Life Science

Össur er Nul-for-tre i 3. kvartal

Morten Larsen

onsdag 30. september 2020 kl. 10:50

Fra et aktionærsynspunkt har der ikke været meget positivt at komme efter fra Össur i 3. kvartal. Vi mener, at selskabet på 3 faktorer ikke har leveret godt nok i forhold til vores forventninger eller hvad den høje værdiansættelse kræver. Vi bibeholder aktien i venteposition indtil bedre tider.

Ossur bookede omsætning på 135 mio. USD i 2. kvartal, modsvarende en organisk vækst på -26% med de fleste markeder markant negativt påvirket af Covid-19 nedlukningen. Perioden har set et færre antal elektive kirurgier, lukkede O&P-klinikker samt hospitaler, der aktivt har mindsket adgangen for f.eks. sælgere, etc.

Udover den lavere aktivitet, var 2. kvartal påvirket af nedskrivninger og transaktionsomkostninger som er af engangskarakter, men stadigvæk betød det at EBITDA faldt til 12 mio. USD fra 42 mio. USD året før. Selv om det svage regnskabstal til stor del skyldes engangsforeteelser og oprydningen efter tidligere tiders fejltagelser, så medfører det stadigvæk en manglende indtjening til aktionærerne.

Problembarnet Gibaud “foræres” væk
I kvartalet annoncerede Össur, at man sælger problembarnet Gibaud, der primært er aktiv indenfor kompressionsstrømper i Frankrig. Össur tilkøbte Gibaud for 132 mio. USD i 2006, og efter år med svag performance sælger man nu for 24 mio. USD. Der er ingen tvivl om, at Gibaud har været vigtig for Össur som “støtteben” til de andre produktgrupper, men som helhed har Gibaud været en skuffelse fyldt med restruktureringer, svag vækst og endnu svagere indtjening.

Selvom det er positivt, at Össur luger ud blandt sine problemer, så stiller vi os kritiske til “salgsprisen”, hvor Össur modtager maksimalt 24 mio. USD, afhængigt af earn-outs, som Össur ikke fortæller os mere om. Salgsprisen skal sættes op imod at man bortgiver et EBITDA positivt selskab med 51 mio. USD i 2019 omsætning og tager 3,2 mio. USD i transaktionsomkostning og afskrivning på 17 mio. USD.

Samtidig skal man have in mente, at køberen, Innothera, er en industriel spiller, som vi må antage må kunne udvinde fine synergier fra opkøbet. For os lugter dette “brandudsalg” af, at Össur ser 2020 som et tabt år, og at man derfor ligeså godt kan rive plasteret af dette åbne sår nu.

På længere sigt vil frasalget være positivt for Össur, da det vil hæve den organiske vækstprofil, hæve gruppens marginer og afkast, samt lukke et problembarn, der har kostet mange ledelses-ressourcer. Men for os, virker “prisen” for at slippe af med Gibuad, som høj for aktionærerne.

Genindsætter “guidance”
I 2. kvartalsregnskabet d. 23. juli, så vi Össur kommentere, at man indtil begyndelsen af juli måned havde set et fint recovery af omsætnings-bibeholdelsen, som var på 60-70% i april, 70-80% i maj, 80-90% i juni mens niveauet for starten af juli var lidt bedre end 90%. På telefonkonferencen kommenterede ledelsen, at man per 23. juli var begyndt at se svækkelser igen, heriblandt på det vigtige amerikanske marked.

18. september “genindsatte” Össur sin helårsguidance og higlightede, at man for juli, august og midt-september havde set omsætnings-bibeholdelse på 90-100%. For 2. halvår kigger man nu imod 0-8% negativ organisk vækst. Samtidig ser selskabet profitabiliteten returnere til tidligere niveauer, når ”omsætningen kommer tilbage til tidligere niveauer” (hvad dette mere præcist betyder står stadig uklart).

I vores verden er denne guidance nærmest intetsigende. Vi anerkender, at omverdenen er ekstremt svær at forudse bl.a. grundet Covid-19, men når selskabet efter at kende næsten hele Q3 omsætningen stadigvæk sætter et “bred som en ladeport” halvårsvækst guidance op, hvor kun Q4 plus 2 uger endnu er selskabet ukendt, stiller i vores bog ikke aktionærerne væsentlig bedre end før den nye guidance. Det ville have pyntet markant, hvis selskabet havde givet et mere snævert “det tror vi selv på” range. Det er trods alt selskabet, som bedst selv kender sine kunder, sine markeder og omsætning igennem 3. kvartal.

Nul-for-tre i gennem 3. kvartal
I vores bog er Össur nul-for-tre hidtil i 3. kvartal: svagt regnskab, svagt “frasalg” og en kalorie-let guidance. Med det sagt, så ser vi ikke dette flytte kernen – nemlig om man som aktionær skal købe eller sælge aktien.

Konsensusestimaterne ser Össur værdisættes på P/E-2021 på ca. 37, hvilket er lidt under hvad markedet var villig til at værdisætte selskabet til før Covid-19. Men vi må også anerkende, at risikoprofilen på indtjeningen på de næste 12-18 måneder ser højere ud end før Covid-19, hvilket gør, at vi ser aktiemarkedet kræve mere visibilitet før aktien eventuelt prises tilbage op.

Vi fastholder derfor vores NEUTRAL anbefaling og kursmål på 50 DKK.

Morten Larsen

Kurs på anbefalingstidspunkt: 46,50 DKK

Kursmål: 50,00 DKK

Analysedato: 22. september 2020

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Nationalbank søger data scientist for advanced analytics
København
06-06-2021
Finans Danmarks søger økonom med interesse for boligmarkedet
København
02-06-2021
Obligationsanalytiker til Sydbank i Aabenraa
Aabenraa
21-05-2021
Sparekassen Kronjylland søger virksomhedsanalytiker
Randers
17-05-2021
Forsyningstilsynet søger analytisk økonom til udvikling, overvågning og regulering af elmarkederne
Frederiksværk
25-05-2021
Finanstilsynet søger vicekontorchef til tilsynet med investeringsfonde & banker på investeringsområdet
København
18-05-2021
Orifarm Group A/S søger Finance Process Specialist
Odense
31-05-2021
Økonomisk Ugebrev søger IT-Manager
København
30-06-2021
SAGRO søger dygtig og topmotiveret skatte- og selskabsspecialist
Holstebro, Herning, Billund, Esbjerg
31-05-2021
SEGES søger specialist i ejendomsbeskatning
Aarhus
31-05-2021
Sparekassen Sjælland-Fyn søger filialsupporter med speciale i bolig og kreditsager
Holbæk
21-05-2021
Kreditmedarbejder til bankens hovedkontor i Ringkøbing
Ringkøbing
31-05-2021
Landbrug & Fødevarer søger CHEFØKONOM
København
28-05-2021
SEGES søger Skattespecialist
Aarhus
31-05-2021
Kreditanalytiker med fokus på creditscore til Sparekassen Kronjylland
Randers
17-05-2021

Mere fra ØU Life Science

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]