Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Life Science

Novo Nordisk kan bære aggressiv prissætning

Økonomisk ugebrev

onsdag 27. maj 2015 kl. 22:30

Novo Nordisks er regnskabsmæssigt kommet stærkt ud af 1. kvartal og har leveret imponerende tocifrede vækstrater på både top- og bundlinje. Alt tyder på at Novo Nordisk går endnu et rekordår i møde, drevet af gunstige valutaforhold, organisk salgsvækst samt udsigt til nye produktlanceringer inden for diabetesforretningen.

Novo Nordisks fremlagde d. 30. april et solidt regnskab for 1.kvt. 2015, som – godt hjulpet på vej af en særdeles favorabel dollarkurs – levede op til de høje forventninger på både salg og indtjening. Novo Nordisk tjente 9,9 mia. kr. efter skat, hvilket er en fremgang på hele 53% ift. 1.kvt 2014. Produktsalget steg med 24% til 25,2 mia. kr. og samtidig genererede frasalget af en aktiepost på 74,5% af det Novo Nordisk ejede IT-selskab NNIT A/S, en engangsindtægt på 2,4 mia. kr. Frasalget fandt sted i forbindelse med børsnoteringen af NNIT på børsen i København i marts. Den samlede omsætning landede dermed på 28,0 mia. kr., modsvarende en fremgang på 36% ift. 1.kvt 2014. På driftsniveau steg indtjeningen med hele 73% til 13,9 mia. kr., hvoraf ca. 40% stammer fra NNIT-salget og de resterende 60% kan tilskrives en bredt funderet fremgang i produktsalget.

Levemir tager fortsat markedsandele i USA
Novo Nordisks vækstdrivere er nok engang segmentet af de moderne insuliner – NovoRapid, NovoMix og Levemir – som under ét steg med 23% til 11,5 mia. kr. Særligt Levemir fortsætter med at udvise imponerende vækstrater og salget steg 31% til 4,1 mia. kr. Samtidig vedbliver Levemir med at tage markedsandele på det vigtige amerikanske markedet og er i det forgangne år gået fra 22% til 25% af markedet for moderne basal insulin. For det moderne insulin segment samt ny-generation insulin sidder Novo Nordisk på en global markedsandel på 45%, mens man på insulinmarkedet som helhed har en andel på 47%.

Victoza har også i 1. kvartal 2015 været et vigtigt lokomotiv for den overordnede vækst. Victoza-salget steg med 36% til 4,0 mia. kr. og nyder godt af at GLP1 -markedet udgør en stadig større del af det globale diabetes marked på nu 7,0% mod 6,8% i 2014. Victoza er med en markedsandel på 71% (mod 72% i april 2014) fortsat den suveræne markedsleder på det globale GLP1-marked, trods konkurrence fra nye ugentlige GLP-1 medikamenter såsom Eli Lillys Trulicity og GSK’s Tanzeum. Novo Nordisk har fastholdt markedsandelen for Victoza i USA og Europa på hhv. 69% og 78%, mens markedsandelen i Asien som helhed er dykket med små 10% til omkring 60%. Novo Nordisk nye generation af insuliner anført af Tresiba og Degludec omsatte for 0,3 mia. kr. modsvarende en vækst på 239%. Tresiba er nu lanceret i 27 lande og med offentlige tilskud på niveau med konkurrenten Lantus fra Sanofi. Tresiba bliver generelt taget vel imod på markedet bedst illustreret på det japanske marked, hvor Tresibas andel af basal insulin markedet er på 27%.

Novo Nordisks samlede omsætning i diabetesdivisonen landede på 19,8 mia. kr., en vækst på 24%. Man har nu en global markedsandel på 27% af diabetesmarkedet som helhed, mod 28% ved udgangen af april 2014. Selskabets division af biofarmaceutiske lægemidler klarede sig også pænt, og omsatte totalt set for 5,4 mia.kr., hvilket er en vækst på 23%. Salget drives af blødermedikamenterne NovoSeven i USA og på internationale markeder samt af udrulningen af NovoEight i Europa og Japan.

Hertil kommer væksthormonet Norditropin, som klarer sig godt i USA drevet af det præfyldte FlexPro-pensystem Indtjeningsmarginerne udvikler sig fortsat i den rigtige retning, og bruttosalgsmarginen er forbedret med 160 basispoint til 84,6%, mens nettosalgsmarginen er forbedret med 220 basispoint til 60,2%. Driftsmarginen er skudt drastisk i vejret med 1040 basispoint til 49,5%, hvilket dels skyldes salget af NNIT og sekundært skyldes at udgifterne til R&D og administration (som primært er i Euro og DKK) samlet blot er steget med 3% til 4,1 mia. kr.

Vil kunne bære langt højere prissætning
I februar præsenterede Novo Nordisk stærkt positive fase II data for et studie med 600 diabetes type 2 patienter behandlet med en ugentlig oralformulering benævnt OG217SC af GLP-1 analogen semaglutid. Forsøget som var placebokontrolleret testede OG217SC på forskellige dosisniveauer over 26 uger og studiet indeholdt også en behandlingsarm med injicerbar semaglutid. På det højeste dosisniveau OG217SC sås en reduktion i blodsukkeret (HbA1c) på 1,9 procentpoint til 6,0%, og samme fald sås med injicerbar Semaglutid. I placeboarmen faldt blodsukkeret blot med 0,3 procentpoint til 7,6%.

Ydermere var der et gennemsnitligt vægttab på ca. 6,5 kg blandt semaglutid-behandlede patienter, såvel på højeste dosisniveau OG217SC og med injicerbar semaglutid, mod bare ca. 1 kg i placeboarmen. Novo Nordisk ventes i løbet af de kommende måneder at tage en beslutning om hvorvidt man skal tage OG217SC i afsluttende fase III studier, hvilket vi forventer man vil gøre, da vi ser data som særdeles stærke, trods flere bivirkninger relateret til fordøjelsessystemet for OG217SC sammenligning med injicerbar semaglutid. Ledelsen har som følge af den gunstige udvikling i dollarkursen samt en solid udvikling i moderne insuliner, ny generation insuliner samt Victoza hævet salgsforventningerne til hele 2015. Man forventer nu en salgsvækst på 23-26% mod tidligere 18-21%. På driftsniveau ventes en vækst på 42% mod tidligere 29%. Den massive opjustering her skyldes også frasalget af NNIT. Til gengæld forventes underskuddet på de finansielle poster at blive på 6 mia. kr., mod tidligere 5 mia. kr. Dette skyldes større tab i forbindelse med hedging mod udenlandske valutaer herunder primært dollaren. Endelig ventes skattesatsen nu at blive på 21% mod tidligere 22%.

2015 vil generelt blive præget af en række nye produktlanceringer herunder Saxenda i fedme, Xultophy i diabetes og NovoEight i blødersygdomme. De positive foreløbige Tresiba-resultater for DEVOTE-hjertekarstudiet som førte til FDA-genindsendelse i april af registreringsansøgning, betyder nu også, at man står med gode muligheder for omsider at kunne lancere Tresiba i USA i starten af 2016. Baseret på ledelsens opjustering for året, forventer vi i vores indtjeningsmodel nu en 2015-omsætning på 113,5 mia. kr. mod tidligere 107 mia. kr. Vi forventer et EBIT på 49 mia. kr., mod tidligere 44,5 mia. kr. og efter skat ser vi et overskud på 34 mia. kr. mod tidligere 31 mia. kr. Samtidig vurderer vi at 2015-aktietilbagekøbsprogrammet til en værdi af 17,5 mia. kr. vil eliminere omkring 40 mio. aktier i år, svarende til ca. 1,5% af aktiekapitalen. Vi vurderer at Novo Nordisk aktien bør prissættes ekstremt aggressivt frem mod den forventede godkendelse og siden lancering af Tresiba i USA i 1. kvartal 2016. Vi ser derfor en P/E på 35 gange 2015-indtjeningen som en rimelig prissætning, hvilket vil modsvare en selskabsværdi på 1.190 mia. kr. Pt. handles aktien til en 2015 P/E på lige under 30.

Peter Aabo

Se tabeller her 

Se hele udgivelsen her 

 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland

Mere fra ØU Life Science

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank