Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Life Science

Zealand Pharma i strategiskifte med fokus på R&D

Lars Hatholt

tirsdag 12. april 2022 kl. 11:54

Zealand Pharma: Fokus på Fedme og Licensaftaler

Den ikke særligt overbevisende lancering af Zealands første produkt på markedet, nødpennen Zegalogue, har formentlig været medvirkende til Zealands ændrede strategi. Frem for satsningen på egen salgs- og marketingorganisation arbejder man nu efter en udlicenseringsstrategi, hvor Zealand fremover vil koncentrere ressourcerne på forskning og udvikling. Som en naturlig konsekvens tiltræder tidligere direktør for forskning og udvikling i Zealand Adam Steensberg som CEO. Vi bifalder den nye strategi og fastholder anbefalingen KØB

Som omtalt i analysen i marts måned i år møder biotekselskaber tit store udfordringer, når et lægemiddel opnår godkendelse og skal ud på markedet. Kommercialisering er en helt anden disciplin end udviklingen af et lægemiddel. Det er en kompleks proces, hvor ressourcestærke pharmaselskaber har fordel af etableret infrastruktur, know-how og kommercialiseringskapacitet. Pharmaselskaberne har derfor en afgørende fordel i key account mangement, når det gælder store ordrer som institutionelt salg til f.eks. hospitaler, hvor det institutionelle salg får stadigt større betydning. At gå hele vejen med eget salg og marketing eller at udlicensere er en klassisk og vigtig valgsituation for et biotekselskab. Zealand er nu vendt på en tallerken efter opbygning af egen salgs- og marketingorganisation i USA, som nu bliver neddroslet mod en satsning på udlicensering af i første omgang Zegalogue og V-Go. Herefter følger senfaseprojekterne med glepaglutide SBS som det vigtigste. Beslutningen er logisk set i lyset af, at den har flere positive konsekvenser. Hvis Zealand lykkes med at indgå stærke partnerskaber reduceres kommercialiseringsrisikoen. Samtidig sparer Zealand selvsagt på omkostningssiden (vores tidligere estimat på de samlede omkostninger var 1.450 mio. DKK i 2022). Det betyder flere midler til fokusområdet R&D og ligeså vigtigt er, at det aktuelle finansielle pres på selskabet bliver mindre udtalt i de kommende år.

Investeringscasen skifter profil
Strategiskiftet betyder, at Zealands investeringscase får en anden profil. Udlicenseringsstrategien betyder en ændret indtjeningsmodel (licensmodellen). Zealand forventer en reduktion i nettoomkostningerne i 2022 fra 1,2 mia. DKK til 1 mia. DKK. +/- 10 %. De estimerede SG&A omkostninger for de kommende år er også blevet beskåret og afspejler selskabets målsætning om mindst 35 % reduktion. Samtidig guider selskabet et produktsalg i år på 115 mio. DKK +/- 10 % mod tidligere 240 mio. DKK I 2022. Nedjusteringen er en naturlig konsekvens af strategiskiftet. Det estimerede produktsalg for de efterfølgende år holdes uændret indtil videre. I forbindelse med oplysninger om indgåede partnerskaber er det ikke usandsynligt, at salgsestimaterne bliver opjusteret, hvis der er tale om stærke samarbejdspartnere.

Vi gengiver her vor salgsestimater i 2030 for de enkelte produkter, som er uændret på nuværende tidspunkt. Når der er mere klarhed over hvilke vilkår og hvilke typer aftaler, Zealand kan opnå for de enkelte produkter, kan vi også lidt mere præcist modellere indtægtsstrømmen til selskabet fra produkterne.

Anbefalingen KØB fastholdes
Kursudviklingen på den enkelte biotekaktie er meget bundet op på forventninger. Det gælder især relativt umodne small cap selskaber som Zealand Pharma uden kommerciel track record og med vigtige forestående kliniske fase 3 data. Så længe, forventningsdannelsen er præget af stor usikkerhed, er den fremtidige kursudvikling følsom overfor ”biotekaktiebølgen”.

Den bølge afhænger af en række faktorer, såsom retningen på FDA’s regulatoriske linie (som kan være lidt uforudsigelig), makroøkonomiske faktorer herunder især renteudviklingen, M&A aktiviteten, investorernes bioteksentiment m.m. Zealand aktiens kursudvikling har således været tæt forbundet med den negative kursudvikling på det brede amerikanske biotek-indeks XBI det seneste år – også selvom en del af kursnedturen naturligvis kan tilskrives den skuffende lancering af Zegalogue. Vi bifalder som sagt Zealands strategiskifte. Hvordan det kommer til at udmønte sig, er imidlertid meget afhængigt af, om Zealand lykkes med at indgå partnerskaber og ikke mindst kvaliteten af partnerskaberne.

Zealand aktien er steget 25 % siden vores analyse i marts. Strategiændringen ser vi som positiv, og anbefalingen KØB fastholdes. Med overgangen til en licensmodel er DCF nutidsværdien nu 184 DKK pr. aktie mod tidligere 197 DKK pr. aktie excl. værdiansættelsen af Boehringer Ingelheim/ Alexion samarbejdet og 206 DKK incl. Boehringer Ingelheim/Alexion samarbejdet. I vores ”licensmodel” antager vi pt. i grove træk, at administrations- og marketingomkostninger bliver væsentligt mindre end i den tidligere model, og at indtægterne fra alle markedsførte produkter og kommende produkter på markedet er i form af royalties/ milestones på salget. Ændringerne har effekt fra 2023. De kursrelaterede nøgletal P/S 2024 på 4,7 og P/E 2024 på 17,1 understøtter anbefalingen KØB med den vigtige glepaglutide SBS fase 3 data kurstrigger i 3. kvartal i år. 12 måneders kursmålet er uændret 200 DKK.

Samarbejdet med licenspartneren Boehringer Ingelheim er i positiv udvikling, og værdiansættelsen af det samarbejde er sat ret konservativt og står til en potentiel opjustering på sigt. Med Zealands fornyede fokus på R&D er det heller ikke utænkeligt, at samarbejdet også får en større opmærksomhed hos investorerne.

Der er stadig risiko for aktieudvanding pga. evt. behov for ny kapitaltilførsel, men den er efter strategiskiftet mindre udtalt end tidligere, og det kan sandsynligvis forklare en del af kursudviklingen ovenpå meddelelsen.

Lars Hatholt

Kurs på anbefalingstidspunkt: 111 DKK

Kursmål (12 måneder): 200 DKK

Analysedato: 5. april 2022

Lars Hatholt ejer aktier i Zealand Pharma. Aktien indgår også i Life Science Modelporteføljen.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Finance Manager
Region Nordjylland
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Udløber snart
Økonom til Almen Analyse – Landsbyggefonden
Region Hovedstaden
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Life Science

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank