Ugens grafik handler om den kliniske udviklingstid for et nyt/innovativt lægemiddel, og resultatet – at det typisk tager fra 5 til 10-15 år at køre den kliniske udvikling igennem og modtage en godkendelse – er næppe helt overraskende. Det skal også i den forbindelse tilføjes, at det er en grafik baseret på en videnskabelig artikel tilbage fra 2021, så den er da heller ikke helt ny. Den stammer fra det ansete tidsskrift Nature, men vi så grafikken her hos Dr. Samuel Hume i denne uge.
Grafikken viser resultatet af en større kortlægning af udviklingstiderne for nye mediciner i 2010’erne. Målepunkterne er fra opstarten af det første forsøg i mennesker (first-in-human study) og frem til den første markedsføringsgodkendelse i USA. Der fokuseres på innovative drugs, dvs. lægemidler baseret på nye molekylære enheder eller nye active “dele”. (”a new molecular entity or new active moiety”).
Grafikken viser en relativt stor spredning i udviklingstiderne, men også at det i grove træk tager 5-12 år at nå fra de første studier i mennesker og frem til regulatorisk godkendelse.
Grafikken til venstre er opdelt på den terapeutiske klasse, og her er onkologi klart størst med n=126. I grafikken til højre er datasættet opdelt på den molekylære type, og her udgør ”small molecules” den klart største gruppe med n=260.
I meget grove træk ses der ikke den store forskel mellem udviklingstiderne på tværs af de terapeutiske klasser. Til gengæld er der noget større forskel på tværs af de molekylære typer, omend det statiske grundlag for nogle af grupperne er til den lave side med encifrede n-værdier.
Forårsager CT-scanning cancer?
En anden grafik/artikel, der var med i opløbet denne gang, var denne, som viser, at de 93 mio. gennemførte CT-scanninger i 2023 på sigt kan være med til at forårsage 103.000 cancertilfælde eller rundt regnet 5 %. Vi fandt grafikken hos Eric Topol , og som det også fremgår af kommentarsporet (og af artiklens egen omtale af ”limitations”) er der argumenter både for og imod de antagelser, der ligger til grund for modellen og dermed i sidste ende undersøgelsens resultat og dermed også den reelle cancerrisiko ved CT-scanninger. Bl.a. er dele af modelgrundlaget om strålingen baseret på data fra japanske overlevere efter 2. verdenskrig
Steen Albrechtsen
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.