Life Science

Snarlig biogen-afgørelse kan få stor betydning for BioArctic

Lars Hatholt

lørdag 13. februar 2021 kl. 12:25

BioArctic aktien har gennemgået et særdeles omskifteligt kursforløb det seneste år, primært pga. meget vekslende nyheder om Biogens aducanumab. Det skyldes, at der er en stor sandsynlighed for, at aducanumab og BioArctics vigtigste aktiv lecanemab (BAN2401) deler skæbne. Investeringscasen er meget binær både på kort sigt og frem til september 2022, hvor lecanemab fase 3 data forventes klar. Hvis tingene flasker sig, kan aktiekursen være flerdoblet om et par år.

Det store biopharmaselskab Biogens Alzheimer’s præparat aducanumab og Biogen-aktien har været igennem et tumultarisk forløb, hvor stoffet først blev lagt i graven og sidenhen genoplivet. Med mulighed for at blive det første lægemiddel imod Alzheimer’s har det skabt stor opmærksomhed i aktiemarkedet. Biogen udmeldte skuffende kliniske aducanumab fase 3 data i 2019, for senere efter nærmere granskning af data at konkludere, at aducanumab ved behandling med den høje dosis har behandlingseffekt. Biogen valgte derfor alligevel at ansøge FDA om godkendelse af lægemidlet.

I november sidste år fortsatte dramatikken. Få dage efter at FDA’s egne eksperter havde udtalt sig positivt om aducanumab data stemte den rådgivende komité (ADCOM med eksterne eksperter) imod godkendelse af aducanumab med stemmerne 8-1. Komitéen mente således ikke, at data fra Biogens Emerge studie var tilstrækkelig gode til at dokumentere behandlingseffekt. Senest har FDA meddelt, at afgørelsen om evt. amerikansk godkendelse (PDUFA-dato) udsættes med 3 måneder til 7. juni. FDA følger ikke nødvendigvis ADCOMs råd og udsættelsen skal ses i sammenhæng med at FDA på det seneste har anmodet Biogen om yderligere data, som skal indgå i FDA’s vurdering af lægemidlet. Vi ser ikke overraskende udfaldet som noget usikkert. Aducanumabs data kan diskuteres, men et stort udækket behov for medicin til behandling af Alzheimer’s, taler for at barren for FDAs krav til stoffets behandlingseffekt ikke sættes højt. Udfaldet kan derfor blive, at aducanumab opnår betinget godkendelse. BioArctic aktien har under forløbet fulgt det samme mønster som Biogen-aktien. Markedets raison d’etre er, at hvis aducanumab bliver godkendt, så bliver lecanemab det formentlig også. Tendensen vil formentlig fortsætte, fordi lecanemab er så afgørende for BioArctics’ fremtid.

Aducanumab er også under regulatorisk behandling i både Japan og Europa, og selvom det er individuelle afgørelser, vil man sandsynligvis skæve til den amerikanske afgørelse.

Lecanemab kan lykkes selvom aducanumab fejler
Hvis aducanumab ikke bliver godkendt til juni i år, vil det sikkert ramme BioArctic aktien hårdt. Både lecanemab og aducanumab er antistoffer med nogenlunde samme virkningsmekanisme. Begge stoffer modvirker beta amyloid plakdannelser i hjernen. Hvorvidt det er en farbar vej til behandlingen af Alzheimer’s er omdiskuteret i den akademiske verden og mange forsøg har fejlet på området. Selvom aducanumab fejler, kan det dog ikke udelukkes, at BioArctic’s partner Eisai lykkes med lecanemab, da der er tale om to forskellige antistoffer. Eisai har to lecanemab fase 3 studier under afvikling, Clarity AD i behandlingen af Alzheimers i den tidlige sygdomsfase og AHEAD 3-45 i behandlingen af asymptomatiske patienter. Dvs. patienter med normal kognitiv funktion, men med forhøjet amyloid. Eisai forventer at være klar med Clarity AD data til september 2022. Vi har en uændret estimeret sandsynlighed for, at lecanemab når til markedet på 30% og et maksimalt risikojusteret royaltyprovenu på 8,9 mia. SEK. Det er baseret på en maksimal markedsandel på 10% på det amerikanske marked og en årlig behandlingspris på 50.000 USD. Selvom Biogen med aducanumab står til at blive first mover til markedet for amyloid-behandling af Alzheimer’s kan det faktisk vise sig som en fordel for BioArctic og Eisai. Hvis aducanumab kommer til markedet baner det vejen for en accept af behandlingen i neurologkredse. Med mindre lecanemab fase 3 data viser sig væ-sentligt ringere end aducanumabs vil lanceringen af lecanemab derfor blive mindre udfordrende.

En ekstra krølle på historien er, at Eisai og Biogen er partnere allerede på netop aducanumab.

Det står og falder med lecanemab
Lecanemabs skæbne er afgørende for investeringscasen, selvom BioArctic har en backup kandidat til lecanemab. Den øvrige del af pipelinen er i tidlig fase, hvor samarbejdet med AbbVie indenfor Parkinson’s sygdom nok har det største potentiale med ABBV-805 i fase 1 udvikling. Første afgørende nyhed for BioArctic aktien bliver aducanumab PDUFA afgørelsen 7. juni i år.

Aducanumab godkendelse vil løfte markedets tiltro til lecanemab, hvorefter der er godt et år til lecanemab fase 3 data. Omvendt vil et negativt udfald som sagt lægge tryk på BioArctic aktien. Med udlicenseringen af lecanemab begrænser driftsomkostningerne sig årligt til ca. 200 mio. SEK og kassebeholdningen på 1 mia. SEK rækker derfor til de kommende år.

Enormt kurspotentiale
Lecanemab er en potentiel blockbuster, og hvis midlet bliver godkendt, står BioArctic aktien til en

flerdobling. Basisscenariets DCF pr. aktie er 156 SEK, hvor der som nævnt er regnet med en sandsynlighed for lecanemab godkendelse og kommerciel succes på 30%. Aktiens potentiale underbygges af den risikojusterede forward P/E-2023 på 4,9. Kurstriggerne er få, men vigtige med aducanumab PDUFA i år og lecanemab fase 3 data i 2022.

Da investeringscasen i bund og grund er binær giver en eksakt 12 måneders målkurs selvsagt ikke meget mening. Antages aducanumab at få godkendelse og hæves sandsynligheden for lecanemab godkendelse til 50% (POS) stiger DCF pr aktie til 261 SEK. Hvis omvendt aducanumab ikke bliver godkendt og POS sættes til 10% falder DCF pr. aktie til 51 SEK. Ud fra en gennemsnitsbetragtning sættes 12 måneders målkursen til 160 SEK, men med den klare tilføjelse at aktiekursen om 12 måneder formentlig vil være noget højere eller væsentligt lavere afhængig af nyhedsstrømmen. Aktien er derfor kun for den risikovillige investor.

Som referencepunkt kan det nævnes, at aktien faldt fra ca. 120 SEK til 75 SEK i marts 2019, da aducanumab blev lagt i graven først gang. Frem til uroen ved aducanumabs ADCOM-møde i november steg aktien fra 90 SEK til 120 SEK og faldt derefter tilbage til 90 igen ovenpå komiteens 8-1 afstemning. Som illustration af det store potentiale indenfor Alzheimers, steg aktien fra 25 SEK til 150 SEK i kølvandet på fremlæggelsen af fase 2 data i juli 2018. En så voldsom stigning i relative termen kan dog næppe ventes ved positive fase 3 data, men mindre kan naturligvis også gøre det.

På den korte bane frem til aducanumab PDUFA i juni kan BioArctics aktie måske få medvind pga. positiv forventningsopbygning forud for afgørelsen.

Lars Hatholt

Kurs på anbefalingstidspunkt: 97 SEK

Anbefaling: Spekulativt Køb

Kursmål: 160 SEK

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Kreditmedarbejder til bankens hovedkontor i Ringkøbing
Ringkøbing
30-04-2021
Totalbanken A/S søger en Pensionsspecialist
Aarup
30-04-2021
Energinet søger Analysestærk økonom med talent for formidling
Fredericia
14-04-2021
Dansk Sygeplejeråd søger en erfaren økonomimedarbejder
København
18-04-2021
Forretningsudvikler med erfaring indenfor fonds- og investeringsområdet
Ringkøbing
30-04-2021
Frøs Sparekasse søger en ny skarp hvidvaskansvarlig
Syd- og Sønderjylland
30-04-2021
Finans

Survey med 700 svar: Nykredit bedst til realkredit, Jyske Realkredit dumper

Tema: Rating af realkreditinstitutter. Efter Jyske Realkredit i sidste års udgave af Økonomisk Ugebrevs Realkredit Rating toppede som landets bedste realkreditinstitut, har Nykredit/Totalkredit i år overtaget førertrøjen. Ekspert vurderer,…
Samfundsansvar
GF: GN Store Nords ledelse blev nedstemt om skattepolitik
Finans
Q1-regnskaber: Bankerne foran rekordfremgang i førstekvartalsregnskaber
Samfundsansvar
Danske investorer skal stemme om systemisk racisme i USA
Formue
Teknisk analyse af C25: Demant nærmer sig højeste kurs i 2½ år
Finans
Efter rivegilde: Pensionssektoren enig om regler for værdiansættelse af alternativer, offentliggøres om få dage
Formue
ØU Trader: Sådan investerer vi 50 mio. kr. Følg investeringsfondens handler på SMS realtime
Finans
Den danske solidariske realkredit-model ved at krakelere
Formue
Langers Skarpe: Nu kommer 1. kvartalsregnskaberne, og de bliver gode
Finans
Survey med 700 svar: Massivt ønske om elektroniske valg hos Forenet Kredit
Kultur
Boganmeldelse: Tag opgøret med den ufattelige rigdom til én procent
Kultur
Medieanmeldelse: Coronaen og de moderne mose-ofringer
Samfundsansvar
Finanssektoren gør samlet status over bidrag til grøn omstilling
Finans
Nationalbankens enegang: Alle andre gør det. Pres for at støtte danske papirer i kriseperioder
Samfundsansvar
ESG-krav fra investorer giver analytikere mere arbejde

Seneste nyt

Ledelse
Analyse. Scandinavian Tobacco vil være modigere: Det er der brug for
Formue
Langers Skarpe. Aktierne boomer: For godt til at være sandt?
Samfundsansvar
Stor krise i ekspert gruppe om taksonomi (Sustainable Finance)
Finans
Eksperter: Pensionssektorens unoterede aktier virker oppustede, hvad er danskernes pensionsopsparing egentlig værd?
Finans

Nationalbanken ejer aktier for 10 mia., gemmer sig bag lov fra 1936

Lars Rohde har i al ubemærkethed placeret godt 10 mia. kr. kroner i aktiemarkedet og 3 mia. kr. i erhvervsobligationer, viser den nye årsrapport. Banken vil dog ikke fortælle…

Aktuel artikelserie

Den Danske Pensionssektor

Hvad er danskernes pensionsopsparing egentlig værd? Når danskerne sparer op til pension gennem en aftale i ansættelsen eller

Andre artikelserier

Den Danske Pensionssektor
Dansk Forsikringsmafia?
ESG & A.P. Møller-Mærsk
ESG investeringer og analyser
KlimaBarometer for Dansk Økonomi
Sustainable Finance
Life Science
Analyse: En kindhest fra FDA; men også en mulig opjustering til Novo Nordisk
Finans
Polacks direktørstol i PFA varmere end nogensinde før jubilæum
Finans
Topholm: Grønt industrieventyr kan blive ufatteligt stort
Formue
Langers Skarpe: Så er der dømt aktierally
Formue
Stor analyse: Overvurderes Bavarian Nordics vaccinepotentiale?
Ledelse
CEO-skifte i Top 100 2021: Overraskende mange CEO-skift i turbulent coronaår, se oversigten
Ledelse
Her er Ugens overskrifter i ØU Ledelse Kasketforvirring: Formandens og CEO’ens roller flyder sammen
Samfundsansvar
Udkast til Taksonomi lækket – læs gennemgang her (Sustainable Finance)
Formue
Lav-vækst Rockwool værdiansættes som høj vækst
Formue
Investeringsfonden AktieUgebrevet Invest gav et afkast på 32% i 2020, i plus for 2021
Finans
Rating: Danske Bank generobrer position som bedst til Private Banking
Ledelse
Analyse Hartmann: Nu skal transformationen til vækstvirksomhed lykkes
Finans
Saxo Bank bider Nordnet i haserne – vil være størst i Danmark
Finans
Pensionssektorens ESG-produkter bunder, investorer utålmodige

Seneste nyt

Samfundsansvar
Akademikere fastholder milliardinvestering i oliesektoren
Samfundsansvar
Topdanmarks og Nykredits porteføljer har flest kontroverser

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Nye momsregler i forbindelse med fjernsalg til forbrugere
Iværksætter, virker dit virksomhedsnavn?
Ny svensk lov pålægger danske arbejdsgivere at betale skat i Sverige, hvis ansatte bosiddende i Sverige arbejder hjemmefra
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]