Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Life Science

Ugens grafik: multi-blockbustere og patentudløb

Steen Albrechtsen

onsdag 22. maj 2024 kl. 17:25

Ugens grafik: multi-blockbustere og patentudløb

Ugens grafik er ret ligetil og handler om patentløbetid for en række multi-blockbustere i den ene grafik, mens den anden grafik er en tidsmæssig opsummering af den årlige forventede omsætning for de lægemidler, der går af patent i et givent år frem i tiden og tilbage i tiden.

Enbrel og de 31 år

Udover de nye fedmelægemidler er der på den første grafik måske et særligt lægemiddel, der umiddelbart springer i øjnene. Det er Amgen/Pfizers gigtmedicin Enbrel, som har opnået en fænomenal patentbeskyttelse på hele 31 år siden den første godkendelse i USA i 1998. Man kan læse mere om Enbrels patenthistorik og -strategi her, men det korte af det lange er, at Amgen dygtigt har formået at forlænge (og ikke mindst juridisk forsvare) patentbeskyttelsen i USA, således at der først i 2029 kan komme generisk konkurrence. Ekstra interessant er det også, at man ikke i Europa haft samme succes, og derfor allerede nu er udsat for generisk konkurrence her.

Fra linket om Enbrel kan vi citere et enkelt afsnit, som meget godt beskriver overvejelserne hos medicinalselskaberne: “It’s easier to keep the monopoly on an old one than it is to find a new blockbuster drug,” said Matthew Lane, executive director of the Coalition Against Patent Abuse. “The cost to pay patent attorneys to file applications is a drop in the bucket,” he added, compared to the cost of research and development.

Markante udløb i slutningen af dette årti

Som det tydeligt fremgår af grafikken, er der en række patentudløb i det kommende år, hvor måske især Keytruda i 2028 er mest interessant. Keytruda solgte for 25 mia. USD sidste år, og med en vækst på 20 % i 1. kvartal 2024 til 6,9 mia. USD er der udsigt til ny rekord i år.

Vi ved, at indtjeningen fra blockbustere næsten forsvinder overnight, når markedet åbnes for kopimedicin – naturligvis lidt afhængig af det enkelte lægemiddels type, virkningsmekanisme, produktion, m.v. Herhjemme behøver vi blot at kigge på Lundbeck for at se, hvad et patentudløb i ny og næ betyder for deres omsætning på enkelte lægemidler. Som tommelfingerregel skal der 3-5 kopivarianter på markedet, førend priserne for alvor begynder at rasle ned.

Dagens to grafikker er ikke fra samme kilde og kan derfor ikke sammenlignes fuldstændig 1:1, men vi ser tydeligt, at Keytruda-patentudløbet slår igennem i 2028-søjlen i grafik 2. Tabellen forsøger at skabe et tidsmæssigt overblik over, hvor mange milliarder USD-omsætning, der går af patent i de kommende år, og ikke mindst de historiske tal, som underbygger, at man i sidste halvdel af dette årti står overfor et historisk højt patentudløb målt på omsætning.

Det er her, de store medicinalselskaber står med en udfordring, som de allerede nu er i gang med at løse, og som basalt set kun kan løses ved at lancere nye lægemidler og/eller bedre/opdaterede versioner af de eksisterende lægemidler, hvis man altså ikke på Amgen-manér formår at forlænge patentbeskyttelsen yderligere.

Licensaftaler, partnerskaber og opkøb er den oplagte mulighed for, at medicinalselskaberne kan finde erstatninger for de patentafgående lægemidler. Basalt set er det også her, at forretningsidéen – og berettigelsen – ligger for mange af de små biotekselskaber, der næppe selv i de nuværende finansieringsmiljø kan nå hele vejen i mål og kommercialisere deres kommende lægemidler.

For en god ordens skyld skal det tilføjes, at grafikken er 100 % selvstændigt udvalgt af redaktionen og ikke er sponsoreret på nogen måde – hverken direkte eller indirekte.

Ris/Ros, kommentarer eller tips om spændende grafikker kan som altid sendes direkte til [email protected]

Her stødte vi på Grafik 1: https://twitter.com/BowTiedBiotech/status/1788758443257717035

Her stødte vi på Grafik 2: https://twitter.com/drrichjlaw/status/1786750823071932641, som har gengivet en grafik fra The Economist https://www.economist.com/business/2024/04/30/can-biotech-startups-upstage-eli-lilly-and-novo-nordisk

Steen Albrechtsen

Ugens Grafik 01

Ugens Grafik 02

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Life Science

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank