25%. Ser man imidlertid på S&P biotekindekset (XBI), som ikke er markedsværdivægtet, og som inkluderer mange mellemstore biotekselskaber, har indekset klaret sig over 4% ringere end det brede indeks over den seneste måned. Billedet bliver endnu mere grelt, når det gælder udviklingsselskaber uden markedsførte lægemidler.

Ser man alene på de største amerikanske biotekselskaber tabte de ”kun” 12% over den seneste måned. For de mellemstore amerikanske biotekselskaber er udviklingen interessant. De amerikanske biotekselskaber, som har mindst et produkt på markedet i USA, har som helhed i årevis klaret sig bedre end de amerikanske senfase-biotekselskaber uden noget produkt på markedet. I den seneste måned har kursfaldet imidlertid set stort været det samme for de to grupper (se tabellen). Investorerne har altså solgt ud over en bred kam uden smålig skelen til selskabernes kvalitet. Det medfører selv sagt gode muligheder for stock picking, når markedet vender.

Påvirkning af kliniske studier
Zealand Pharma udtalte på sit nylige conference call i forbindelse med 2019 årsregnskabet, at selskabet ikke forventer problemer med gennemførelsen af de kliniske studier pga. coronakrisen. Den samme udmelding er også set fra flere amerikanske selskaber. Spørgsmålet er imidlertid om det kommer til at holde vand.

Med de kraftige begrænsninger som USA og Europa har lagt på folks mobilitet og patienternes bekymring for at blive smittet, er der en betydelig risiko for, at der opstår problemer med patientrekruttering til studierne, ligesom der også kan opstå problemer med studiers konkrete gennemførelse ift. opfølgende tjek, målinger, m.v. Man skal her huske på, at studiedeltagere i stort omfang er sygdomsramte patienter og derfor nærmest per definition er svagere end gennemsnittet og således i den svære risikozone.

Det kan medføre, at patientprotokoller skal justeres, og at der også kan blive et problem med mangel på sundhedsfagligt personale til den konkrete gennemførelse af studierne, fordi de f.eks. er optaget af eller overflyttet til corona-behandlingsteams eller blot er karantæneramt.

Gennemførelse af de kliniske studier kræver også betydelige sikkerhedsforanstaltninger for at modvirke coronasmitte. Afhængig af krisens varighed kan det heller ikke udelukkes, at produktionsog forsyningskæden møder vanskeligheder. Det kan betyde problemer med at få den nødvendige medicin frem til de kliniske studier. Mulige problemer på forsyningssiden gælder også produktion og transport af godkendte lægemidler. Summa summarum synes det derfor meget sandsynligt, at biotek og pharma selskaber står overfor betydelige problemer mht. gennemfø-relsen af de kliniske studier og mange studier vil muligvis blive forsinkede. Problemets omfang vil naturligvis afhænge af pandemiens omfang og længde. De store ressourcestærke selskaber må også forventes at have bedre muligheder for at klare udfordringen end de mindre selskaber.

De amerikanske lægemiddelmyndigheder FDA har da også øje på de potentielle udfordringer for gennemførelsen af kliniske studier, og har i denne uge udsendt en ny guidance specifikt for at afbøde så mange effekter som muligt. I amerikanske analytikerkredse begynder der nu at blive talt om et best case scenario med forsinkelser på 1-2 mdr., som det f.eks. nævnes her .

Kapitalmangel?
Kapitalmangel kan blive et problem for biotekselskaberne. Biotekselskaber har normalt likviditet til et til tre års drift, og studieforsinkelser øger selskabernes likviditetsforbrug. Det er sandsynligt, at biotekselskaberne får sværere ved at tiltrække

risikovillige investorer pga. krisen, og at investorerne generelt vil kræve en højere risikopræmie. Konsekvenserne for kapitalmarkederne er pt. uoverskuelige, men det vil være overraskende, hvis krisen ikke får konsekvenser for investorernes interesse for risikoprægede investeringer.

Coronakrisen har indtil nu ramt biotekaktierne hårdt. Så længe krisens økonomiske konsekvenser er uigennemskuelige famler aktieinvestorerne i blinde, og så længe vil biotekaktiernes kursudvikling være løsrevet fra regnearkene. Kun få biotekselskaber har klaret sig godt den seneste måned. Det gælder f.eks. selskaber, der satser stort på coronavacciner som f.eks. Regeneron, Gilead, Moderna, m.fl. Når tågen letter tegner det imidlertid til, at man vil se attraktive investeringsmuligheder indenfor biotek.

Skulle man pege på noget positivt for biotekaktierne midt i al elendigheden, tegner det nu til, at Joe Biden sandsynligvis vinder over Bernie Sanders som Demokraternes præsidentkandidat. Det betyder alt andet lige mindre politisk fokus på en begrænsning af de amerikanske medicinpriser.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Finans

Tvivl om revisors rolle som offentlighedens tillidsrepræsentant

Økonomisk Ugebrev kan nu afsløre, at der er store forskelle i, hvor ofte de store revisionsfirmaer uddeler forbehold og supplerende oplysninger hos deres revisionskunder. Data baseret på analyse af…
Finans
Bagmænd bag store forsikringskonkurser i gang med nyt forsikringseventyr
Finans
Vestjysk Bank sluger Den Jyske Sparekasse efter hård tilsynskritik
Samfundsansvar
Drivhusgasemissioner faldt i 2019 til det laveste niveau i EU i tre årtier
Kultur
Boganmeldelse: Kina spørgsmålet – den voksende magt
Kultur
Boganmeldelse: Ægte virksomhedskultur, når chefen ikke er der
Formue
Børsnotering af HusCompagniet ved at udvikle sig til gigantfiasko
Formue
Langers Skarpe: Aktiehistorien er nu lige ud af landevejen. Eller er den?
Formue
ØU Trader: Porteføljen fortsætter opad, slutter ugen i + 35,1% i 2020
Samfundsansvar
Nordisk pensionssektor en af de mest transparente i EU
Samfundsansvar
Usikkerhed om EU Green Deal gift for Rockwools potentiale
Samfundsansvar
Intelligent skideballe til erhvervslivets CSR-indsatser
Samfundsansvar
Klimaplan skaber tvivl om aftale med Aalborg Portland
Samfundsansvar
EU Ombudskvinde: Kommissionen fejlede ved at hyre BlackRock som ESG-rådgiver
Finans
Genetablerede KPMG kan snart være tilbage i dansk Big Four

Seneste nyt

Finans
Store revisionshuse får flere kunder, trods øget fravalg af revision
Finans
Ekspertforslag: Sådan undgås skæve værdier på pensionssektorens alternativer
Finans
Hvornår løber Waturus pengekasse tom?
Samfundsansvar
Regeringens udspil til Grøn Skatterefom
Samfundsansvar

ATP kræver mere specifikke skattepolitikker af virksomheder

Danmarks største investor, ATP med 936 milliarder af danskernes pensionskroner i forvaltning, går nu kritisk til de største danske børsselskaber på et følsomt område: deres skat. ATP går kri­tisk…

Aktuel artikelserie

Trænger First North vækstbørsen til en opstramning?

Chefredaktør Morten W. Langer har i en artikelserie påpeget en stribe huller i NasdaqOMX’s arbejde med at skabe en dansk vækstbørs, investorerne kan have tillid til. Selskaber som Conferize og NPinvestor har fra start været baseret på ekstremt svage forretningsmodeller og overvurderede værdiansættelser. Aktuelt viser sagen om Waturu, at institutionen med Certified Advisors ikke fungerer godt nok, når det gælder sikring af fyldestgørende information til investorerne. Baggrunden for ØU’s fokus på First North er, at en velfungerende dansk vækstbørs er samfundsmæssig vigtig som formidler af risikovillig kapital til små vækstvirksomheder.

Andre artikelserier

Dilemmaer i det aktive ejerskab
Finansiering af den grønne omstilling
Sustainable Finance: Nye spilleregler for den finansielle sektor
Nye krav til bestyrelsen i kølvandet på Coronakrisen
Hvilke strategier sikrer den bedre performance under coronakrisen?
Den danske banksektors lange vej mod konsolidering?
Finans
Parken/ FCK høster milionstort skjult sommerhus-guldæg næste år
Samfundsansvar
Podcast fra P4: ØU-redaktør om ny database for kontroversielle investeringer
Formue
Langers Skarpe Aktietips: Nu skal man tænke både kortsigtet og langsigtet
Samfundsansvar
Nasdaq køber firma til afsløring af finansiel kriminalitet og hvidvask
Finans
Slemme røde tal i Vækstfondens ventureportefølje
Samfundsansvar
EU-strategi for vedvarende offshoreenergi
Ledelse
Andelen af kvindelige ledere vokser, men ikke i topledelsen
Samfundsansvar
Kun et dansk selskab på nyt Dow Jones Sustainability Index
Ledelse
Kapitalismen skal tæmmes, ikke slås ihjel
Formue
Børshandel startet i Huscompagniet: Emissionsbanker holder hånden under aktien
Samfundsansvar
Analyse: ESG ratings forvirrer investorer om reel bæredygtighed
Formue
Aktieanalyse: Spirende optimisme hos Novo Nordisk
Finans
Qudos: Aarhusianske finansfolk stod bag kæmpe forsikringskonkurs med milliardtab
Samfundsansvar
Investeringsdirektør i PFA: Med Joe Bidens valgsejr i USA vil den grønne transformation tage fart

Seneste nyt

Finans
HusCompagniet klemmer citronen med slap vækststrategi
Finans
Optræk til stærkt comeback til SAS, efter mere corona

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

EU-Domstolen: TV2 skal betale ulovligheds­renter for statsstøtte
Har du styr på din prismarkedsføring til Black Friday?
Aftale på plads: Lagerbeskatning af løbende avancer for ejendomsselskaber indføres
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X