Life Science

Strive25 styrker Coloplast, men svækker aktiecasen

Morten Larsen

fredag 09. oktober 2020 kl. 18:54

Vi er ambivalente omkring Coloplasts nye Strive25 strategi. Den ser ud til at styrke et allerede stærkt selskab, og den tydeliggør og troværdiggør selskabets langsigtede højvækstprofil. Men omvendt ser bagsiden af medaljen ud til at være en svækkelse af flere af de enkeltkomponenter og finansielle nøgletal, som tilsammen har gjort, at investorer har været villige til at betale en markant merpris for Coloplast i forhold til andre vækstcases.

Coloplast afholdt sin længeventede kapitalmarkedsdag tirsdag d. 29. september. Forud for kapitalmarkedsdagen highlightede vi den som afgørende for aktien, da den nye strategi potentielt ville rykke ved investorernes opfattelse af casen.
Strive25 indebærer, at selskabet flyttes endnu kraftigere i retning af et forbruger-orienteret healthcare selskab, hvor

– nye innovative produkter vægtes markant højere
– M&A i langt højere grad bliver et tema
– fokus på ESG og bæredygtighed hæves
– væksttempoet bibeholdes, mens man ofrer indtjeningsmarginerne.

I perioden forudser Coloplast en 7-9% organisk omsætningsvækst og en EBIT-margin over 30%. Den tidligere ambition om en årlig 50-100bp EBIT-margin ekspansion falder bort. Til sammenligning har Coloplast i de seneste to år (før Covid-19) leveret 8% organisk vækst og 31% EBIT-margin.

Hvad er vores problemer med budskaberne?
1) Fastholder organisk vækstguidance på 7-9% p.a Vækstbudskaberne fra Coloplast var mere eller mindre, som vi havde forventet. Dvs. mere fokus på forbrugeren, introduktion af nye produkter med en højere grad af innovation samt eksekvering på vækstinvesteringer i USA og Kina. Den største overraskelse for os var det markant øgede fokus på Urologi, hvor Coloplast nu ser ud til at acceptere forretningens anderledes profil omkring højere nødvendige investeringer, højere krav til kliniske data og mulighed for negativ patientpåvirkning og dertil hørende retssager.

I pipelinen noterer vi, at Coloplast fremlagde ikke-overbevisende data fra to af de store fremtidshåb, nemlig den nye smarte og data-connectede stomipose og den nye Ostomy Care platform, der er under udvikling.

Selskabet opererer pt. med en ca. 8% organisk vækst, men kapitalmarkedsdagen pegede i retning af et blivende løft af vækstprofilen op imod 9% ikke ligger i kortene indenfor de nærmeste 1-2 år, hvilket vil hindre en yderligere opadgående revurdering af selskabet på kort sigt.

2) Fjernelse af ambitionen om 50-100bp margin løft p.a. Historisk har Coloplast kommunikeret, at man har en forretning som, hvis man fjernede de ekstra vækstinvesteringer, kunne drive EBIT-marginen op med 50-100bp per år. Dette budskab er nu fjernet og erstattet af budskaber om, at man bliver nødt til at drive en hård automatiseringsagenda og personalereduktion i produktionsenheden for at holde marginen over 30% niveauet. Dele at Coloplasts problem er høje vækstinvesteringer i nye produkter, udruldning af produkter med initielt lavere margin, samt høj omkostningsinflation (f.eks. på masseproduktionsfabrikkerne i Ungarn).

Uden udsigt til at Coloplast er et selskab med underliggende marginforbedring, vurderer vi, at det bliver i stigende grad tydeligt for aktiemarkedet, at de dage hvor selskabet var unikt – ved både at kunne levere høj vækst og margin-ekspansion – er forbi. Til sammenligning ser vi, at Coloplast handler på indtjeningsmultipler, der er nær fler-års peak.

3) M&A tilbage på agendaen Som del af den nye strategi vil management søge et højere M&A tempo, med fokus primært imod Urologi-divisionen og på små-til-mellemstore opkøb. På dagen annoncerede man en 25 mio. DKK minoritetsinvestering i Francis Medical, der er et udviklingsselskab indenfor urologisk cancer-behandling. Francis er for småt til at være relevant, men stort nok til at fortælle, at Coloplast nu tager højere risiko i sin M&A tilgang. Desværre giver sådanne investeringer først giver udbytte om nogle år.

Et hævet M&A-tempo giver rigtig god mening, da selskabet er lavt gældsat og kan tilbyde en stærk organisation og distributionsplatform. Men kigger vi på de underliggende årsager til at selskabet sandsynligvis ikke har været særlig aktiv indenfor M&A de senere år, som f.eks. at det har været svært at finde opkøb, der ikke initielt trækker ned i hverken vækst eller marginer, da må vi stille spørgsmålstegn ved, hvorfor selskabet nu accepterer dette?
Svaret er i vores øjne, at det er en naturlig udvikling af selskabet og aktiecasen henimod, at selskabet nu er blevet mere modent, at de lavest hængende vækst-frugter er plukket og realiseringen af at selskabet ikke længere kan levere både vækst og margin-ekspansion samtidig.

4) Ikke længere en +10% compounder, nu +8% Med 7-9% organisk vækstprofil, ingen margin-ekspansion og en M&A-strategi, hvor selskabet virker til at foretrække små-til-mellemstore opkøb og investeringer, ser vi en base case, hvor Coloplast leverer +8% EPS-vækst om året fremover. Dette er lavere end de +10%, vi tidligere har opereret med. Over tid er der to drivere for stigende aktiekurser, og det er enten en stigende P/E-multiple (dvs. en højere værdiansættelse) eller stigende EPS. Med en allerede høj absolut P/E-multiple og udsigt til lavere (+8%) EPS-vækst end tidligere (+10%), fremstår aktiecasen svagere og dermed svækkes også muligheden for stigende aktiekurser i fremtiden.

5) Svækkede nøgletal Kigger vi ind i de kommende år, ser vi Coloplast hæve capex-investeringstakten bl.a. med nye fabrikker i Costa Rica og nye maskiner for at imødegå løninflation. Dette driver capex og afskrivninger op i de kommende år. Lægger vi samtidig til, at selskabet øger M&A-agendaen, og dermed ser ud til at binde mere kapital i fremtidsprojekter, forudser vi et muligt pres på flere af selskabets finansielle nøgletal. Vi er enige med de valg selskabet foretager omkring nyinvesteringer for at forblive et langsigtet, relevant og markedsledende medicoselskab, men for aktien ser vi et mønster, hvor der trækkes tråde ud af en ellers meget stærk case.

6) Nyhedsstrøm ser svag ud de næste 6 måneder. På kapitalmarkedsdagen fremlagde Coloplast data, som viste at man i 4. kvartal (månederne juli, august og september) havde opnået ca. 2% organisk vækst. Det er bedre end -2% i regnskabsårets
3. kvartal, men fortsat svagt.

Endvidere kommenterede CFO’en, at man forventede et bagtungt næste regnskabsår med gennemsnitlig en-cifret vækst, dvs. at selskabet har taget brodden af årsregnskabet den 3. november. Vi vurderer, at aktiemarkedet vi se en vækstacceleration til tidligere niveauer, førend aktien igen kan performe, og dette ser ikke ud til at ligge i kortene i de kommende kvartaler.

Hvor kan vi tage fejl?
Ud over de ovennævnte negative aspekter, må vi også fremhæve, at kapitalmarkedsdagen har øget sandsynligheden for to aspekter, som potentielt kan overraske positivt i aktien.

1) At selskabet bevidst har valgt en guidance med bredere buffer end normalt. Efter to nedjusteringer af guidance i indeværende regnskabsår, vil vi ikke blive overrasket, hvis ledelsen har ønsket at have et guidance-interval med plads til mere variabilitet end tidligere.

2) Samtidig mistænker vi også, at Coloplasts M&A-appetit kan strækkes til også at omfavne store opkøb, hvis disse bliver mulige. Med billig gældsfinansiering, en dyr aktie, samt en finetunet organisation ser vi potentiale for Coloplast til at lave værdiskabende større opkøb.

Vi vælger dog for nuværende at fremhæve de mere tydelige downside budskaber fra kapitalmarkedsdagen.

Svækket aktiecase og højere volatilitet
På aktiemarkedets store, men fintvejende guldvægt, ser vi kapitalmarkedsdagen og strategien blev gøre aktiecasen noget mindre interessant, og vi ser mere downside-risiko grundet den markant høje værdiansættelse. Coloplast har som en 10 % EPS-vækster handlet til en P/E over 50.

Vi vælger dog at beholde vores NEUTRAL anbefaling, da selskabet fortsat fremstår som en stabil earnings-compounder, dog nu nok kun i niveauet +8% årligt, og med et udbytte på ca. 2%, hvilket i sig selv ikke er nogen dårlig “obligation” at eje. Vi fastholder kursmål 1.050 DKK, men highlighter, at aktien kan blive mere volatil i fremtiden grundet den svækkede aktiecase

Morten Larsen

Kurs på anbefalingstidspunkt: 980 DKK

Kursmål: 1050 DKK

Analysedato: 8. oktober 2020

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Finans

PKA og PFA hemmeligholder afkast på verdens største vindmøllepark

Åbenheden og gennemsigtigheden er på retur i pensionsbranchen, der ellers i de seneste 20 år har arbejdet hårdt på at oplyse stadigt mere om ordninger og af­kastet på dem….
Finans
Børsprofessor: Certified Advisors på First North bør godkendes af Finanstilsynet
Samfundsansvar
ØU’s Klimabarometer: Det danske samfund i solid fremgang på klimahensyn
Samfundsansvar
Globale ESG-tendenser 2021: Fokus på virksomheders ESG risici og modstandsdygtighed overfor klimarisici, samt ESG effekter på obligationsmarkedet
Finans
Bankekspert: Bankerne overkapitaliserede, ”sparer op” til kæmpeudbytter næste år
Samfundsansvar
A.P. Møller Holding øjner gennembrud for grønne børsnoteringer
Aktieugebrevet Invest Logo
Formue
Investeringsfonden AktieUgebrevet Invest gav et afkast på 32 % i 2020
Formue
Norwegian afslører detaljer i redningsplan: Her er vores opdaterede kursmål
Samfundsansvar
AkademikerPension hæver barren for aktivt ejerskab
Formue
Bullish eksperter? Derfor får vi ikke et januar rally i år
Formue
Analytikerne udpeger her 43 danske udbytte-aktier i 2021
Finans
Venture: Nyt marked for salg af ejerandele med kæmperabat
Samfundsansvar
Sasja Beslik: Danske virksomheder langt fra Parisaftalens klimamål
Ledelse
Mærsk går enegang, udskyder grøn flådefornyelse og satser på cash flow
Finans
First North-rådgivere: De har haft succes, og de har haft fiasko

Seneste nyt

Samfundsansvar
Globale ESG-tendenser 2021: Investorenes dilemma, incitamentsordninger og nye EU-regler
Samfundsansvar
EU Sustainable Finance truer den danske ledelsesmodel
Samfundsansvar
Store forskelle i landes tilgang til grøn finanspolitik
Ledelse
Trends 2021: Danske Largecap lagde i 2020 byggeklodser til nye strategier
Formue

ØU Trader: Økonomisk Ugebrevs Portefølje slutter 2020 med +44%, 7%-point bedre end markedet

Økonomisk Ugebrevs Portefølje slutter 2020 med et afkast på 44 % – mod  afkastet i Copenhagen Benchmark på 36,9%. Altså godt syv procentpoint bedre end benchmark. Ca. 70 procent…

Aktuel artikelserie

KlimaBarometer for Dansk Økonomi

KlimaBarometeret er en konjunkturindikator, der følger bæredygtige udvikling i Danmark. Barometeret viser udviklingen på baggrund af tre underliggende indikatorer: 1: Bæredygtig Forbrugeradfærd, 2: Den Grønne Energiomstilling og 3: Investeringer i Klima og Miljø. Barometeret sammenlignes

Andre artikelserier

KlimaBarometer for Dansk Økonomi
ESG analyser
Sustainable Finance
Samfundsansvar
Pensionsselskaber har milliarder investeret i globale selskaber, som ignorerer klima
Finans
Rating: Her er vinderne blandt de 100 største unoterede selskaber
Ledelse
Erhvervslivets resultatskabere: Topchefer, vi lagde mærke til
Ledelse
MT Højgaard næsten i mål med turn around: Problemprojekter tæt på afviklet
Formue
Waturu ejere forsøger ny børsnotering, denne gang i Norge
Finans
Engelsk crowdfunding-platform på vej med seks danske startups
Ledelse
NYTÅRSBREV FRA CHEFREDAKTØREN: Vi skærper profilen og tilpasser os ny omverden
Samfundsansvar
Exxon offentliggør scope 3-emissioner for første gang
Ledelse
Få gratis adgang til Bestyrelsesguiden med 700 artikler om Praktisk Bestyrelsesarbejde
Formue
Langers Skarpe: Sådan gik det mine fem vinderaktier 2020, udpeget primo januar 2020
Ledelse
2021: Her er årets Temaer, Surveys og Kortlægninger i Økonomisk Ugebrev Ledelse
Finans
Temaer 2021: Her er årets temaer og brancheanalyser i ØU Finans
Samfundsansvar
2020 blev rekordår for bæredygtige fonde
Finans
Provinsbanker i fusionsspillet fik aktieplusser i 2020, stort set resten dykkede

Seneste nyt

Finans
Tema: Store skadesforsikrings selskaber smadrer de fleste mindre selskaber
Finans
Bagmænd bag store forsikringskonkurser i gang med nyt forsikringseventyr

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Hvordan skal erhvervsejendomme vurderes i fremtiden?
Fødevarestyrelsen påbegynder udbetalinger til minkavlerne – her er vores guide i forbindelse med den påbegyndende udbetaling
Ny normalvedtægt for ejerforeninger
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X