Gennemsigtigheden om aktieinvesteringerne i de skandinaviske pensionskasser er betydeligt bedre end i mange andre EU-lande. Til forskel fra danske investorer er andre landes pensionsselskaber meget afvisende overfor at fremvise aktieporteføljen til offentligheden, viser rundspørge til mere end 70 pensionskasser udenfor Norden.
Pensionsselskabernes medlemmer stiller stadig flere krav til, hvordan deres penge forvaltes. Pensionsselskabernes hjemmesider i UK og mange andre EU-lande er ofte veludstyret med beskrivelser af både pensionskassens ansvarlige investeringer og investeringsprincipper. Alligevel er det stort set umuligt at opstøve en aktuel liste over deres fulde aktieportefølje.
Når bølgerne går højt, offentligøres en oversigt over top 100 aktieinvesteringer, men døren er lukket for mere. Spørgsmål, om de vil fremvise hele aktielisten, mødes med tavshed, viser et omfattende rundspørge Økonomisk Ugebrev har foretaget i forbindelse med udvikling af databasen Xklude, som kan tilgås på xklude.com
40 af største pensionsselskaber i UK, samt samme antal i en række andre EU-lande, blevet kontaktet af Økonomisk Ugebrev. I UK har det kun været muligt at få udleveret fulde aktielister fra pensionskassserne WYPF og Stratchlyde. I Holland har pensionsselskaberne generelt stor gennemsigtighed, som kan sammenlignes med nordiske forhold. Holland er i forvejen kendt for at arbejde meget med ESG og ansvarlige investeringer, og landets pensionskasser har en langhistorik med bæredygtighed.
Det gælder flere af Hollands største investorer som PME pensioenfonds, PFZW og Stichting Pensioenfonds ABP, der alle er fuldt transparente om deres aktieinvesteringer, og de er derfor også fuldt rangeret i Xklude databasens lister. I modsætning til UK har responsen fra de skandinaviske og hollandske pensionsselskaber været betydeligt bedre, hvilket har resulteret i, at investorerne nu er repræsenteret i databasen Xklude.
Det er værd at pointere, at der fortsat ikke er regulering på området. Disse investorer og pensionsselskaber har så-ledes taget et aktivt frivilligt valg om gennemsigtighed.
Kun meget få selskaber i Norden vil ikke oplyse om deres aktieinvesteringer. Blandt andet Finlands største pensionskasse Keva. Økonomisk Ugebrev har desuden været i kontakt med bl.a. Spanske Bankia, engelske Universities Superannuation, RPMI Railpen og Church of England, der alle afviser henvendelsen. Herudover har Økonomisk Ugebrev også kontaktet store pensionsselskaber i Tyskland og Østrig, som fx VBV Pensionskasse og BVK, som også har afvist henvendelsen.
Gennemsigtigheden øget i Danmark i de senere år
Ifølge pensionsekspert Nikolaj Holdt Mikkelsen er der flere forklaringer på udviklingen i Danmark. ”Jeg mener, at det handler om en tradition for generel åbenhed. Hertil bør også nævnes Finans Danmark og Forsikring & Pension initiativer med de 10 aktivklasser. Selvom jeg mener, at Danmark forsat har en del at arbejde med, når det gælder gennemsigtighed, synes jeg alligevel, at de danske pensionsselskaber og initiativerne fra Rådet for Afkastforventninger bør krediteres på dette område”, siger han.
Investeringschef i AkademikerPensions, Anders Schelde, mener at det stigende fokus på ESG også spiller ind: ”Der er i de senere år kommet et langt større fokus på ESG, hvorfor vi som pensionsselskab også stiller større krav til de virksomheder, vi investerer i. Når vi som pensionsselskab vælger, at vi gerne vil være transparente, får vi også muligheden for at komme i øjenhøjde med vores medlemmer. For mig giver det ikke mening, at den information vi selv søger hos virksomheden, ikke videregives til vores kunder.”
Anders Scheldes bud på hvorfor UK og resten af EU ikke har fulgt trop, består i forskelligheder i brancherne i form af struktur og størrelse. Tager man udgangspunkt i UK ser man en stor forskel i strukturen. Hvoraf der i Danmark er 15-20 pensionsselskaber er der over 80 i UK. Dette skyldes bl.a., at flere virksomheder har deres egne pensionskasser. Anders Schelde lægger derfor til grund, at der må være manglende ressourcer til stede. Han vurderer også, at den danske pensionssektor er relativt stor, og gennemsigtighed fylder mere for de danske pensionskunder.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.